Áfonyával töltött pulykamell filé hercegnő burgonyával

Áfonyával töltött pulykamell filé hercegnő burgonyával

Címlap / Életmód / Receptek / Áfonyával töltött pulykamell filé hercegnő burgonyával

A vörös áfonya fogyasztása különösen ajánlott azoknak, akik gyakran szenvednek húgyúti betegségekben. Érrendszeri problémák, magas vércukor, zsíranyagcsere-zavarok, magas vérnyomás, érelmeszesedés érintettjeinek is kiemelten ajánlható ez a finom gyümölcs.

Az áfonyával töltött pulykamell filé az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Az ínyencek étrendjében gyakran szerepel a vörös áfonya. Mártásnak különösen illik vadhúsok, sültek, vagy akár rántott sajt mellé.

Hozzávalók:

  • 60 dkg pulykamell filé
  • bors
  • 5-6 szelet bacon
  • 15 dkg aszalt vörös áfonya
  • 3 dl édes vörösbor
  • 1 kiskanál étkezési keményítő
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • 60 dkg burgonya
  • 2 dkg vaj
  • 0,5 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • szerecsendió

Elkészítés:

Az aszalt vörös áfonyát legalább egy félórára beáztatjuk a borba.

A pulykamell filét folpack alatt kiklopfoljuk. A baconszeleteket egymás mellé terítjük. A húst ráhelyezzük. Sózzuk, borsozzuk a belső oldalát.

A borba áztatott vörös áfonya kb.2/3-át szűrőkanállal kiemeljük a borból, és a kiterített pulykahúsra terítjük. A vörös áfonyás húst a baconnal együtt óvatosan felcsavarjuk.

Egy jénai edényt olajjal ecset segítségével vékonyan kikenünk, és a hústekercset belehelyezzük.

Sütőbe tesszük a jénait, a sütőt bekapcsoljuk, és a húst 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kiszáradhat a hús.

A maradék áfonyát a vörösborral felhevítjük, fahéjjal és őrölt szegfűszeggel ízesítjük.  Kiskanálnyi étkezési keményítővel sűrítjük be a mártást.

A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Meleg tej, vaj és szerecsendió hozzáadásával jó kis krumplipürét készítünk. Ha hűlt a püré, belekeverünk egy tojássárgáját. Nyomózsák segítségével sütőpapírozott tepsibe csinos kis halmocskákat nyomunk. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük a hercegnő burgonyát. Kívül ropogós, belül lágyan omlós legyen.

Az áfonyás húst szépen szeletelve hercegnő burgonyával és finom vörösboros mártással tálaljuk.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!