Agykontroll – egy új vagy egy áltudomány?

Agykontroll – egy új vagy egy áltudomány?

Címlap / Életmód / Egészség / Agykontroll – egy új vagy egy áltudomány?

Agyunk tíz százalékát használjuk csupán – sokszor halljuk ezt a mondatot. Ám ez nem így van. Barry Gordon neurológus szerint agyunk valamennyi részét használjuk, sőt, az agy túlnyomó része aktív az idő majdnem teljes részében. Ezt igazolni látszik többek között az a tény, hogy nincs olyan területe az agynak, amelynek károsodása nem okozna képességvesztést.

Urban legend – városi legenda, melyre üzletágak épülnek

A PET és MRI lehetővé teszik, hogy az agyat működés közben vizsgálják. Kimutatták, hogy az agy minden területe, még alvás közben is, aktív valamennyire. Az agy lokalizáltan működik, minden terület felelős valamilyen funkcióért, ennek feltérképezése még jelenleg is folyik.
Az agy, testünk 2 százalékát teszi ki, mégis, tápanyagigénye a test 20 százalékát emészti fel. A New Age mozgalom szerint az agy használatok kívüli 90 százaléka paranormális képességeket hordoz – jó volna ezt hinni, de nincs rá bizonyíték.

Mi az agykontroll?

Sokan azt gondolják, hogy a New Age mozgalom egy része, azaz féligazságokra alapuló átverés – pedig nem az. Az agykontroll egy tudományosan megalapozott önfejlesztési módszer, mely nem csak a memóriát képes fejleszteni, hanem hatékony tanulási módszer, lelki problémákra is megoldást adhat, és segíthet a szenvedélyektől is megszabadulni.
Lényege, hogy agyunk azt teszi, amit mi programozunk neki. Ennyire egyszerű, ennyire logikus – nem kell túlmisztifikálni. Az agykontroll hatékony, de, mint mindent, meg kell tanulni, mégpedig jól. Ehhez pedig idő kell.

Miért nem hat mindenkinél?

Nagyon egyszerű. Folyamatosan kell gyakorolni a technikákat, élni velük – tehát az agykontroll egy életforma, ezért illik elkötelezettnek lenni. Elsősorban meg kell tanulni relaxálni, mely már önmagában javítja az életminőséget, hiszen oldja a stresszt.
A rendszeres reggeli relaxáció lehetőséget arra, hogy összeszedettebben, kiegyensúlyozottabban induljon a nap – ez pedig lehetővé teszi, hogy hatékonyan végezzük a dolgunkat. Ez nem sokban különbözik az imától, már ami az elmélyülést illeti, ugyanis a jól elmondott ima is egy nyugodt, meditatív állapotba viszi az embert.

Mire alkalmas az agykontroll?

Elsősorban a stressz levezetésére, de fájdalomcsillapításra – akár a migrén megszüntetésére is -, vérzéscsökkentésre, alvászavar megszüntetésére, memóriafejlesztésre, hatékonyabb tanulásra, rossz szokások elhagyására, élénkítők nélküli felfrissülésre, időzített reggeli ébredésre.
Egyszóval az életminőség látványos, bizonyított javulását teszi lehetővé. Amennyiben pedig hiszünk a kollektív tudatban, akár be is vonzhatunk dolgokat – a tudomány és Freud ezt nevezi szinkronicitásnak, mely létező dolog.

Domján László orvos és José Silva

Domján László belgyógyászként, majd reumatológusként dolgozott az ORFI-ban. 1989-ben genfi orvosi egyetemen elvégezte az agykontroll oktatók kurzusát, majd meghonosította itthon, José Silva módszerét. José Silva 1944-ben gyerekein kezdett kísérletezni, mellyel az intelligenciahányadosukat akarta növelni, hogy jobban teljesítsenek az iskolában.
28 év alatt fejlesztette ki a Silva-féle Agykontroll Módszert, mert az egész világon elfogadott. És egy érdekesség: érdemes megismerkedni Engi László nevével, akinek sérvműtétjét altatás és fájdalomcsillapítás nélkül végezték el, mellesleg, kora ellenére hosszabb távú futóversenyeken is részt vesz.

Érdekes tapasztalat

Meg akartam szabadulni káros szenvedélyemtől, a dohányzástól. Azt ,,programoztam” magamnak, hogy szabaduljak meg legnagyobb szenvedélyemtől. Nos… rosszul programoztam, ugyanis leszoktam a csokoládé evéséről, pedig naponta egy tábla csokoládét ettem meg az elmúlt 30 évben, sőt, apám csokoládé pusztítónak nevezett éveken keresztül.
Most már igyekszem jól, célzottan programozni… Az agykontrollt pedig egészséges mértékben, ajánlani tudom mindenkinek. Hiszen az önszuggesztió remekül működik, a memóriafogassal hatékonyan fejben lehet tartani a bevásárló listát, a relaxációnak pedig bizonyítottan jó hatása van. Hinni pedig mindig kell: többek között saját magunkban.

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!