A 10+1 legrosszabb dolog, amit egy beszélgetés során mondhatsz

A 10+1 legrosszabb dolog, amit egy beszélgetés során mondhatsz

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A 10+1 legrosszabb dolog, amit egy beszélgetés során mondhatsz

Vannak, akik látszólag mindig tudják, mit kell mondani, és az emberek keresik is a társaságukat. Aztán ott vannak azok, akiket tényleg csak a jó szándék vezérel, de mégis sikerül olyat mondaniuk, amivel rossz pontot szereznek másoknál. Lehet, hogy eddig nem tudtad, de pszichológusok szerint bizonyos helyzetekben ezeket a dolgokat jobb, ha senkinek sem mondod egy beszélgetés során!

„Elég fáradtnak látszol”

Valószínűleg érdeklődni szerettél volna, hogy mitől olyan kimerült, de bármennyire is nem annak szánod, bántó lehet ez a megjegyzés.

Pláne, ha a másik fél nem is érzi magát álmosnak, csak szimplán nem visel ma sminket.

Arra utalhat, hogy szerinted nem néz ki most túl jól, és még ha rossz passzban is van, ez az utolsó dolog, amit hallani akar.

Legközelebb egyszerűen csak kérdezd meg tőle, hogy minden rendben van-e, mert ezzel nem utalsz a külsejére.

„A korodhoz képest szuperül nézel ki”

Még a legcsinosabb hírességek is találkoznak ezzel a kifejezéssel, és őket is bántja!

Kicsit olyan, mintha azt mondanád neki, hogy jól néz ki – a többi idősebb emberhez viszonyítva, ami akkor is rosszul esik az embernek, ha 50 éves, és akkor is, ha alig múlt 35.

Még ha ez is a valódi véleményed, a békesség érdekében szimplán csak dicsérd meg a külsejét, és ne tegyél hozzá semmi mást.

„Én ilyet nem tudnék viselni”

Te arra gondolsz, hogy jól áll neki a rövidnadrág, amit te nem mernél viselni, mert nem érzed magad hozzá elég vékonynak.

Amit ő hall, hogy borzasztóan néz ki a ruha, és te emiatt sosem tudnád rávenni magad arra, hogy felvedd.

A hangsúly sokat számít, de ha biztosra akarsz menni, jobb, ha hozzáteszed, miért gondolod így.

„Dehát ez nem az én feladatom”

Van, amikor úgy érezzük, a rengeteg munka között teljesen elveszünk, és időnk sincs fellélegezni.

De ha ilyenkor kapsz még egy plusz feladatot, ami egyébként nem a te hatásköröd lenne, jobb, ha nem a fenti mondattal reagálod le.

A főnököd ugyanis rögtön érezni fogja a feszültséget, támadásnak veszi a véleményed, és komoly konfliktus is kirobbanhat belőle, ami az előrelépési esélyeidet jelentősen lecsökkenti.

Ha tényleg úgy gondolod, hogy nem a te feladatod lenne, inkább mondd azt, hogy „nem vagyok biztos abban, hogy ez most elsődleges prioritást élvez”.

Ezután pedig mondd el, hogy milyen feladatokkal kellene leggyorsabban haladnod, így a főnököd látni fogja, hogy valóban rengeteg a dolgod.

„Lehet, hogy butaság, de…”

Amikor új ötletet dobsz be, sose indítsd ezzel a mondattal, hiszen tudat alatt az emberek automatikusan úgy állnak majd hozzá, hogy valóban butaság lesz.

Így még ha szuper ötleted is lett volna, sajnos kevesebb eséllyel fogadják majd el.

Ahelyett, hogy így vezetnéd fel a mondanivalódat, inkább indítsd azzal, hogy „Arra gondoltam, hogy…”

„Ne vedd annyira komolyan”

Ha egy barátnőddel szakít a pasija, vagy túl van egy szörnyű randin, nem szabad azt mondanod neki, hogy ne vegye ennyire komolyan a dolgot.

Olyan, mintha ezzel azt mondanád neki, hogy a problémái nem elég fontosak, sem pedig elég fajsúlyosak, és csak még inkább feldúltnak érezheti magát.

Az őszinteség szuper dolog, de csak egy bizonyos mértékig!

Helyette a legegyszerűbb, ha megértő vagy vele, meghallgatod az érzéseit, és segítesz neki kibeszélni a történteket.

„Semmi sem történik véletlenül”

Bár egy optimista mantráról van szó, aki stresszes időszakban van, nem így fogja látni.

Sőt, még mérgesebb is lehet ezt hallva, hiszen nem érti, ugyan mi jó sülhet ki abból, hogy ő most ilyen rosszul érzi magát.

Akárcsak a fenti esetben, úgy itt is az a legjobb opció, ha hagyod, hogy kibeszélje magát, és érezze, hogy nincs egyedül!

„Amúgy sem volt elég jó hozzád, és nem is kedveltem”

Ha a barátnőd kapcsolata véget ért, és maga alatt van, te biztosan kedvességből mondanád neki ezeket.

Hogy éreztesd vele, a volt párja nélkül is jóra fog fordulni az élete – ha nem jobbra, mint előtte!

Ám ezzel észrevétlenül azt sugallod neki, hogy nem elég jó az ízlése, és nem látott át a pasi trükkjein.

Arról nem is beszélve, hogy ha a véleményedet nem mondtad el neki korábban, elgondolkodhat azon, vajon mi másról hazudtál még neki.

„Sose…” és a „Mindig csak”

Amikor vitatkoztok a pároddal, lehet, hogy hirtelen felindulásból azt mondod neki, hogy „sose segít neked a házimunkában” vagy „mindig csak a haverjaival mozdul ki otthonról”.

De ezek a kifejezések rendkívül támadó hangvételűek, és ha meghallja, automatikusan védekező állásba vált át, és még inkább elmélyíti a veszekedést.

A legjobb megoldás, ha arról beszélsz, belőled milyen érzéseket váltanak ki ezek a dolgok, hogy magára a problémára fókuszáljatok.

„Sok sikert hozzá…”

Mindegy, miről van szó, ha kétkedéssel a hangodban mondod neki, biztos, hogy megbántod vele.

Azt érzi, hogy egyáltalán nem hiszel benne, mert nem elég tehetséges, talpraesett vagy kitartó, és még ha később bocsánatot is kérsz, ez az érzés vele marad.

Rombolja az önbizalmát, és a későbbiekben sem szívesen mondja el neked, ha valami újdonságba vág bele, mert tart attól, hogy negatív kritikát kap tőled.

+1. Mindig ugyanaz

Ez nem csak párkapcsolatra igaz, de ott kimondottan gyakorivá válhat ez a probléma.

Ha sokszor felhozod ugyanazt a témát, az egy idő után nagyon fárasztóvá válik, és a párod is egyre ritkábban ad róla visszajelzést, vagy egyáltalán nem figyel oda arra, amit beszélsz.

Emiatt viszont előbb-utóbb elhanyagolva érezheted magad, noha a hiba első körben magadban keresendő!

Mindegy, hogy ez egy olyan korábbi veszekedés, amin nem tudsz továbblépni, vagy szimplán csak folyton a stresszes munkádról vagy idegesítő kollégáidról beszélsz, hosszú távon ez is problémákat szül.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!