A mesterséges intelligencia egy új energiaitalt hozott létre. Erre jutott a szakma

A mesterséges intelligencia egy új energiaitalt hozott létre. Erre jutott a szakma

Címlap / Életmód / Egészség / A mesterséges intelligencia egy új energiaitalt hozott létre. Erre jutott a szakma

Merész lépéssel, egy magyar vállalkozás jóvoltából a napokban valami teljesen új született – elkészült a világ első olyan energiaitala, amelynek minden egyes részletét a Mesterséges Intelligencia (Artificial Intelligence, azaz A.I.) alakított ki és még meg is kóstolt.

De vajon mi rejlik a csábító csomagolás mögött, mit kevert ki ez a technológiai zseni? A Magyar Energiaital Szövetség szakmai szemmel járt ennek utána.

Finom, szép a csomagolása?

Nos az elsőkét kérdés szubjektív, ezért gyorsan ugorjuk is át, mert mindenki eldönti majd, hogy neki bejön-e vagy sem.

Mit rakott bele?

CUKROT!? Igen, cukrot és ráadásul pont a megfelelő mennyiségben, hiszen ez a legfőbb energiaforrás egy energiaitalban. Pontosan ezért nem lehet energiaitalnak nevezni a csökkentett cukortartalmú, vagy a ZERO italokat.

Persze nem mindegy az sem, hogy milyen cukor van benne, hiszen cukor és cukor között óriási a különbség. Egyes energiaitalokban, az olcsó előállítása miatt gyakran találkozhatunk pl. izocukorral, de ebbe az energiaitalba a legjobb minőségű étkezési cukor (szacharóz) került. Ez szerintünk is jó döntés.

KOFFEINT, ami az éberséget biztosítja, vagy ahogy hivatalosan C₈H₁₀N₄O₂ -nak is nevezik a koffeint. Nézzük ebből is a mennyiséget. A 250 ml-es dobozban 80 mg koffein rejlik, tehát pont az energiaitalokhoz méltó mennyiségben. Ez nagyjából annyi, mint amennyi egy csésze presszó kávéban van. Jó tudni, hogy az energiaitalokban lévő koffein gyorsabban fejti ki a hatását, de élettani hatása ugyan az mindenben, például kávéban vagy kólában.

A napi koffein fogyasztás aggálymentes mértékét az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 400mg-ban határozta meg, ami 5 doboz energiaitalnak felel meg. 

Szerintünk a koffein is jól eltalált.

JÓTEKONY HATÁSÚ ÖSSZETEVŐKET is találunk benne két aminosav formájában. A glükoronolakton támogatja a méregtelenítő folyamatokat, és javíthatja a fizikai teljesítményt és a mentális élességet, míg az Acetil-L-karnitin elősegíti az energiatermelést, a memóriát és a májfunkciót, valamint növeli a mentális és fizikai teljesítményt.

Van benne 4 fajta B-vitamin (B6, B12, B3, B5) is, amiből talán sosem elég.

Hogy a frissítő érzés se maradjon el, a SZÉNSAV is bekerült a repertoárba, és a kellemesen savanyú ízért a CITRÁTOK is.

Élelmiszerek esetében, így az energiaitaloknál is fontos kérdés, hogy milyen tartósítási módszert alkalmaznak. Ez az energiaital, hőkezelt (pasztőrözött), tehát mesterséges tartósítőszer mentes. Színezékként növényi kivonatokat (répa és hibiszkusz) tartalmaz, tehát mesterséges színezék mentes. 

Szerintünk nagyon jól döntött, amiért újabb pontot érdemel. 

Összességében, az összetevők ismertében láthatjuk, hogy a világ legokosabb entitása, valóban egy olyan energiaitalt alkotott meg, amelynek receptjében optimalizálta az emberek egészségének való megfelelést azzal a jogos fogyasztói elvárással, hogy egy energiaital feleljen meg a rendeltetésének, azaz gyorsan adjon ENEGIÁT és ÉBERSÉGET sok vitamin kíséretében.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!