A jóga, mint a derékfájás ellenszere

A jóga, mint a derékfájás ellenszere

Címlap / Életmód / Egészség / A jóga, mint a derékfájás ellenszere

Mint oly sok más mozgásszervi betegség esetében, derékfájás elkerülésére is a legjobb a mozgásban gazdag életmód. Amikor fellángol a derékfájás, a legtöbbe nem tesznek mást, mint a fogukat csikorgatva, egy zsibbadó hidegpakolás után nyúlnak, és várják, hogy a derékfájás elmúljon. Ötből négyen tapasztalnak derékfájást életünk során. (x)

Az akut deréktáji fájdalom cselekvésre szólít fel olyan embereket, akik nem sportolnak, ezért legtöbbször a mozgásszervi fájdalom, beszéljünk akár hátfájás vagy csípőfájdalom megjelenéséről jó alkalom arra, hogy elkötelezzük magunkat a rendszeres testmozgás mellett. A testmozgás nem garantálja a hátfájás megszüntetését, azonban mindenképpen ritkíthatja azokat.

Az izomfeszülés vagy izomgörcs okozta deréktáji fájdalomra léteznek olyan gyakorlatok, amik pozitív hatást fejtenek ki és mérsékelik a fájdalom mértékét. A gerincproblémák egyik gyakori figyelmeztető jele az isiász vagy a fájdalom, amely a hátból lefelé a lábba sugárzik. A fájdalmat bizsergő tűszúrás érzés kísérheti. Ha isiászunk van, ne kezdjünk új edzésprogramba anélkül, hogy orvossal beszéltünk volna.

Nagyon erős hátfájás esetén érdemes nagyon könnyed mozgásformák mellett elköteleződni, mint például a hosszú séta. Amikor pedig az erős fájdalom alábbhagy, fokozatosan kezdjünk el minden nap gyengéd gyakorlatokat végezni, ami az ágyéki gerincet tartó izmok nyújtására és megerősítésére koncentrál. Az erősebb és rugalmasabb izmok ugyanis kevésbé hajlamosak a sérülésekre.

A gyengéd jóga is jó mozgásforma lehet, hogy felvegyük a harcot a derékfájás ellen. A jógában rövid időre meghatározott pózokba helyezzük a testünket. Ez ellazítja az izomfeszülést, bővíti az ízületek mozgási tartományát és erősíti az izomerőt. De vigyázat: az izmok és ízületek túl gyors megnyomása sérüléshez vezethet. Ha kórtörténetünkben csípőfájdalmak vagy derékfájdalmak vannak, ne kezdjün el jógázni, mielőtt orvosunkkal tisztáztuk volna az újfajta edzést, majd dolgozzunk olyan tapasztalt edzővel, aki tisztában van állapotunkkal, és össze tud állítani személyre szabott gyakorlatokat is.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!