Fehérjében rendkívül gazdag ital, ezért az állati eredetű tejet jól helyettesíti.
Hozzávalók (4 személyre):
- 10 dkg szójabab
- 4 darab szárított datolya
- 2 csipet só
- 1,7 liter víz
Elkészítés:
Mosd meg a szójababot, és mivel nagyon kemény, ezért legalább 24 órára (de inkább 36 órára) áztasd be hideg vízbe, hogy megpuhuljon.
Közben 2-3 alkalommal cseréld ki az áztatóvizet. Ezután hámozd meg a babszemeket, vagy ha teheted, már eleve hámozottat vásárolj, mert ez a művelet eléggé időigényes. Megéri a fáradságot, mert a szójatejnek jobb íze lesz, ha nincsenek benne a héjak.
A meghámozott szójababot a datolyával és annyi vízzel, amennyi ellepi, tedd turmixgépbe, és turmixold össze. Aztán öntsd hozzá a többi vizet is, és szűrd át textilpelenkán.