Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér – Hogyan menedzseld a pénzügyeidet úgy, mint egy profi?

Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér – Hogyan menedzseld a pénzügyeidet úgy, mint egy profi?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér – Hogyan menedzseld a pénzügyeidet úgy, mint egy profi?

Sajnos a pénzügyi tudatosság még nem az erősségünk, persze látható valamilyen javulás ezen a területen, de sokak vállát még mindig több hitel nyomja, hónap végén súlyos mínuszokban vannak, nincsenek megtakarításai és a pénzügyi tervezés vagy a takarékoskodás még csak nem is távlati célok. Kérdés, hogy hogyan változtathatsz ezen és hogyan kezelheted profin a pénzügyeidet? Lássuk a tippeket!

Tervezés

Ha minden hónapod a csekkek befizetéséről szól, a pénz csak kifolyik a kezedből, de nem érted, hogy hová, akkor valószínűleg egy részletes pénzügyi tervre van szükséged. Ez elsőre ijesztően hangzik, pedig valójában egyszerű.

Annyit kell tenned, hogy egyik oldalra felírod részletesen, hogy milyen kiadásaid vannak egy hónapban, a másik oldalra pedig a bevételek jönnek. Elsőre elég, ha átlag összegeket írsz fel, azaz mennyi megy el a háztartásra, lakásfenntartásra, hiteltörlesztésre, az autódra, bevásárlásra stb.

Már ez segíthet abban, hogy egy tágabb képet kapj arról, hogy milyen tételekre arányaiban mennyit költesz és mennyi marad a hó végén.

Tipp: Ha negatív összeg jön ki a táblázatodban, akkor vagy a kiadásokat kell egy kicsit csökkenteni vagy a bevételi oldalt valahogyan feltornászni.

Légy szigorú

Ha megvan az előző pontban említett táblázat, akkor már nagyjából látod, mire mennyit költesz, sőt lehet, hogy egy-két meglepetés is ért. Most pedig jöhet a neheze. Ha az összeg, ami a táblázat végén kijött, nem igazán tetszik és változtatni szeretnél rajta, akkor egyesével menj végig minden tételen és értékeld őket.

Hogyan tudnád csökkenteni ezt az összeget? Tudsz valahogyan költségeket átcsoportosítani? Lehet, hogy ki kell adnod az egyik szobád, hogy a lakásra kevesebb menjen el?

Az is szuper, ha átnézed a számláidat és egy kicsit racionalizálsz, megnézed a mobilcsomagot, amiben vagy, és kicsit keresgélsz a neten, hátha ennél kedvezőbbet is találsz. Ha hétről-hétre megtervezed a bevásárlást és a főzést, akkor a háztartási költségeken is jelentősen csökkenthetsz.

Tehát minden tételt részletesen körül kell járnod, csak így haladhatsz hatékonyan a cél felé!

Szabadulj meg az adósságaidtól

Nem csak nyomasztó, ha több hiteled és adósságod is van egyszerre, de pénzügyi szempontból elég veszteséges is.

Már abban az értelemben, hogy többfelé fizeted a kamatokat, és úgy érzed, hogy ennek a nehéz időszaknak soha nem lesz vége.

Vedd sorba, hogy mik azok a kölcsönök, hitelek vagy adósságok, amiket az elmúlt időszakban felhalmoztál, és készíts egy tervet, hogy mit mikor tudsz visszafizetni.

Tipp: Érdemes azzal kezdeni, aminek a legmagasabb a kamata vagy a legkedvezőtlenebbek a feltételei. Ha már legalább egyet ki tudsz pörgetni, sokkal közelebb látod majd az alagút végét.

 

Pénzügyi segítség

Előfordulhat olyan forgatókönyv is, hogy végigmentél az előző pontokon, mégsem látsz érdemi változást az egyenlegeden. Valamit rosszul csinálsz, nem jól számoltál és az egésztől elment a kedved?

Lehet, hogy arra van szükséged, hogy egy pénzügyi szakember nézze át a költségeidet és tanácsokat adjon abban, hogy a mindennapokban, a jövőben és általánosságban hogyan kezeld a pénzt, milyen megtakarításokkal vagy milyen neked szóló pénzügyi megoldásokkal számolhatsz.

Nyugi, ez nem kerül plusz pénzbe, kérdezz körbe, hátha az ismerőseid tudnak ajánlani valakit, aki segíteni tud neked.

 

Készpénz kontra bankkártya

A bankkártya egy veszélyes találmány, főleg mióta a fizetéshez elegendő annyi, hogy egy pillanatra egy kütyühöz érinted a kártyád, és már a tiéd is, amire vágytál. Így kevésbé érzed a pénz súlyát, azt, hogy egy-két pillanat alatt mennyit költesz, és szinte nem is gondolkozol azon, hogy ezt vagy azt meg kellene-e venned.

Próbáld ki, hogy egy hétig vagy akár egy hónapig csak készpénzzel vásárolsz. Hónap elején vedd le a kártyádról azt az összeget, amit a korábban összeállított táblázat alapján nagyjából el fogsz költeni és ahol csak tudsz, mindig fizess készpénzzel.

Persze ezt nem kell minden hónapban így csinálnod, de egy mini kísérletnek igazán érdekes, így ugyanis valószínűleg jobban fáj majd egy-egy apróbbnak tűnő kiadás és jobban érzékeled majd azt is, ha kezd fogyni a pénz a tárcádból.

 

Ne szállj el!

Vannak olyan időszakok, amikor jobban megy, amikor fizetésemelést kapsz, amikor összejön egy nagyobb business vagy csak egyszerűen úgy érzed, hogy most egy kicsit több belefér. Ezek a legveszélyesebb pontok, hiszen ilyenkor úgy érzed, hogy az egész világ a tiéd, bármit megvehetsz és mindenki a vendéged.

Persze egy nagyobb sikert érdemes megünnepelni, de ilyenkor kell igazán okosnak lenned és odafigyelned a pénzre.

Ha akkor, amikor jól megy, egy kicsit lecsípsz az extrából, és félreteszed a nehezebb időszakokra vagy visszafizetsz egy olyan tartozást, amivel egy nagyobb terhet vehetsz le a válladról, akkor hosszútávon jobban jársz, mintha egy vagy akár két hónapig mindent megengednél magadnak.

Néha lepd meg magad

Nincs is annál rosszabb, mint amikor minden hónapban úgy érzed, hogy csak dolgozol, fizeted a csekkeket, bevásárolsz és már megint mínuszban vagy. Bármennyit is keresel, két dologra mindig ügyelned kell.

Az egyik, hogy mindig tegyél félre valamennyi pénzt, még ha egy egy minimális összeg is – akár 5000 Ft – hiszen így megszokod, az életed részévé válik és van mihez nyúlni, ha valami váratlan dolog történik.

A másik, hogy mindig költs magadra is abból, amit megkeresel, hiszen ha soha semmivel nem leped meg magad, akkor egy idő után úgy érezheted, hogy a munkádnak nincs értelme, pont arra elég, hogy hónapról-hónapra megélj.

Azért, hogy motivált és optimista legyél ezen a területen is, néha meg kell engedned magadnak egy-két olyan apróságot, amitől egyszerűen csak jobb kedved lesz vagy ami csak feldobja a napod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást