Tényleg a Holdtól függ az egészségünk?

Tényleg a Holdtól függ az egészségünk?

Címlap / Életmód / Egészség / Tényleg a Holdtól függ az egészségünk?

Mindig áhítattal bámultam a Holdat, pici koromtól szerettem az „arcát”, de soha nem tulajdonítottam neki misztikus erőt.

Vajon valóbban hatással van az egészségünkre?

A Föld természetes holdja örök időktől fogva izgatja az emberiséget. Korokon át dicsőítették, tanulmányozták, és úgy gondolták, hatással van az életünkre, illetve az egészségünkre.

Ez a varázs egyelőre nem szűnik. Az idén ünnepeltük az Apollo11 Holdra szállásának 50. évfordulóját, és a NASA azt tervezi, hogy 2024-ben újabb embereket küld a Holdra.

Különleges erő

A Hold Földre gyakorolt hatása évszázadokon át természetesnek tűnt az embereknek.

Holdtöltekor a korallok petéket lövellnek ki, a gravitáció pedig árapály jelenséget vált ki, és a Hold befolyásolja a Föld forgásának sebességét is.

Néhányan ma is úgy gondolják, hogy a nők menstruációs ciklusának is köze van a Hold fázisaihoz, és szerintük a nők termékeny időszakát is a Hold alakítja.

Az az elképzelés, hogy a menstruációs ciklus és a holdfázisok összekapcsolódnak onnan származik, hogy egy menstruációs ciklus kb. 28 napig tart, ami nagyjából egyezik a holdfázisok hosszával. Újabb kutatások szerint nincs összefüggés a Hold és a nők menstruációs ciklusa, illetve termékeny időszaka között. 

A ’70-es, ’80-as, ’90-es években végzett kutatások szerint a melatonin-szintünk változása is a holdfázisokhoz igazodik, tehát azt a hormont, ami az ébrenlét és alvás ciklusát szabályozza, a Hold befolyásolja.

Az alvásra is hat

Népszerű az az elképzelés, hogy a telihold miatt nem alszunk jól, és azt egy kis létszámú résztvevőkkel végzett kutatás is igazolja, hogy a telihold hatással lehet az alvásminőségünkre.

2013-ban a Bázeli Egyetemen különböző holdfázisok idején végeztek vizsgálatokat 17 résztvevőn, akik 20 és 31 év közöttiek, illetve 16 főn, akik 57 és 74 év közöttiek voltak, mindannyian egészségesek. A kísérleti alanyok ablaktalan, sötét szobákban aludtak a 3,5 napos kutatás alatt, és az alvás alatti agyi aktivitásuk mellett a melatonin- és kortizol szintjüket is vizsgálták.

A kutatás megállapította, hogy teliholdkor jellemzően felületesebben alszunk vagy teljesen éberek vagyunk éjszaka, függetlenül attól, hogy egyáltalán nem is látjuk a Holdat. 

Mentális egészségünk

Egy másik, elterjedt képzet, hogy a Hold befolyásolja a kedvünket és a lelki egészségünket, valamint a telihold különösen agresszívvá tehet minket. 

Egy 1984-ben végzett felmérés szerint a bűncselekmények száma teliholdkor nőtt, egy 2009-es tanulmány szerint pedig a pszichiátriai intézményekben a szokásosnál jóval magasabb (nagyjából a duplája a normálisnak) telihold idején az ellátásban részesülők száma, mint máskor.

A pácienseket, a dokumentumok szerint, erőszakos és akut viselkedési zavarral vitték be a pszichiátriára.

Más kutatások tagadják a telihold és az agresszív viselkedés közötti összefüggést, egy 1998-ban kiadott tanulmány nem talált különlegesebb összefüggést a holdfázisok és az erőszakos viselkedés között, csakúgy, mint egy 2019-es kutatás, amelyben 17966 személyt vizsgáltak 10 éven át, és itt sem találtak bizonyítékot az agresszív viselkedésre telihold idején.

Az, hogy még az efféle hiedelmek rendületlenül tartják magukat, valószínűleg abban keresendők, hogy szükségünk van arra az érzésre, hogy nem egyedül vagyunk felelősek a saját viselkedésünkért. A jövőre nézve azonban, talán mégis hatékonyabb lenne, ha a saját testünk és elménk működését tanulmányoznánk az égitesteké helyett, ha válaszokra várunk.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást