A specialty kávé a felfedezésedre vár

A specialty kávé a felfedezésedre vár

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A specialty kávé a felfedezésedre vár

Nincs is jobb egy csésze gőzőlgő, illatos, ízletes feketénél. Mondjuk reggel felkelés után, esetleg ebéd előtt vagy éppen desszertként kortyolva, de a délután sem maradhat nélküle. Elcsendesedő rohanás, baráti beszélgetések, családi meghittség – ezek egytől-egyig olyan mementók, amik nem egyszer az aromás kortyolnivalónak köszönhetően jöhetnek létre. Ha csak szigorúan a nyers statisztikát és a számok világát figyeljük, akkor is elmondható: sem a kis, sem a nagyvilág nem akar kávé nélkül élni! S nem is kell! Főleg, hogy nagyon úgy néz ki, van új a nap alatt! (X)

Az olasz pörkölésen túl is van kávéélet?

Nagyon is! A specialty kávé elnevezést egyre gyakrabban hallani a köznapokban. Felbukkan a beszélgetésekben és megjelenik a háztartásokban. Sőt a speciális kávézóknak hála élvezetes környezetben tapasztalható meg mindaz, amit ez az új irányzat képvisel.

Alapvetően mulatságos a helyzet, mert azt mondjuk, hogy „új” az irány, de valójában Amerikában már a 2000-es években feltűnt. A cél az igazán magas minőség elérése volt, mindenben. Mind a kávészemek kiválogatásában, mind a pörkölés milyenségében, mind a kávégépek minőségében, mind a baristák tudásában. Az USA és Ausztrália úttörőknek tekinthetőek ezen a téren, lévén ezekben az országokban több mint húsz éve alapultak meg az első kávézók, amik nem adták a maximumnál alább.

A lendület hamar leküzdötte a tengernyi távolságot, meg persze a lelkesedés is megállíthatatlanná vált, így aztán pár évvel a tengerentúli debütálás után Londonban, Amszterdamban és a skandináv régióban is kinyitották kapuikat a többre, jobbra vágyó kávézók.

Kis érdekesség, hogy a minőség ebben az esetben tényleg prémiummal, maximummal egyenlő. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a barista világbajnokságok megrendezése, ami az irányzat elterjedéséhez köthető. Hiszen ahogy azt említettük, a kávé elkészítésének módja sem mellékes, azaz a barista tudásának színe-java szükséges a tökéletes végeredményhez.

És hogy végre a hazai felbukkanásról is be tudjunk számolni, kicsit ugrunk az időben. Lassan tíz éve, 2013 környékén jöttek létre az első magyarországi specialty kávézók, akik külföldi pörkölők termékeivel dolgoztak. Nyilván a cél az volt, hogy teret-helyet kapjanak a hazai pörkölésű kávék, amire mindezek után már nem kellett olyan sokat várni.

Az élmény hazáig hozható?

A specialty kávé webshop segítségével igen! Lévén a kínálatban kivétel nélkül magas minőségű, saját pörkölésű kávéremekek kaphatóak. A teljesség igénye nélkül a legkeresettebb márkáink: Beyond Within, Beanlight, Bird of Light, True Beans, Supreme Delight, Cycliste Coffee.

Úgyhogy ma már senkinek sem kell lemondania erről a valóban nem mindennapi ízélményről. Ám azt azért mindenképpen érdemes tudatosítani, hogy a specialty hatás csupán egyik komponense a kávé milyensége. A technikai részletek is nagyon lényegesek, amik természetesen egy kis utánajárással otthon is megteremthetőek. Viszont, főleg kezdetben, nagyon megéri belecsöppenni a kávézói lét forgatagába, és profi baristáink prezentálásában megkóstolni mindazt, amit ez az „új” irány nyújthat. A rajongás ezek után szinte biztosan garantálható!

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!