Ezt árulja el rólad, mit iszol. Kávé, tea, víz vagy üdítő?

Ezt árulja el rólad, mit iszol. Kávé, tea, víz vagy üdítő?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezt árulja el rólad, mit iszol. Kávé, tea, víz vagy üdítő?

Kiderült, meglehetősen sok mindent megtudhatunk az emberekről az alapján, milyen italt fogyasztanak rendszeresen. Neked mi kerül a bögrédbe minden nap?

A Celestial Seasonings megbízásából készült felmérésben összehasonlították, milyen személyiségbeli különbségek mutatkoznak az emberek között az alapján, mit tesznek a poharukba. Már eleve abban is találtak eltérést a kutatók, melyik korosztály milyen italt részesít előnyben. A tea például érdekes módon a legnépszerűbb lett azok között, akik a 80-as, 90-es években születtek, a megkérdezettek 34%-a mondta, hogy minden nap teázik. Úgyhogy megdőlt a tény, miszerint teázni amolyan „nagymamás” szokás. 

Te is azt gondoltad, hogy ebben a korosztályban mindenki kávézik? Én ezt látom az ismeretségi körömön, illetve magam is legalább 20 éve iszom rendszeresen az ébresztő italt. Egyébként az is kiderült a felmérésből, hogy a legtöbben tényleg a pozitív, ébresztő hatása miatt isszák a kávét, mégpedig legnagyobb arányban reggel: 65% ilyenkor nyúl a csészéért és csak 29% mondta, hogy délután szokott kávézni. A fennmaradó 6% pedig szinte víz helyett issza a feketét, azaz nem csak reggel és délután, hanem napközben is többször kávézik. 

Anna Rye/pexels.com

Miről árulkodik mindez? 

A szakértők érdekes párhuzamot találtak a rendszeres kávéfogyasztók és a szorongásra, depresszióra való hajlam között. A legnagyobb kávéfogyasztók 38%-a mondta, hogy a jó kedve folyton alulmarad a különféle stresszes események hatására. Más a helyzet viszont a teával, aminek a hívei csupán 25%-ban állították ugyanezt. A teafogyasztóknak tehát csupán a negyede mondta, hogy a negatív érzések gyakoriak az életükben. Szinte minden teafogyasztó (93%) megemlítette azt is, hogy nagy jelentőséget tulajdonít az egészségének és fontosnak tartja, hogy olyan döntéseket hozzon, amikkel ezt az állapotot meg tudja őrizni, fenn tudja tartani.

Teát és kávét sem szoktál inni?

Mi a helyzet azokkal, akik nem teáznak és nem is kávéznak, vagy nem ezek az italok kerülnek az élvezeti cikkeik közé a napjaikban? A gyümölcslevet 81%, a vizet 78% jelölte, mint elsődlegesen kedvelt ital. Ennyien vannak tehát azok, akik az említettekből fogyasztanak annak érdekében, hogy energikusak és produktívak legyenek álló nap. Azonban nem csak energiát nyernek azok, akik vízzel és gyümölcslével frissítik fel magukat!

A tanulmány szerint azok alszanak a legjobban, akik törekednek a magas vízfogyasztásra.

60% már este 6 és 8 között relaxálni, pihenni tud, végül pedig időben bújik ágyba és jól is alszik. Ehhez képest a kávéfogyasztók csak 42%-ban tudnak egyáltalán eljutni a koraesti pihenésig, úgyhogy valószínűleg tényleg ők azok, akik nem csak az íze, hanem funkciója miatt is fogyasztják a kávét. És hogy mit mond mindez a személyiségünkről? Azok, akik elsősorban vizet isznak, 61%-ban úgy nyilatkoztak, hogy kifejezetten alacsony a szorongásuk és a stressz szintjük, tehát egyértelműen ők nyerték ezt a „versenyt”.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!