Elterjedt tévhit, hogy a nyersétel minden körülmények között a legtáplálóbb. Igen ám, de vannak olyan természetes növényi vegyületek, amelyek hőhatást követően még inkább jótékonyak az emberi szervezetre. Helen Bond dietetikus a Daily Mail hasábjain tette közzé, melyik zöldséggel mit kell tenned, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőle.
1/5 Paradicsom: sütve és konzervben
A paradicsom gyönyörű színét biztosító likopin erős antioxidáns, ami védelmet nyújt bizonyos rákfajták és a szívbetegségek ellen. „Kisebb kutatások bizonyítják, hogy még a bőrt is óvja az UV-sugárzással szemben” – teszi hozzá Helen. Fogyasztásának módjára azonban különösen tekintettel kell lenned.
Valószínűleg meglepődsz majd, de a sütés és a konzerv forma egyaránt jót tesz a likopin hasznosíthatóságának szempontjából. A tartósítási folyamat például lebontja a növényi sejtek falának egy részét, amivel felszabadítja a likopint, megkönnyítve ezáltal a felszívódását.
Egy 10 dekás paradicsomkonzerv ezen kívül jelentős béta-karotin és C-vitamin mennyiséggel látja el a szervezeted, ráadásul a naponta legalább ajánlott ötből egy adag zöldséget jelent.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!