Július 5. Emese névnap – Az Emesék személyiségjegyei

Július 5. Emese névnap – Az Emesék személyiségjegyei

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Július 5. Emese névnap – Az Emesék személyiségjegyei

Július 5-én az Emesék ünneplik névnapjukat. Lássuk ebből az alkalomból, hogy mi a név jelentése, honnan származik, illetve azt, hogy a névelemzők szerint milyen tulajdonságokra hajlamosíthatja viselőit.

Jelentés, eredet

Az Emese név magyar eredetű, annak legősibb, uráli rétegéből származik. A magyar mitológia egyik főszereplője Emese, aki az Árpád-ház ősanyjának számít. A legenda szerint Emese álmot látott, amelyben egy turul madár jelent meg előtte. Az álomban Emese méhéből egy olyan folyó eredt, amely távol terebélyesedik ki igazán.

Ennek magyarázata az, hogy Emese gyermeke kivezeti a magyarokat az őshazából egy másik földre, ahol a nép terjeszkedni fog.

A monda egyik elterjedt magyarázata szerint Emese egyenesen a Turul madártól (amely egyébként az Árpád ház totem madara) esett teherbe. A fiút az álom miatt Álmosnak nevezték. Innen már egyértelmű az Emese név jelentése: anya, anyácska.

Anyaság

Az Emese név nem véletlenül fonódott annyira össze az anyasággal. A névelemzők szerint azoknak a nőknek, akik ezt a nevet viselik, a szokásosnál is fontosabb az anyai szerep.

Olyannyira, hogy képesek mindent háttérbe szorítani emiatt, legyen szó saját érdekről, baráti kapcsolatokról, kényelemről, vagy akár a magánélet bármely más területéről.

Bármilyen életmódot is folytatott korábban, az anyasággal mintha mindez semmissé válna, és szinte kizárólagos szerepet kapna az Emesék életében az anyaság.

Jellemző, hogy az Emesék már kislány koruktól kezdve erre készülnek, és amikor anyává válnak, akkor teljesedik ki igazán az életük.

Párkapcsolat

Az anyaság mellett még a párkapcsolat az, amely igazán fontos szerepet játszik az Emesék életében.

Képesek a gyermekük mellett férjüknek is alárendelni magukat úgy, hogy ezzel nem sérül önbecsülésük. Igazi támogató és odaadó társak, akik mindent megtesznek azért, hogy párjuk elérje céljait.

Egy sikeres férfi egészen biztosan csak jól járhat, mivel az Emesék okos tanácsaikkal, finom megfogalmazási módjukkal úgy támogatják párjukat, hogy közben az akaratukat is érvényesítik, de egyben megmaradnak finom és elegáns, cseppet sem tolakodó vagy uralkodó jelenségnek is.

Emberismeret, odafigyelés

Ami az Emesék egyik legnagyobb erénye, az valószínűleg az emberismeret és az, hogy az emberekhez nyitottan, elfogadóan és segítőkészen állnak hozzá.

Toleráns, a másik érdekeit és elvárásait minden esetben szem előtt tartó típusok, akik környezetüknek egyszerre támaszuk és tanácsadójuk is.

Néha képes túlkapásokra, amikor nem érti, hogy valaki miért nem fogadja meg a másik a tanácsait, és néha nehezen fogadja el, hogy más ember mást tart jó lépésnek egy adott helyzetben. Finom személyisége azonban nem engedi a túlzásokat, így hamar túllép ezeken a kérdéseken.

Kudarc

Az Emese név viselőjére különösen jellemző, hogy lehetőleg megmarad a saját komfort zónáján belül. Kicsi is idegen terepen hajlamos a visszahúzódásra, mivel nem érzi magát kellően magabiztosnak.

Tart a kudarctól, és bár haragot nem tart sokáig, a kudarcélményeket annál nehezebben és hosszabb időn keresztül dolgozza csak fel.

Munkájában éppen ezért nem jellemző rá a gyakori váltás, általában százszor is meggondolja, hogy új helyre menjen. Persze mindez nem azt jelenti, hogy retteg a kudarctól, de annyi biztos, hogy kisebb-nagyobb kudarcélmények képesek a jól felépített magabiztosságát tönkretenni egy időre.

Munka

Munkahelyválasztás szempontjából a legjobb, ha olyan helyet keres, ahol ténylegesen tudja kamatoztatni képességeit. Ilyen képesség például az empátia, az emberek problémái felé fordulás, a segítőkészség és a türelem.

Gyakori, hogy karitatív munkák is felkeltik az érdeklődését, mivel ezek szinte mindegyikében hasznosíthatja pozitív tulajdonságait úgy, hogy közben egyértelműen érzi, hogy jót tesz másokkal.

Ez általában lételemük is egyben, de érzékenységük miatt nem árt azért átgondolni, hogy lelkileg biztosan bírni fogják-e mindezt. Ha azonban muszájból dolgozik, akkor ott szinte biztos, hogy nem tud kibontakozni. Szüksége van egy biztos bázisra, ahol kiteljesedhet, és ha ezt nem találja a munkahelyén, akkor esetleg görcsössé, visszahúzódóvá válhat, és mindez a teljesítményén is könnyen megmutatkozhat.

Boldog névnapot!

Az Emesék általánosságban kedves, nőies, érzékeny és finom jelenségek, akik a saját értékrendszerük szerint kiválóan boldogulnak, ha jó helyet találnak maguknak. Egy munka azonban valószínűleg soha nem lesz elég nekik ahhoz, hogy a családi harmóniáról lemondjanak.

Emellett folyamatosan szükségük van arra, hogy adhassanak, legyen szó szeretetről, figyelemről vagy odaadásról.

Környezetük igényli is ezt és hálás nekik mindenért, amit az Emeséktől kapott. De nem csak ezért szeretik őket, hanem nagyra tartják őket kreativitásuk, kedvességük és egyéni kisugárzásuk miatt is. Sokan tekintik példaképnek az Emeséket, mégis kevesen tudnak a nyomukba érni. Boldog névnapot minden Emesének!

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!