5 szerelem-típus – Te melyikben élsz éppen most?

5 szerelem-típus – Te melyikben élsz éppen most?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 szerelem-típus – Te melyikben élsz éppen most?

Egy ideig jönnek-mennek az ember életében a szerelmek, legalábbis iszonyúan ritka, hogy valaki elsőre megtalálja maga mellé a nagy Őt. Ha te sem vagy az a kifejezetten szerencsés alkat a párkapcsolatokat illetően, akkor az alábbi szerelem-típusokat jó eséllyel megtapasztaltad eddigi életed során. Esetleg pont most élsz valamelyikben?

A sivár szerelem

Ez a szerelem (már, ha nevezhetjük egyáltalán annak) akkor kopogtat az ajtódon, amikor már jó ideje szingli vagy, és úgy érzed, nagyon itt lenne az ideje, hogy legyen melletted valaki. Ezért aztán olyasvalakinek is esélyt adsz, akibe semennyire sem vagy szerelmes, de azzal győzködöd magadat, hogy mivel ő odáig van érted, valamit biztos belőled is kivált majd az igyekezete. Erre sajnos vajmi kevés esély van.

Jóval valószínűbb, hogy hamar rájössz, mennyire rossz döntést hoztál, de mivel ő jól láthatóan téged akar, csak húzod az időt. Egyáltalán nem dob fel a jelenléte, nem várod a találkozókat, nem érzel vonzalmat.

Legfeljebb barátnak tudod elképzelni, semmi másnak, így aztán idővel a szakítás is elkerülhetetlen lesz.

 

A hiánypótló szerelem

Erre a szerelemre is akkor számíthatsz, ha olyasvalakivel jössz össze, akibe nem vagy igazán szerelmes.

Valami összeköt benneteket, pl. akár a jó szex, vagy olyan élethelyzet, amit mindketten átéltetek, és így egymásra találtatok. Tulajdonképpen működhetne is a dolog, ám csak azért vagy ezzel a férfival, mert nem lehetsz azzal, akit igazán szeretsz.

Akár önhibádon kívül, akár azért, mert te vétettél egy hatalmasat, a korábbi kapcsolatod a nélkül lett lezárva, hogy az érzelmeid megszűntek volna létezni.

A hiánypótló szerelem tehát tényleg az, amit a neve mutat: megpróbálod valaki mással pótolni azt, amit az igaz szerelemedtől már nem kaphatsz meg. Amint erre rádöbbensz, vagy esélyed nyílik visszatáncolni az eredeti kapcsolatodba, már lépni is fogsz.

 

A plátói szerelem

Ezt a szerelem-típust mindenki átélte legalább egyszer – ha mázlid van, akkor kamaszként, nem pedig felnőttként, a nagybetűs valóságban.

Míg fiatalon jellemző módon egy énekesbe, gitárosba zúgunk bele, legfeljebb az évfolyamtársunkba, akihez lehetetlennek tűnik közel férkőzni, addig felnőttként már jóval bonyolultabbak tudnak lenni a plátói szerelmek.

Már csak azért is, mert akár kapcsolat is kialakulhat úgy, hogy te rajongásig szerelmes vagy, a barátod azonban nemhogy nem táplál hasonló érzéseket, még vissza is él a helyzetével. Sajnos ebből a kapcsolatból iszonyúan nehéz és fájdalmas kimászni, általában a legtöbb embernek önerőből nem igazán megy. Így aztán sok-sok évig eltarthat a plátói szerelem, ami nem csak a jelenedet, hanem a jövődet is mérgezi.

 

Az alkalmi szerelem

Ez a szerelem már valódi érzelmeket takar, azonban mégsem működőképes.

Ennek oka egyszerűen az, hogy az életed olyan szakaszában érkezik, amikor nem állsz készen egy komoly kapcsolatra – vagy éppen a partnered az, aki nem jutott el idáig az életében. Számtalan tényező állhat a háttérben, ami miatt nem juttok egyről a kettőre.

Kezdve azzal, hogy egy komoly kapcsolaton, szakításon lehettek éppen túl, fiatalok vagytok ahhoz, hogy igazán elköteleződjetek, vagy csak rádöbbentek, hogy bár a szerelem, a vonzalom adott, mégsem passzoltok igazán egymáshoz. Egészen addig nem tudjátok elengedni egymást, míg meg nem próbáljátok „hivatalosan” – ekkor fogtok rádöbbeni, mennyire nem működik az egész.

 

Az anyáskodó szerelem

A nőkben igazán mélyen lett elültetve a gondoskodás ösztöne, ami a gyermekáldás szempontjából végtelenül hasznos. Azonban sokan nem tudnak mértéket szabni a gondoskodásnak a kapcsolatukban sem – ekkor már fel is bukkan az anyáskodó szerelem-típus.

Ebben az esetben arról van szó, hogy magadra veszed az anyai feladatokat a szerelmedet illetően, nem partnerként, hanem gyerekként tekintesz rá. Sokakban egyáltalán nem tudatosul ez az egész, természetesnek veszik, hogy minden feladatot ellátnak otthon, és a férfi körül, holott erre semmi szükség nem lenne.

Ha te is olyan kapcsolatban élsz, amiben szinte mindent egyedül biztosítasz, folyton egyengeted a partnered útját, életét, akkor alighanem anyáskodó szerelemben van részed.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást