5+1 lenyűgöző óceáni jelenség, amire még mindig nem tudnak választ a tudósok

5+1 lenyűgöző óceáni jelenség, amire még mindig nem tudnak választ a tudósok

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5+1 lenyűgöző óceáni jelenség, amire még mindig nem tudnak választ a tudósok

Hiába nyúlik vissza hosszú időre az emberiség története, mégis rengeteg olyan rejtély található a Földön, amire még a szakértők sem találtak választ.

Például az óceán rengeteg titkot rejt magában, az alábbiakat pedig még mindig misztikum lengi körbe.

A tengerfenék

A Föld felszínének 70 százaléka az óceánok alatt található meg, ennek viszont 95 százaléka még mindig felfedezetlen!

Emiatt is lehet hallani azt, hogy noha itt élünk, ezen a bolygón, mégis jobban ismerjük a Mars felszínét, mint a saját otthonunkét.

Ennek ellenére egyébként kutatóknak már sikerült az óceán fenekét feltérképezniük, de ezt különféle készülékek segítségével tették meg, a felbontás pedig olyannyira alacsony, hogy szinte alig lehet látni belőle bármit.

Egy jelenleg is folyó kutatás, a Seabed 30 az, ami az óceánok alsó részét szeretné közelebbről megvizsgálni, hogy megértsük, mi van azokon a területeken, amiket még sosem láttunk.

Lila gömb

2016-ban egy, az óceánok felfedezésével foglalkozó alapítvány észrevett egy furcsa, lila gömböt az óceán fenekén, Kalifornia közelében.

Ők maguk is meglepődtek rajta, hiszen ehhez hasonló dolgot még sosem láttak, a kutatók pedig azzal viccelődtek, hogy egy pók petéje vagy egy aprócska polip lehetett az.

A kutatás még ma is folyik arról, hogy pontosan mi is volt ez, de még nincs pontos válasz.

Egyelőre azt gondolják, hogy egy új fajta csiga lehetett az, amit eddig még senki sem látott.

 

Balti-tenger anomália

2011-ben kutatók a Balti-tenger mélyén egy ovális alakú, furcsa mintákkal rendelkező tárgyat fedeztek fel.

Még mindig nem derült ki, pontosan mit találtak, de szakértőknek azért vannak tippjeik.

Egyesek úgy vélik, hogy jeges lerakódás lehetett az, vagy egyéb természetes képződmény, de hogy pontosan mitől alakulhatott ki, arra még nem kaptunk választ.

Vannak, akik szerint akár földön kívüli élőlények nyoma is lehet a Balti-tenger mélyén lévő tárgy.

Óriás tintahal

A krakenről és a tenger mélyén élő óriási polipokról szóló történeteket mindenki hallotta, de sosem gondoltuk volna, hogy ebből bármi is igaz lenne.

Egészen addig, míg 2004-ben le nem fotóztak egy tintahalat, amelyik tényleg hatalmasra nőtt meg, majd 2012-ben nyilvánossá tettek felvételeket is róla.

Ez alátámasztja azt, hogy a tenger legmélyén élhetnek olyan élőlények, amelyek akár 20 méter magasra is megnőhetnek, de az, hogy hajókat támadtak volna meg, csak legenda.

 

Víz alatti látványosság

Nagyon érdekes, hogy a világ legnagyobb vízesése a Dánia-szorosnál található, ahol a hideg víz lesüllyed a melegebb alá, és ezáltal kialakul egy tenger alatti vízesés.

Ez pedig 3700 méter magas, ami tényleg őrületes, tekintve, hogy legnagyobbként az Angyal-vízesést tartjuk számon, ami “csak” 979 méteres.

Sőt, valójában még vulkánok is találhatók a tengerekben – az eddigi legnagyobb kitörésére 2012-ben került sor, és még mindig nem igazán tudjuk, mi váltja ki ezeket, és egyáltalán mitől alakultak ki.

 

Örök életű medúza

A medúza a világ egyik legérdekesebb élőlénye, és kutatók kíváncsiságát is felkeltette már.

Ez az állat ugyanis sérülés vagy éhezés hatására képes visszaváltani egy korábbi fejlődési fázisba, ezáltal kijátszva a halált.

Az 1990-as években fedezték fel, hogy erre is képesek, a szakértők pedig mai napig csodálkozva állnak az előtt, vajon hogy tudja újranöveszteni és regenerálni sejtjeit, hogy ne pusztuljon el.

Talán a rák és egyéb halálos betegségek megoldására is képesek lehetnek azáltal, hogy jobban megismerik ezeket a folyamatokat.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást