Egy afrikai törzs, elképesztő tudás birtokában – Honnan ez a tudás?

Egy afrikai törzs, elképesztő tudás birtokában – Honnan ez a tudás?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Egy afrikai törzs, elképesztő tudás birtokában – Honnan ez a tudás?

Az ötven évenkénti ünnep

A törzs tagjai úgy hiszik, hogy a Po Tolo csillagról származó Amma istentől erednek. Hitük szerint ötven évenként áthalad az égbolton egy láthatatlan csillag egy másik, fényes csillag előtt, ami a mi ismereteink szerint a Szíriusz. Ilyenkor ülik meg a Szingi ünnepet – ötvenévenként. Ehhez egy maszkot használnak, mely tíz méter magas, kígyó formájú.

A szertartás végén ezt egy titkos barlangba rejtik. A Po Tolo csillag a földről nem látszik, ám számítások alapján bizonyított a léte, Sirius B-nek nevezték el 1862-ben.

A titokzatos Sirius-B

A Sirius egy kettős csillag. A Sirius-B 51 évnyi pályán kering a Sirius körül, egy ,,fehér törpe”, mivel nagyon kicsi és nagyon tömör. Pont ilyennek jegyezték fel a dogonok is. A dogonok egy másik csillagról is tudnak, amit Emma-nak neveznek. Úgy hiszik, ez a csillag könnyebb, és nagyobb pályán kering.

Ekörül van a pályája annak a bolygónak, melyről Nommo, az ősapa származik. Ami érdekes, hogy az ősapa fogalma egyben az ősanyát is jelenti, mivel úgy vélik, egymaga nemzett nyolc gyereket, melyektől a dogonok nyolc törzse származik.

Dogon falu
istockphoto

Furcsaságok

Néhány tudós úgy gondolja, hogy a dogonok a francia gyarmatosítás során jutottak az információkhoz a Tejútról, a Szaturnuszról, a Holdról, ám ez a feltevés azért nem helytálló, mert a mítosz maga, sokkal régebbi keletű, mint az az időpont, amikor a gyarmatosítók megjelentek.

Arról nem is beszélve, hogy olyan információkat is tartalmaz, melyeket az európai csillagászok csak később fedeztek fel. És ott van a nagy talány is: az ezeréves rajzokat őrző barlangok…

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

  • Fekete György
    2021.05.29., 14:26

    Magyarországon is élnek dogonok. Szálloda is épült a kultúrájuknak megfelelően. Nem is akármilyen.

    Válasz

Írj egy hozzászólást