A vörös áfonya fogyasztása különösen ajánlott azoknak, akik gyakran szenvednek húgyúti betegségekben. Érrendszeri problémák, magas vércukor, zsíranyagcsere-zavarok, magas vérnyomás, érelmeszesedés érintettjeinek is kiemelten ajánlható ez a finom gyümölcs.
Az áfonyával töltött pulykamell filé az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Az ínyencek étrendjében gyakran szerepel a vörös áfonya. Mártásnak különösen illik vadhúsok, sültek, vagy akár rántott sajt mellé.
Hozzávalók:
- 60 dkg pulykamell filé
- só
- bors
- 5-6 szelet bacon
- 15 dkg aszalt vörös áfonya
- 3 dl édes vörösbor
- 1 kiskanál étkezési keményítő
- fahéj
- szegfűszeg
- 60 dkg burgonya
- 2 dkg vaj
- 0,5 dl tej
- 1 tojás sárgája
- szerecsendió
Elkészítés:
Az aszalt vörös áfonyát legalább egy félórára beáztatjuk a borba.
A pulykamell filét folpack alatt kiklopfoljuk. A baconszeleteket egymás mellé terítjük. A húst ráhelyezzük. Sózzuk, borsozzuk a belső oldalát.
A borba áztatott vörös áfonya kb.2/3-át szűrőkanállal kiemeljük a borból, és a kiterített pulykahúsra terítjük. A vörös áfonyás húst a baconnal együtt óvatosan felcsavarjuk.
Egy jénai edényt olajjal ecset segítségével vékonyan kikenünk, és a hústekercset belehelyezzük.
Sütőbe tesszük a jénait, a sütőt bekapcsoljuk, és a húst 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kiszáradhat a hús.
A maradék áfonyát a vörösborral felhevítjük, fahéjjal és őrölt szegfűszeggel ízesítjük. Kiskanálnyi étkezési keményítővel sűrítjük be a mártást.
A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Meleg tej, vaj és szerecsendió hozzáadásával jó kis krumplipürét készítünk. Ha hűlt a püré, belekeverünk egy tojássárgáját. Nyomózsák segítségével sütőpapírozott tepsibe csinos kis halmocskákat nyomunk. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük a hercegnő burgonyát. Kívül ropogós, belül lágyan omlós legyen.
Az áfonyás húst szépen szeletelve hercegnő burgonyával és finom vörösboros mártással tálaljuk.