Te is? 5 klasszikus könyv, amiről mindenki azt füllenti, hogy már elolvasta

Te is? 5 klasszikus könyv, amiről mindenki azt füllenti, hogy már elolvasta

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Te is? 5 klasszikus könyv, amiről mindenki azt füllenti, hogy már elolvasta

Ezek a klasszikusok viszont nem feltétlenül esnek egybe azokkal a könyvekkel, amiket az emberek többsége szívesen olvas – az Independent szerint ezek azok a történetek, amikről a legtöbben blöffölnek.

Te hányat olvastál el közülük, és hányról szoktál úgy tenni, mintha olvastad volna?

1/5 William Shakespeare: Rómeó és Júlia

Shakespeare klasszikusát már annyian, annyiszor és annyiféleképpen feldolgozták, hogy lehetetlen nem ismerni az alapsztorit, ami mára gyakorlatilag az általános műveltség, sőt a popkultúra részévé vált.

A legtöbben még idézni is tudnak a műből, legalább annyit, hogy „Ó, Rómeó, miért vagy te Rómeó?” vagy hogy „De csitt, mi fény tör át az ablakon?”, és ha tovább nem is megy a dolog, ezzel elég jól el lehet adni, hogy tudják, miről beszélnek.

Keresztkérdésként persze fel lehet tenni, hogy vajon melyik fiatal volt a Montague és melyik a Capulet család sarja, ezzel már gyorsan zavarba lehet hozni a füllentőket.

William Golding: A legyek ura
VOIZ hangoskönyvtár

2/5 Anne Frank naplója

Mindenki tudja, mi lesz az amszterdami kislány és családjának sorsa, ezért sokan érzik úgy, hogy nem is kell elolvasniuk a könyvet – elvégre már tudják, miről szól.

Csakhogy Anne Frank naplója a jól ismert történelmi tényeknek egy egészen sajátos nézőpontját kínálja: hihetetlen őszinteséggel ír arról, milyen kamaszként állandó bezártságban és félelemben élni, hogyan hatott az egyén szintjére a nácik elvakult gyűlölete, és pontosan ettől válik Anne Frank olyan emberivé, szerethetővé, és ezért teszi a történet olyan fájdalmassá a halálát.

Lehet, hogy maga a történet már nem árul el újat, de Anne Frank fogságban töltött élete sokkal átélhetőbbé teszi a háború borzalmait, érzékenyebbé teszi az embereket, ezért mindenképpen érdemes az elolvasásra.

Anne frank naplója
Libri

3/5 J. K. Rowling: Harry Potter-könyvek

Oké, persze, a kis varázsló történetét mindenki ismeri… Azt is tudjuk, hogy az elmúlt 20 évben 500 millió példányt adtak el a sorozat darabjaiból, és rengeteg gyerek volt és van, akit ezek a könyvek vezettek vissza az olvasáshoz.

De míg a Harry Potter olvasótábora egészen bizonyosan hatalmas, valószínűleg ugyanilyen nagy azoknak a száma is, akik innen-onnan összeszedtek némi infót, esetleg csak a filmet látták, vagy egészen egyszerűen a mai napig makacsul tartják magukat ahhoz, hogy őket nem érdekli az ilyen mesevilág – de nagyobb társaságban, hangosan ezt már nem merik kimondani.

Harry Potter
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

3 hozzászólás

 • Simon Erika
  2021.01.31., 14:37

  Egyet nem olvastam, nem is fogom.
  Egyről nem is hallottam. De utána nézek.

  Válasz
 • Lizi
  2021.01.31., 15:06

  A Rómeó és Júliát és a Harry Potter könyveket nem olvastam. Nem is fogom. A többit igen. Az 1984-et többször is.

  Válasz
 • janika
  2021.04.07., 12:07

  ijen hüjeségeket nemke olvasni az anafrakk naplólyá alittólak hamis idvánj a henri potter nekell az meserekény
  letyekura álatoskönyvet nemóvasok vsak a nyugatnántúlli álathatározót mega zészakelet szolnogi nöfényvilák legzikonyát
  rómeójúli meg vérferdőzörekény mindeggyik mindeggyik csalátnak taglya, egyépkén karásalytüó kart leni de kapulett hahaha

  Válasz

Írj egy hozzászólást