Innen tudhatod, hogy valójában traumatizált vagy

Innen tudhatod, hogy valójában traumatizált vagy

Címlap / Életmód / Lélek / Innen tudhatod, hogy valójában traumatizált vagy

Manapság könnyen dobálózunk a traumatizált jelzővel, talán még védőpajzsként is használhatjuk nemkívánatos dolgok kapcsán, azonban a traumatizált lelket nem olyan könnyű felfedni. Az agy annak érdekében, hogy védje a tulajdonosát, képes a végsőkig alkalmazni a védelmi hálót és szinte teljesen lehasítja a traumatizáló eseményt az elszenvedő elméjében.

Megmagyarázhatatlan rossz érzések

A traumatizált lélek nagyon törékeny. Éppen ezért szorosan össze kell fognia az elmével és együttes erővel kell tudatni a megtört személlyel a történteket. Teszi ezt úgy az elme, hogy apró jeleket küld az illetőnek, amiből már következtetni lehet, hogy valami nagyon nincs rendben. Ezt sokan félresöprik és nem tulajdonítanak neki jelentőséget. Ezután a második jel már valamivel „hangosabb” lesz, mindez azért, hogy felhívja a figyelmet a megoldandó problémára.

Azok a felnőttek, akik gyerekkorukban valamilyen szexuális erőszak áldozatai voltak, jellemzően sokkal nehezebben engednek közel másokat magukhoz, legtöbbször azonban nincsenek tudatában a történteknek.

Mert az is lehet, hogy az erőszak egy enyhébb formáját tapasztalták meg, de gyerekként akkor is érezték, hogy valami nagyon nincs rendben. Felnőttként, viszont már csak ennek a hozadékát tapasztalják, például nem esik olyan jól egy ölelés, vagy simogatás a párjuktól.

Mindenekelőtt fel kell ismerni ezeket a megmagyarázhatatlan érzéseket, hiszen az nem helyénvaló, ha rossz érzés fog el egy érintéstől egy párkapcsolatban. Mindenképpen érdemes külső segítséget kérni, hiszen ezek a szembesülések kezdetben akár mélyebbre is vihetik az illetőt, nem kizárt a depresszió közeli állapot sem. Tudva azt, hogy van egy támogató kéz, aki nem engedi elfajulni a dolgokat, biztonságot adhat. Ráadásul egy kívülálló felhívhatja olyan dolgokra is a figyelmet, melyeket mi magunk esetleg nem látunk.

Folyamatos menekülés

Amíg egy trauma nincs feldolgozva, folyamatosan visszatér és szinte kísért. A fájdalommal soha nem egyszerű szembesülni, viszont a kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen. A múlt elmúlt, senkinek nem kell ott ragadnia, viszont a feldolgozása fontos része lehet az elengedésnek.

Ha meg kell bocsátani valakinek, tegyük meg és értsük meg a történéseink mögöttes tartalmát.

Bár kezdetben nagyon nehéz hálát érezni egy negatív esemény kapcsán, mégis el kell fogadni a tényt és nem életünk végéig menekülni előle.

Már csak azért sem, mert az évek múlásával egyre több és több dolog rakódik egymásra és a végén elkerülhetetlenül beteríti a traumatizált lelket. Az is beszédes lehet, ha félelmet érzel sok dolog kapcsán. Teljesen normális egy alapvető félelem, ami megvéd a rossz dolgoktól, azonban sokaknál ez többről szól.

Anna Tarazevich/pexels.com

A hipochondria jó példa egy traumatizált belsőre. A félelem a betegségektől egyet jelent az elmúlástól való félelemtől. Ez egészséges szinten mindenkiben jelen van, de eltúlozva hipochondria is kialakulhat. Mindez ráadásul úgy, hogy egyik pillanatról a másikra, akár egy pánikroham után állandósul valaki életében.

Ebben az esetben is a dolog mélyére kell ásni, hiszen ez megkeserítheti a mindennapokat, akár önmaga ellátására is képtelenné teheti az illetőt.

Ez az elme játéka, de gyógyszeres kezelés helyett/mellett az okokat kell felkutatni és általa megszüntethető az egész jelenség. A traumára minden esetben vészcsengőként kell tekinteni és nem rettegni tőle. A gyerekként elszenvedett sérülések örökre elkísérnek, viszont felnőttként mindenkinek tudatosítania kell magában, hogy már tehet önmagáért és szépen lassan felfedheti maga előtt az átélt traumákat. 

Segítségre van szükséged?

  • A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) a 116-123-as telefonszámon érhető el a nap 24 órájában. A 06 80 810-600-as számon pedig péntek 19 óra és szerda 13 óra között lehet segítséget kérni, emellett Skype-on minden hétköznap 17 óra és éjfél között elérhetőek a LESZ munkatársai.
  • Az Ökumenikus Segélyszervezet oldalán is lehetőség van online üzenetküldés formájában, anonim módon segítséget kérni.
  • A NANE Egyesület a bántalmazott gyerekeknek és nőknek nyújt segítséget, a 06-80-505-101-es telefonszámon, amely teljesen anonim módon, ingyenesen hívható hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 18-22 óra között, szerdán pedig 12 és 14 óra között. Szerdánként chatsegély is elérhető az egyesületnél 16-18 óra között.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!