9 tanács a jobb alvásért

9 tanács a jobb alvásért

Címlap / Életmód / Egészség / 9 tanács a jobb alvásért

Nehezen alszol el és zombiként ébredsz reggelente? Ne törődj bele! Tippjeinkkel frissebb, energikusabb és egészségesebb lehetsz!

Kapcsolódj ki!

Ne csak te magad, hanem a laptopod és a telefonod is kapcsoljanak ki! A fény- és hanghatások ugyanis megzavarhatják az álmod. A kütyük kékes fénye elhiteti az érzékszerveiddel, hogy itt a reggel, így az alvást elősegítő hormonok termelése leállhat.
Léteznek olyan szoftverek, illetve okostelefon-alkalmazások, amelyekkel előre beállíthatod a kikapcsolás időpontját.

Kevesebb koffeint!

Tejeskávé, diétás kóla, étcsoki? Az élénkítő összetevő akár 12 órán keresztül is kifejtheti hatását, így ne csak a feketétől, hanem minden koffeintartalmú élelmiszertől tartózkodj délután!
Ha a kávé ízére vágysz, bátran nyúlj a koffeinmentes változat után. Energia-utánpótlásra pedig kitűnő egy kis testmozgás.

Ne igyál sokat!

Persze, ez az alkoholra is igaz, de most elsősorban az esti vízfogyasztásra gondolunk. Ha folyton felébredsz, mert hív a természet, hogy is lehetnél másnap üde és kipihent?
Bár a tested automatikusan visszaszorítja a vizelet kiválasztását alvás közben, nagy segítség, ha egy órával takarodó előtt már nem kortyolsz semmit.

Legyen kényelmes a fekhelyed!

Az életed közel harmadát az ágyban töltöd, így közel sem mindegy, milyen matracot, lepedőt, párnát és takarót választasz. A szatén szép és trendi, de nem hagyja a bőröd lélegezni.
Voksolj inkább a természetes anyagból készült ágyneműre, mely, ha lehet, antiallergén legyen! A matracod élettartamának sem árt utánanézned: legtöbbjük 10 év után már nem támasztja kellőképpen a gerinced.

Ne legyen meleged!

Húsz fok pont ideális az alváshoz. Nyáron viszont akkor teszel jót a szervezeteddel, ha légkondi helyett nyitott ablaknál hajtod álomra a fejed.
Ha vacogásra vagy verejtékezésre ébredsz, ne légy rest kikászálódni az ágyból, és tenni valamit azért, hogy ideális legyen a hőmérséklet!

Délelőtt eddz!

Bár a fizikai fáradtság hozzájárul a mély alvás eléréséhez, az izommunka emeli a testhőmérsékletet, ami nehezebb álomba merülést eredményez.
A legújabb kutatások szerint a reggeli erőkifejtés biztosítja a legideálisabb napi ritmust, de ha csak este érsz rá mozogni, egy forró fürdővel segíts a testednek a párologtatásban!

Hétvégén se aludj délig!

Egy-két extra órácska még teljesen oké, de ha fél nappal eltolod az ébredést, alaposan megleckézteted a szervezeted, és duplán kellemetlen lesz a hétfő reggeled.
Amennyiben rendszeresen szombaton és vasárnap pótolod be az alváshiányt, gondold át inkább a hétköznapokat, mert a legalább hétórás pihenésnek mindig meg kell lennie!

Szimatolj levendulát!

Az illat bizonyítottan javítja az alvás minőségét: egy felmérés alanyai sokkal mélyebben pihentek és frissebben ébredtek, miután egy kis levendulaolajat fújtak a párnájukra. Tusfürdők, testápolók és illóolajok várják, hogy megszimatold őket!

Fordulj szakemberhez!

Ha úgy érzed, minden praktika hiába, pedig a meleg tejtől kedve a bárányszámolásig mindent kipróbáltál, irány az orvos! Nyugi, egyáltalán nem biztos, hogy altatóra van szükséged. Ma már számtalan alternatív terápiás lehetőség áll rendelkezésedre.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!