Álomkarrier 2014-ben: 7 tipp, amivel lehetséges

Álomkarrier 2014-ben: 7 tipp, amivel lehetséges

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Álomkarrier 2014-ben: 7 tipp, amivel lehetséges

A célok megvalósítása – különösen a hosszú távúaké – türelmet, kitartást és rengeteg motivációt igényel. Mindez óriási kihívás, hiszen a mindennapokban olyasmiért kell áldozatot hoznod, ami még messze nem kézzelfogható. Íme, néhány tipp, amivel a jutalomra fókuszálva könnyebben veheted az akadályokat.

Elemezd a múltat, mérlegeld a jelent, tervezd a jövőt!

Különösen érdemes odafigyelned a három idősíkkal kapcsolatos viszonyodra. A múltat elemezni koránt sem időpazarlás, ezért ha késztetést érzel rá, akkor hajrá! A helyzetek puszta újraélése, illetve a más forgatókönyvek gyártása azonban nem visz előre.
A jelenben a miértek keresgélése helyett vedd figyelembe a rendelkezésedre álló alternatívákat, és gondold végig, melyik illeszkedik közülük a jövőbeni terveidhez! Fontos, hogy ne egy képzeletbeli szituáció, hanem a valós itt és most legyen a jövőképed alapja, mert különben álmodozásról van szó…

Használd ki az erősségeidet!

Azok a célok, amelyek a szokásaid teljes megváltoztatásán alapulnak, eleve kudarcra vannak ítélve. Persze, ez nemcsak a karrier területén igaz, hanem például az életmódot tekintve is. Lényeges, hogy olyan célokat tűzz ki magad elé, melyek megvalósítható fejlődést kívánnak – tehát semmi olyat, ami hosszú távon frusztrációt kelt benned!
És ha valamelyik tulajdonságodra gyengeségként tekintesz, megér egy kis agyalást, hogy valóban az-e… Csak mert a maximalizmus, a szívósság és a kitartás éppúgy lehet pozitívum is, mint akár a vállalt érzelmi sebezhetőség. Csak legyél tisztában vele!

Gyakorlatias célok kellenek!

Ha már tisztában vagy a céljaiddal, eljött az ideje, hogy kézzel fogható, megszámlálható, hús-vér képekké formáld őket. Nyugodtan csempéssz számokat és dátumokat a terveidbe, mert így hatékonyabban rajta tarthatod a szemed az odáig vezető úton, ráadásul konkrét visszajelzést kapsz a haladásodról.
Amennyiben például egy könyv megírása az álmod, akkor „az írok egy regényt” helyett az „megírok napi ezer szót a regényemből” sokkal jobb. Érzed a különbséget? Utóbbi egy egyszerű, teendőlistára rögzíthető feladat, amit kipipálhatsz.

Használd a technológiát!

Okostelefon-alkalmazások ezrei várják, hogy a segítségedre legyenek a célhoz vezető úton. Legyen szó bármilyen jellegű tervről, a mobilod partner a megvalósításban. A napi teendőlisták, a kalendáriumok, az emlékeztetők, a jegyzetek és a különböző statisztikai appok hozzájárulnak, hogy egyre közelebb kerülj az álmodhoz.
Arról nem is beszélve, hogy ezek általában szuper felhasználói élményt nyújtanak. Jó érzés kipipálni egy apróbb célt, vagy új állomást rögzíteni, igaz?

A saját haladásodra figyelj, ne másokéra!

A „hú, XY már / még ott tart” megállapítás több szempontból is káros lehet számodra. Közhely ugyan, de mindannyian mások vagyunk, ráadásul semmiképpen sem láthatsz bele egy másik ember személyiségének fejlődésébe, tehát nem tudhatod, hogy a saját helyzetét hogyan éli meg.
Amíg azon agyalsz, hogy Jucika miért ácsorog a ranglétra alján már vagy tíz éve, Jucika pedig miként került vezető beosztásba röpke öt hónap alatt, lényegében saját magadtól veszed el az időt. Kivéve, persze, ha valamilyen általános érvényű igazságra világítasz rá a társaid sorsából. Ez azonban sokkal ritkább, mint hinnéd – az esetek többségében hasztalan kombinálás az egész.

Tartsd a kapcsolatot olyanokkal, akik tudnak segíteni!

Magányos farkasnak lenni elméletben menő ugyan, de a fagyos megközelíthetetlenség, a visszautasítástól való félelem és mások teljes kizárása valójában csak távolabb sodor a célodtól.
Ahhoz, hogy tényleg az lehess, aki lenni szeretnél, muszáj annyira megbékélned saját magaddal, valamint a céljaiddal, hogy ne félj embereket bevonni az önmegvalósításba. Elméleti tudásra és gyakorlati tapasztalatra sem tehetsz szert tök egyedül, bármennyire is szeretnéd. Éppen ezért ne zárkózz el a szakmai kapcsolatépítéstől, s sose félj kérdezni!

Legyen szem előtt mindennap, amit el akarsz érni!

A motivációs tábla elképesztően hasznos találmány: egy olyan felületet jelent, ahol valamilyen formában rögzíted, amire vágysz. Szerepelhet rajta főnöki szék, ház, autó, utazás – és persze kevésbé anyagi természetű dolog is, például családalapítás. Csak rajtad múlik, mit teszel ki rá. A lényeg, hogy olyan helyen legyen, ahol nap mint nap szembesülsz vele: igen, ezeket szeretnéd megvalósítani, tehát ehhez mérten kell döntéseket hozni.
Hamarosan olyan mélyen tudatosulnak benned a saját elvárásaid, hogy szükségtelen lesz magadat folyton emlékeztetni. Amennyiben a célok meghatározása is kihívást jelent számodra, keress fel egy profi szakembert! Számos életpálya-elemző, karrier-tanácsadó és coach várja, hogy felvedd vele a kapcsolatot.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!