9 ok, hogy miért válasszuk a biciklizést

9 ok, hogy miért válasszuk a biciklizést

Címlap / Életmód / Egészség / 9 ok, hogy miért válasszuk a biciklizést

A bicikli szezonja tavasztól ősz végééig tart, így bőven van még lehetőségünk, hogy használjuk. Ezer előnye van akár az autóval, akár a városi tömegközlekedéssel szemben. Lássuk a legfontosabbakat:

Nincs dugó

Nem kell a dugóban várni, amíg elindul a kocsisor. Biciklivel nincs komolyabb forgalmi akadály, az álló autók között vidáman elkerekezhetünk. 

Kiszámítható út

Nem kell sokkal korábban elindulni mondván, hogy nem lehet tudni, milyen lesz a forgalom.
Autóval nagyon gyakori, hogy jóval korábban elindulunk, és vagy jóval korábban idaérünk a célhoz, vagy akár még így is elkéshetünk. Mindegyik verzió nagyon bosszantó tud lenni, míg kerékpárral az út lényegesen kiszámíthatóbb.

Mentesülünk a parkolással járó kellemetlenségektől

Nem kell helyet keresve körözni akár fél óráig is, nem kell akár félórára a céltól letenni az autó, mivel nem volt másol hely, és nem utolsó sorban nem kell fizetni sem a parkolóhelyért. Biciklivel néhány méter eltéréssel ott állunk le, ahol akarunk, soha nem kell mások helyére várni, és mindezt teljesen ingyen. 

Nem kell annyira félteni

Nem kell aggódni, hogy meghúzzák, feltörik, esetleg ellopják a járművünket. Igaz, az sem jó, ha biciklinket lopják el, de anyagiakban és ügyintézésben mégmindig lényegesen elmarad az autóval járó kellemetlenségeknek.

Nincs nyomorgás

Nem kell más emberekkel nyomorogni a tömegközlekedési eszközökön. Ha ugyanis kerékpárral utazunk, lényegesen nagyobb terünk és szabadságunk van.

Fitten tart

Nem kell többet aggódnunk,hogy hogyan oldjuk meg a testmozgást. Akár fogyni vágyunk, akár csak fittek szeretnénk maradni, mindegyik esetben kiváló megoldás, ha az utazás jó részére a kerékpárunkat használjuk.

Nem károsítjuk a környezetet

A kerékpárt pusztán a mi erőnk és a fizikai hatások érvényesülése hajtja, így környezettudatosak lehetünk, ha ezt használjuk. 

Alig kell költenünk rá

Nem kell fenntartási díjat, adót, benzint vagy bérletet fizetnünk. A biciklink a megvásárlás után teljesen ingyen van. Persze néha elvihetjük szervízbe, de ezek az összegek az autóra fordított pénz töredékének felelnek meg.

Boldogságérzetet okoz

Nem fásultan bámulva töltünk el akár egy-két órát is naponta, ahogy a tömegközlekedési eszközökön tennénk, hanem gyönyörködhetünk az épületekben, fákban, amik mellett elhaladunk.
Azt is érdemes megfigyelni, hogy milyen arcot vágnak a buszon,és milyet a kerékpáron utazók. A buszokon egyáltalán nem szokás köszönteni egymást, mint ahogy sok kerékpáros teszi ezt, mikor jókedvűen elhaladnak egymás mellett.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!