Az érzelemmentes szexre szavazol? Szakértők szerint az érzelmi és a szexuális intimitás kéz a kézben jár 

Az érzelemmentes szexre szavazol? Szakértők szerint az érzelmi és a szexuális intimitás kéz a kézben jár 

Címlap / Szerelem / Szex / Az érzelemmentes szexre szavazol? Szakértők szerint az érzelmi és a szexuális intimitás kéz a kézben jár 

Az egészséges, romantikus kapcsolatok egyik legfőbb ismérve az intimitást jelenléte. Az intimitás lehet érzelmi és szexuális és, azonban a szakértők szerint nagyon erősen javasolt a két területet összehangolni.

Ennek legfőbb oka az, hogy akkor tud az intimitás, a párok közötti összetartozás, közelség igazán kiteljesedni, ha az intimitást nem bontjuk részekre. Azaz nem különálló területként kezeljük az érzelmi és a szexuális intimitást, hanem egy egészként. 

Ez kiválóan működik elméletben, a valóság azonban gyakran más

Manapság gyakorlatilag a legkisebb problémát sem okozza az átlagemberek számára, hogy szexuális kapcsolatba kerüljenek másokkal. Talán az érzelmi intimitás az, aminek kialakítása nehezebbnek bizonyul időnként. Ugyanakkor az sem ritka, hogy egyes párok érzelmileg rendkívül közel állnak egymáshoz, meghitt és közeli a kapcsolatuk, ám a fizikai intimitás, a szex nem képezi az életük részét. 

A szakértők szerint azonban lényeges, hogy ezen a területen harmóniát találjunk, mert egyik véglet sem igazán előnyös hosszútávon. Talán azt gondolod, hogy ha sok szex van egy kapcsolatban, az biztos jól működik, de ez nem feltétlenül igaz. A túlpörgetett szexuális élet gyakran kompenzáció és előfordulhat, hogy az érzelmi intimitás hiányát palástolják vele a párok.

De ugyanígy nem túl jó az sem, ha az érzelmek szinte túlcsordulnak, és igen jelentős a törődés, a másik támogatása, azonban a felek fizikálisan mégis távol állnak egymástól, azaz nincs testi intimitás, szexuális örömszerzés – vagy, csak elenyésző mennyiségben. 

April Eldemire terapeuta szerint annak ellenére, hogy létezik az érzelmi és a fizikai intimitás külön-külön is, ez az irány hosszútávon semmi jóra nem vezet. Amennyiben nem csupán időszakos átmenetről beszélünk (pl. gyász miatt nincs fizikai intimitás), akkor a pár nem tud közösen egy érett, szeretetteljes kapcsolatot kialakítani. A fizikai intimitás megteremti a lehetőségét annak, hogy a pár érzéki szinten fejezze ki és élvezze a kapcsolatot, míg az érzelmi intimitás a biztonság érzetéhez szükséges. Ahhoz, hogy kialakuljon, fennmaradjon sőt, fejlődjön az adott kapcsolat. 

Természetesen előfordul, hogy egy kapcsolat megragad a fizikai, vagy éppen az érzelmi intimitás szintjén. Vannak olyan viszonyok, amelyek csak a szexig jutnak és vannak olyanok, amelyekben ugyan kialakul a kötődés, a kémia valahogy nem. De már ebből is látszik, miért olyan lényeges, hogy mindkét területet fejlesszük, ha igazán mély és tartós kapcsolatra vágyunk. 

LightFieldStudios/istockphoto.com

Miért képes az intimitás két területe ilyen sokat adni?

Gondolj arra, hogy találsz valakit, akivel tökéletes a szex, egyszerűen mindenben összepasszoltok. Hogyan lehetne ezt még magasabb szintre emelni? Hát az érzelmi intimitással! Utóbbi feltételezi a bizalom meglétét, a megfelelő kommunikációt, továbbá azt, hogy nem féltek sebezhetőnek mutatkozni egymás előtt. Ha ezeket még hozzáadjuk a jó szexhez, akkor jön a fantasztikus végeredmény.

Mindez persze fordítva is igaz, elképzelheted, hogy megtalálod azt a valakit, akivel tökéletes harmóniában élsz, aki kitalálja a gondolataidat, ugyanazt és ugyanúgy akarja, ahogy te. Ez a kapcsolat is akkor fog igazán kiteljesedni, ha fűszerként kialakul köztetek a tökéletes szeretkezés. 

Amennyiben olyan problémákkal küszködtök, mint a bizalom hiánya, a félelem attól, hogy a másik megsebez, vagy rossz köztetek a kommunikáció, esetleg egyáltalán nem hiányzik, hogy ágyba bújjatok, akkor biztos, hogy az intimitás nem tud igazán kiteljesedni köztetek.

Természetesen nem ritka, hogy a partnerek a fizikai és érzelmi intimitást különböző szemszögből nézik, és máshogy rangsorolják. Vannak, akiknek a fizikai, míg másoknak az érzelmi intimitás lényegesebb. Elég csak arra gondolni, hogy a szeretetnyelvek szerint is másként fejezzük ki magunkat. Ráadásul ezek a különbségek még a jó kapcsolatokban is megmaradhatnak. Pl. lehet, hogy egyikőtök a mély, tartalmas beszélgetés után hangolódna rá a szexre, míg a másikótok sokkal fogékonyabb a beszélgetésre a testi együttlét után. Ez nem probléma ott, ahol a kommunikáció működik és felismeritek, hogy az intimitás mindkét területével foglalkoznotok kell a közös fejlődés érdekében.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!