Mit ajándékozz a kollégáknak? Tippek, hogy a munkahelyi karácsony ne nyűg legyen

Mit ajándékozz a kollégáknak? Tippek, hogy a munkahelyi karácsony ne nyűg legyen

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Mit ajándékozz a kollégáknak? Tippek, hogy a munkahelyi karácsony ne nyűg legyen

Az ünnepek közeledtével mindig előkerül a munkahelyi ajándékozás kérdése, ami éppúgy lehet kedves, szívmelengető gesztus, mint kellemetlen kötelesség. Ha szerencsések vagytok, és jó a közösség, akkor megbeszélhetitek, hogy adtok-e ajándékot egymásnak, esetleg egy értékkeretet is megszabtok, ami mindenkinek megfelel. Az alábbiakban néhány tipp következik, hogy a munkahelyi ajándékozás ne kínos teher legyen!

Értékes, de ne drága!

Ha a munkatársaidnak veszel ajándékot, olyasmit vegyél, ami jelentéssel bír, de nem túl drága. Egy több ezer forintos ajándék zavarba hozhatja őket, ebben a szituációban egyáltalán nem is illik ilyesmit ajándékozni.
Valami, amit a munkahelyen használhatnak, tökéletesen megfelel: egy adag finom tea és egy aranyos bögre például tökéletes választás.

Kerüld a személyeskedést!

Hacsak nem vagytok egészen közeli, baráti viszonyban a kollégáddal, kerüld az olyan ajándékokat, amelyekhez jobban kellene ismerned az ízlését.
Egy narancs és pink csíkos nyakkendő neked talán tetszik, de az is lehet, hogy a kollégádról gondolod, hogy tetszeni fog neki, ha mégsem viseli soha, az mindkettőtöknek csak kínos helyzetet teremt.

Az arany középút

Ha nem vagy benne biztos, hogy kellene-e ajándékot venned a kollégáidnak, vagy sem, akkor válassz valami olyat, amit közösen, mindannyiuknak adhatsz, például egy nagy kosár különleges csokoládét, masnival átkötve.
Az ilyesmi tökéletes figyelmesség, mégsem olyan személyes, hogy bárkit zavarba hozz vele, aki esetleg nem készült ajándékkal.

Írj kártyát!

A személyes ajándékok ugyan nem a legjobb választásnak tűnnek, de még a legsemlegesebb meglepetést is szívhez szólóbbá teheted egy kézzel írt ajándékkártyával. Írd le, hogy miért vagy hálás a kollégádnak az elmúlt évben, esetleg eleveníts fel egy közös emléket.
Ez a néhány sor valószínűleg többet jelent majd neki, mint maga az ajándék, és valóban örömet szerzel vele.

Légy hálás!

Ha téged ajándékoznak meg, próbáld elkerülni a kínos feszengést, még akkor is, ha a nem várt meglepetéstől esetleg zavarba jössz. Nyugodtan fejezd ki az örömödet, mondj köszönömöt, akár meg is ölelheted az ajándékozót, ha ez belefér a kapcsolatotokba.
Ha nem közvetlen kollégától, hanem például üzletféltől kapod az ajándékot, még egy kézzel írt köszönőlapot sem árt viszonzásul küldeni.

Ha személyeset adnátok

Jó ötletnek tűnhet előre megbeszélni, hogy nem vásároltok ajándékot, de mégis mindenki kap valami személyeset. Ilyenkor viszont azok, akik nem tudnak szappant önteni vagy nincs idejük névre szóló üvegekbe házi lekvárt töltögetni, kellemetlenül érezhetik magukat.
Ha te is így vagy vele, készíts névre szóló kis kártyát minden kollégádnak, amiben összeszeded a rá legjellemzőbb dolgokat – akár kis versikét is formálhatsz belőle. Arra persze vigyázz, hogy véletlenül se legyél udvariatlan, vagy sértő! Az ilyen ajándék nem kerül semmibe, bárki elkészítheti, és garantáltan örömet szerez, hiszen mindannyian szeretünk bepillantani abba a képbe, amit mások látnak rólunk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást