Áfonyával töltött pulykamell filé hercegnő burgonyával

Áfonyával töltött pulykamell filé hercegnő burgonyával

Címlap / Életmód / Receptek / Áfonyával töltött pulykamell filé hercegnő burgonyával

A vörös áfonya fogyasztása különösen ajánlott azoknak, akik gyakran szenvednek húgyúti betegségekben. Érrendszeri problémák, magas vércukor, zsíranyagcsere-zavarok, magas vérnyomás, érelmeszesedés érintettjeinek is kiemelten ajánlható ez a finom gyümölcs.

Az áfonyával töltött pulykamell filé az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Az ínyencek étrendjében gyakran szerepel a vörös áfonya. Mártásnak különösen illik vadhúsok, sültek, vagy akár rántott sajt mellé.

Hozzávalók:

  • 60 dkg pulykamell filé
  • bors
  • 5-6 szelet bacon
  • 15 dkg aszalt vörös áfonya
  • 3 dl édes vörösbor
  • 1 kiskanál étkezési keményítő
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • 60 dkg burgonya
  • 2 dkg vaj
  • 0,5 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • szerecsendió

Elkészítés:

Az aszalt vörös áfonyát legalább egy félórára beáztatjuk a borba.

A pulykamell filét folpack alatt kiklopfoljuk. A baconszeleteket egymás mellé terítjük. A húst ráhelyezzük. Sózzuk, borsozzuk a belső oldalát.

A borba áztatott vörös áfonya kb.2/3-át szűrőkanállal kiemeljük a borból, és a kiterített pulykahúsra terítjük. A vörös áfonyás húst a baconnal együtt óvatosan felcsavarjuk.

Egy jénai edényt olajjal ecset segítségével vékonyan kikenünk, és a hústekercset belehelyezzük.

Sütőbe tesszük a jénait, a sütőt bekapcsoljuk, és a húst 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kiszáradhat a hús.

A maradék áfonyát a vörösborral felhevítjük, fahéjjal és őrölt szegfűszeggel ízesítjük.  Kiskanálnyi étkezési keményítővel sűrítjük be a mártást.

A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Meleg tej, vaj és szerecsendió hozzáadásával jó kis krumplipürét készítünk. Ha hűlt a püré, belekeverünk egy tojássárgáját. Nyomózsák segítségével sütőpapírozott tepsibe csinos kis halmocskákat nyomunk. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük a hercegnő burgonyát. Kívül ropogós, belül lágyan omlós legyen.

Az áfonyás húst szépen szeletelve hercegnő burgonyával és finom vörösboros mártással tálaljuk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást