Nem kell kés alá feküdnöd a szebb bőrért: az arcjóga rutinjairól kérdeztük a szakértőt

Nem kell kés alá feküdnöd a szebb bőrért: az arcjóga rutinjairól kérdeztük a szakértőt

Címlap / Stílus / Arc / Nem kell kés alá feküdnöd a szebb bőrért: az arcjóga rutinjairól kérdeztük a szakértőt

Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb csodaszer, vagy kezelés a piacon. Ezek egytől egyig örök fiatalságot ígérnek számunkra – de mi lenne, ha méregdrága kozmetikumok helyett ezúttal az alapokhoz nyúlnánk vissza?

Skobrák Brigitta kozmetikust és sminktetoválót már gyerekkorában is rabul ejtette a szépségápolás világa. Egészen kiskorától kezdve tudta, hogy valamilyen formában ezzel szeretne foglalkozni, de a teljes kép csak felnőttként bontakozott ki előtte. 

Jelenleg kozmetikusként, sminkesként és sminktetoválóként dolgozik, mellette pedig arcjógát oktat mindazok számára, akik szeretnének megismerkedni ezzel az ősi, de frissen felelevenített szépségápolási rutinnal.

Honnan jött az ötlet, hogy arcjógával foglalkozz? 

Régóta érdekelt a szépségápolás, ezért mindig kerestem a lehetőséget arra, hogy új technikákkal ismerkedjem meg. Kb. 5 éve találkoztam először az arcjógával, amikor olyan oldalakat böngésztem, amelyek a külföldön általános és népszerű szépségápolási módszereket ismertették. Hosszú oldalakon keresztül dicsérték az arcjógát és azt, mennyire hasznos az arcunknak a rendszeres masszázs, és hogy milyen csodálatos eredményeket lehet ezzel elérni. Azonnal felkeltette az érdeklődésemet és megpróbáltam minél többet megtudni róla. Ennek nyomán 2020-ban részt vettem egy arcjóga tanfolyamon, amin elsajátítottam az arcmasszírozás e különleges technikáit. 

Az arc masszírozása kortól és nemtől függetlenül előnyös, hiszen van, akinek a megelőzés a fontos, és van, akinek a kezelés.

Pontosan így van, az arcjóga kortól és nemtől függetlenül mindenkinek hasznos. A fiatalos megjelenés megőrzése érdekében nem csak a testünknek, hanem az arcunknak is szüksége van a rendszeres „edzésre”. A megfelelő sorrendben, megfelelő technikával végzett masszázs fokozza a kollagén termelését, stimulálja a kötőszöveteket, ezáltal az arc kisimultabb, ragyogóbb és üdébb, feszesebb lesz.

Az arcjóga segít az öregedés jeleinek csökkentésében, hozzájárul a hidratáláshoz, a vérkeringés és az anyagcsere javításához.

Hatására a szem alatti terület simábbá válik, a toka kisebb lesz, az áll alatti szövet pedig feszesebb. A vízszintes homlokráncok kisimulnak, szóval egy abszolút természetes ráncfelvarrásból beszélhetünk esetében. 

Mindezek mellett az összes bőrproblémára, vagy akár betegségre igaz, hogy jobb és könnyebb őket megelőzni, mint kezelni, de utóbbi sem lehetetlen. Akkor is érdemes megismerkedni az arcjógával, ha valakinek az életkora, vagy a bőrproblémái már előrehaladottabbak. Arcunk izmokból épül fel, egész pontosan 50 izomból. Ezek az izmok pontosan úgy működnek, mint a többi izom a testünkön: ha nem használjuk őket, akkor petyhüdtek lesznek, idővel nem tudják megfelelően ellátni funkcióikat. Azonban ez nem azt jelenti, hogy bármikor „túl késő” lenne elkezdeni átmozgatni, újra megerősíteni őket. Valószínűleg nem lesznek olyanok, mintha mindig is foglalkoztunk volna velük, de a kitartás itt is meghozza az eredményt. 

FreshSplash/istockphoto.com

Olyan sok kezelés, kozmetikum, vagy szépészeti beavatkozás áll a rendelkezésünkre. Téged, mint szakembert, miért éppen az arcjóga győzött meg?

Régóta küzdöttem a szemem alatti karikákkal. Elsősorban ezen szerettem volna változtatni, olyan módszert, terméket kerestem, amivel orvosolni tudom ezt a problémát. Úgy gondoltam, teszem egy próbát az arcjógával is. Nem bíztam a véletlenre, készítettem előtte-utána képeket. Határozottan nagy volt a kontraszt, szemmel látható volt a változás. Sokkal frissebb, látványosan simább lett az arcbőröm és a szemem alatti gödröcske is halványabbnak látszott. Engem egyértelműen meggyőzött ez a módszer, biztos voltam benne, hogy felveszem a szolgáltatásaim közé. 

Azt gondolom, hogy mindenben, így a szakmánkban is jó olyan dolgot képviselni, tanítani, amit a saját tapasztalatainkból tudunk felépíteni. Ha olyan tudást adunk át másoknak, amivel mi magunk már kézzel fogható eredményeket értünk el, akkor az bizonyosan értékes. 

Mennyi idő után van látható, érezhető az arcjóga hatása?

Bizonyos izmokat az arcunkon nem használunk a mimikánk során, de a jóga alatt igen. A rutinnak köszönhetően ezek is átmozgatásra kerülnek, így extra löketet adunk a bőrnek, valamint a vérkeringésnek. Ennek egyértelműen megújító, fiatalító hatása van, ez már az első alkalom után érezhető. Az edzés során is megduzzadnak, felfrissülnek az izmok az igénybevétel hatására, és valahogy így működik ez az arcjóga esetében is. 

Természetesen, mint minden egyébben, úgy a hosszú távú eredményre a jóga esetében is időt szánni. Ahhoz, hogy ténylegesen látható, illetve maradandó sikert érjünk el, napi szinten kell arcjógázni.

Az én meglátásom szerint ennek már két hét után is nagyon látványos eredménye szokott lenni. Az elején nehézkesnek, döcögősnek hathat az új rutin, de nekem már az esti arcápolásom szerves része a jóga. Nem úgy kell elképzelni, hogy órákat töltök a tükör előtt, erre nekem sincsen időm. Lefekvés előtt, az előre odakészített eszközök és krémek segítségével masszírozom át az arcomat és a dekoltázsomat, alkalmazom a kedvenc és személyre szabott technikákat. 

primipli/istockphoto.com

Ha már itt tartunk: mennyire fontos, hogy megfelelő krémeket használjunk az arcjógához? Szükség van speciális kozmetikumokra? 

Rengeteg jó kozmetikum létezik a piacon, az arcjóga miatt nem kell lemondania senkinek se a kedvenceiről. Ha egyelőre nincsenek bevált termékeink, akkor a kozmetikusunk bizonyosan tud segít kiválasztani a megfelelőt.
Személy szerint az organikus, finomítatlan és vegán, növényi összetételű krémeket helyezem előtérbe, természetesen a bőrtípus figyelembevételével. A masszírozáshoz nem szükséges speciális termék, de nem árt olyan vizesebb, vagy olajosabb bázisú arckrémet használni, amelyik segíti a sikamlós mozdulatok végigvezetését a bőrön. 

Bonyolult ez a rutin? Sokáig tart megtanulni?

Nagyon egyszerű és nem igényel kézügyességet, vagy túl sok időráfordítást. Az arcjógát mindenki meg tudja tanulni, és aztán egy életen át alkalmazhatja. Nagyon hasznos és izgalmas videók találhatóak az interneten, ezekkel érdemes ismerkedni, azonban igazán személyre szabott tudást szerintem csak akkor szerezhetünk, ha elmegyünk egy tanfolyamra.

Én is oktatom a hozzám fordulókat, mert nem árt, ha a tanulási fázisban ott van egy szakértő, aki ellenőrizni tudja, valóban megfelelőek-e a mozdulatok. Az alapot tehát érdemes kozmetikustól elsajátítani, aki tud testhezálló tanácsokat adni egy-egy speciálisabb probléma esetében. Az alaptudást pedig már könnyebb bővíteni akár online videók keretében is, amennyiben valaki szükségesnek érzi.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!