Dekoratív könyvtárolási praktikák

Dekoratív könyvtárolási praktikák

Címlap / Otthon / Dekor / Dekoratív könyvtárolási praktikák

Bár az internet és a modern eszközök világában egyre inkább háttérbe szorul mind az olvasás, mind a könyvvásárlás, azért sokan még manapság sem hajlandóak a jól bevált lapozgatnivalót leváltani a legkülönbözőbb képernyőkre. Hogyan tárold praktikusan és mutatósan a könyveidet?

Megfelelő klíma

A könyvek tárolására legalkalmasabb a középhőmérséklet, tehát az átlagosan 17-19 °C fok.
Nem szabad kitenni a műveket sem túl nagy hőingadozásnak, sem erőteljes párának, nedves környezetnek, hiszen így könnyen bedohosodhatnak, megpenészesedhetnek.

Tökéletes elhelyezés

A könyveket célszerű napfénytől védett helyen tárolni, ugyanis a közvetlen sugárzás kifakíthatja színüket.
 
Az sem túl szerencsés, ha a könyvek túlságosan szorosan, egymás mellé vannak állítva, mert így egyáltalán nem tudnak szellőzni.

Állítva vagy fekve?

A tárolás szempontjából fontos figyelembe venni a könyvek méretét is: a nagy, nehéz lexikonokat – bármennyire is jól mutatnak így – nem szabad állítva tárolni, mert a jelentős súly könnyen deformálhatja az alakjukat.
Az ilyen könyveket jobb fektetve elhelyezni, míg a könnyebb, keményfedeles társaikat már nyugodtan tárolhatjuk állítva.

Kép forrása: bestandcompanynyc.com

A praktikum

A könyvek elhelyezését illetően legelőször is az ésszerűségre kell támaszkodnunk. Hiába mutat szuperül az adott árnyalattal bíró könyv a legelső sorban, ha még egyszer sem nyitottuk ki, akkor magasabb polcra kell kerülnie. 
 
Rendkívül fontos az esztétikum a könyvek esetében, de ha kevés a helyünk, akkor előnyben kell részesítenünk azokat a műveket, amiket nap, mint nap, vagy legalább havonta előveszünk. 
 
Nem kell minden, azonos témájú könyvnek elől lennie, elegendő azokat a kezünk ügyébe helyezni, amiket ténylegesen használunk.

Kép forrása: LSarchitects.com

A csoportosítás mikéntje

Ha sikerült szelektálni és kiválogatni a fontosabb műveket, már csak rajtad múlik, milyen elrendezést választasz.
Gondolkozhatsz a színek szerinti csoportosításban, ami igencsak látványos, de a méret-, a téma-, vagy akár az ABC sorrend is mérvadó lehet.

Az esztétikum

A lakberendezési oldalak tömve vannak az ötletesebbnél ötletesebb könyvtárolási megoldásokkal. Ha valami extrábbra vágysz a szimpla könyvespolcoknál, akkor érdemes böngészned a megoldások között, ugyanis többek között olyan extrákra bukkanhatsz, mint a lépcsősorok alatti tárolás, a polcok által formázott különleges alakzatok, vagy éppen a komplett térelválasztók
 
A döntésnél fontos figyelembe venned, hogy mennyire szeretnéd lakásod meghatározó részévé tenni a polcot, illetve, hogy mennyi helyed van az adott megoldásra. 

Kép forrása: papazian-ra.com

Kiegészítők

A legtöbb könyvespolc kialakításába belefér némi extra kiegészítő. Könyvtámaszokat készíthetsz te magad, vagy vásárolhatsz egészen fantasztikus darabokat. Ezek – amellett, hogy nagyon praktikusak – tökéletes kiegészítői lehetnek a polcaidnak. 
 
Éppen úgy, ahogy a mutatós, nem túl terebélyes virágok, az akváriumok, vagy a nyaraláson készült fotók – természetesen csodás keretben. 

Kép forrása: anthonywilder.com

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!