Házasság gyermekek nélkül: amit tudnod kell, ha ebben a helyzetben vagy

Házasság gyermekek nélkül: amit tudnod kell, ha ebben a helyzetben vagy

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Házasság gyermekek nélkül: amit tudnod kell, ha ebben a helyzetben vagy

Az élet saját gyermek nélkül egyáltalán nem jelenti azt, hogy boldogtalanság vár rád. Mivel mindenki más, így van, hogy egyesek úgy döntenek, szeretik egymást, boldog házasságban élnek, de mégsem vágynak gyermekekre. Aki pedig ezen gondolkodik, annak van pár dolog, amit tudnia kell!

Hiába lett sokkal modernebb a világ, még mindig vannak dolgok, amiket az emberek automatikusan elvárnak. Például ha van egy fiatal pár, akik összeházasodnak, még az esküvőnek sincs vége, de az ismerősök máris azt kérdezgetik, hogy mikor jön a baba. A kérdés sokszor már akkor is idegesítő, ha tervben van, de ha egyáltalán nem szeretne a pár gyermeket, az még zavaróbb. Hiszen amikor ezt közlik másokkal, még több kérdéssel találják szemben magukat, amelyek azt próbálják megfejteni, hogy mi a baj velük, és miért döntöttek így, de a „jajj, majd megváltozik a véleményetek” sem maradhat el.

De ez nem feltétlenül van így. Van, hogy valaki évekkel később sem vágyik gyermekre, és nem, nem azért, mert utálja őket. Sőt, igazából a legtöbb gyermektelen párnak nincs gondja a kisbabákkal, imádják őket, és ha egy barátjuknak, rokonuknak gyermeke születik, szívesen mennek látogatni és dajkálni. A kettő teljesen összefér egymással. Sőt, valójában a legtöbb párosnál előbb-utóbb sor kerül a babás beszélgetésre. De néha megesik, hogy ezek után sem feltétlenül szeretnének saját gyermeket, és ha valaki nem áll készen erre a feladatra, akkor nem is lenne szabad belekényszeríteni.

Az élet tele van izgalmakkal

Hiszen az életben olyan sok szerep van, és olyan sok izgalom, egyszerre mindent pedig senki sem kaphat meg.

Klassz lenne, ha anyaként, barátként, utazóként, karrierista nőként, és még sok más módon is megállhatnád egyszerre a helyed, de nincs annyi óra egy napban, hogy ez sikerülhessen.

Sokan pedig úgy döntenek, hogy a prioritások terén azt választják, amit ismernek, és amit szívesen csinálnak. Ez lehet a világjárás, egy álommeló, akár csak a szabadság, de egy a lényeg: hogy mindenki magának hozza meg ezt a döntést, és nem szabad ítélkezni efölött.

A gyermektelen házaspárok ugyanúgy egy családot alkotnak, mint azok, akiknél már született baba. Ők is összetartoznak, közösen tervezik az életüket, és pontosan ugyanazt élik át, mint bárki más. Miért kellene különbséget tenni csak azért, mert az egyik háztartásban van gyermek, míg a másikban nincs?

Az élet igenis lehet kerek így is, rengeteg boldogsággal és felejthetetlen pillanattal. Nem szól magányról, sem pedig ürességről, ahogy azt sokan tévesen gondolják.

De persze az is tévhit, hogy így minden csodálatos, hiszen nincsenek kötelezettségek, kevesebb a vitalehetőség, és anyagilag is jobb a helyzet. Az élet mindig kiszámíthatatlan, és hullámvölgyek akkor is vannak, ha nincsenek gyermekek.

Ameddig te is azt érzed, hogy nem vágysz gyermekre, és a párod is egyetért ezzel, úgy nem tartozol senkinek magyarázattal. A lényeg, hogy mindketten olyan életet éljetek, ami boldoggá tesz, és összességében csakis és kizárólag ez számít. A gyermektelen házasság is lehet örömteli, ahogy egy gyermekes család élete is lehet nehéz. Nem ez a meghatározó. Az a fontos, hogy sose hagyd magad befolyásolni a környezeted által!

Képek forrása: pexels.com

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!