Etikai, környezetvédelmi és egészségügyi okokból is dönthetsz úgy, hogy nem eszel többet húst – vagy legalábbis minimalizálod a fogyasztásukat. Akik etikai elhatározásból döntenek így, tehát egyszerűen nem szeretnék, hogy miattuk állatokat öljenek le, azok általában nem ragaszkodnak a húspótláshoz, olyan fogásokat készítenek, amikből a legkevésbé sem hiányzik ez az „alapanyag”. De mi a helyzet azokkal, akik az egészségük miatt váltanak, vagy csak fogyni szeretnének? Szerencsére manapság sok alternatív lehetőség létezik, hogy egy ilyen komoly változtatás ellenére se szenvedj hiányt.
1/4 Szója
Természetesen nem kezdhetjük mással a sort, mint a szójával, azon belül is a tofuval. Ez az alapanyag méltatlanul szerzett magának rossz hírnevet (legalábbis Európában), ugyanakkor az biztos, hogy a szójából sem szabad sokat fogyasztani – ahogy semmiből. Fontos, hogy ha tofut veszel (amit aztán felhasználhatsz darált hús, sült szalonna, vagy sült, rántott hús helyettesítésére), akkor génmódosítás nélküli, ellenőrzött körülmények közül származó terméket válassz!
A szójabab a leggazdagabb növényi fehérje, mintegy 35%-át teszi ki ez a makró. Sokoldalúan ízesíthető és bevethető a hús helyettesítésére, egyedül magas ösztrogéntartalma miatt nem javasolt, hogy minden nap az asztalra kerüljön. Ugyanakkor félni nem kell tőle: egyszerűen azért, mert ha elhagyod a húst, akkor eleve rengeteg szójától megszabadítod a szervezetedet. Sokan nem tudják, de az állatiparban a tápok túlnyomó része (génmódosított) szója, tehát az állatok húsa által az emberek is rengeteget fogyasztanak ebből a hüvelyesből.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!