10 dolog, amit a Harry Potterből tanultam és felnőttkoromban is hasznomra válik

10 dolog, amit a Harry Potterből tanultam és felnőttkoromban is hasznomra válik

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 10 dolog, amit a Harry Potterből tanultam és felnőttkoromban is hasznomra válik

Ahogy a generációnkból sokaknak, nekem is meghatározó olvasmányélményeim voltak a Harry Potter-regények, amiket 11 éves koromban kezdtem olvasni és középiskolásként értem a sorozat végére. Együtt nőttem fel Harryvel és barátaival és rengeteget tanultam a történeteikből, hibáikból, döntéseikből. Íme, 10 dolog, ami felnőttkoromban is hasznomra válik a kis varázsló meséjéből.

A múltat nem tudom megváltoztatni, de a jövőt igen

Bár Harry múltját sorra kísérik a tragédiák, mégis számtalanszor találja magát olyan helyzetben, amikor választhat.

Választhat, hogy melyik házba sorolják be, választhat, hogy bátran szembeszáll-e a gonosszal és választhat, hogy visszatér vagy sem, hogy végső győzelmet arasson barátai oldalán.

Ha nehéz helyzetbe kerülök, gyakran eszembe jut, hogy a múlton való rágódás nem, viszont a helyes következő lépés igenis megoldhatja a helyzetet.

 

Néha szembe kell néznem a félelmeimmel, hogy elérjem, amit szeretnék

Harry dementoroktól való félelme, és az, ahogy megtanulta legyőzni a félelemtől való félelmet, mindannyiunk számára nagy tanulság, hiszen sokszor csupán ennyi választ el minket attól, hogy sikeresek legyünk.

Néha egyszerűen szembe kell néznünk a legnagyobb félelemmel, kinevetni azt és saját magunkat, hogy tovább tudjunk lépni.
 

 

Pénzen nem lehet boldogságot venni

Hiába örökölt Harry komoly összeget a szüleitől, másra sem vágyott, mint egy olyan családra, mint Ron barátjáé, akik mindig szűkölködtek, de mégis együtt voltak a bajban.

Mikor irigykedem mások körülményeire, mindig eszembe jut, hogy nem tudhatom milyen az életük valójában.
 

 

Sosem vagyok teljesen egyedül

Harry számtalanszor került szorult helyzetbe élete első tizenhét évében és mikor már minden veszni látszott, mindig nyúlt felé egy segítő kéz valamilyen formában, hiszen ahogy Dumbledore mondta, „a Roxfortban, aki segítséget kér, meg is kapja azt”.

Csak fel kell ismernem a pillanatot, amikor már kell az a segítség.

 

A magabiztosság nem egyenlő a bátorsággal

A Harry Potter és a titkok kamrája egyik fontos karaktere Gilderoy Lockhart professzor, aki mindenkivel elhiteti, hogy rendkívül bátor és hatalmas hőstetteket vitt véghez.

Valójában csak egy öntelt, túlságosan magabiztos fickó, aki a valódi veszélyben megfutamodott.

Én is megtanultam, hogy mindig kételkedjek azokban, akik túl nagy hangon dicsekednek.

 

Soha nem hagyom, hogy valaki alábecsüljön

Malfoy nemes egyszerűséggel sárvérűnek nevezte Hermionét, pedig mindannyian tudjuk, hogy ő a legokosabb boszorkány az egész évfolyamban.

Hogy mit csinált Hermione? Egyrészt lekevert egy csattanós pofont Dracónak, másrészt csak még keményebben küzdött, hogy egyre jobb és jobb legyen.

Követendő példa.

 

Mindig szólok valakinek, mielőtt valami őrültségre készülök

Harry, Ron és Hermione számtalan bajból megmenekült, de sokszor csak azért, mert együtt voltak és valamelyiküknek mindig volt egy jó ötlete.

Megtanultam, hogy ha igazán komoly dologba vágom a fejszémet, mindig kell a támogatás. 

 

Nem minden az, aminek látszik

Sirius Black: az évszázad gonosztevője, vagy ártatlan áldozat, akiből – még ha csak rövid időre is, de – eszményi keresztapa lesz? Perselus Piton: megkeseredett bűbájtan tanár, vagy egy reménytelen szerelmes, aki 15 év múltán is egykori szerelmét gyászolja?

Semmi sem az, aminek látszik és erre is számtalan bizonyíték van a Harry Potter-könyvekben.

 

Az állatok igaz barátok

Legyen szó egy csodás hóbagolyról, egy borzos macskáról vagy épp egy hippogriffről, az állatok igaz barátok lehetnek, de nekünk is tisztelnünk kell őket. Én is így viszonyulok a saját állataimhoz. 

 

A szeretet legyőzhetetlen

Nem is kell túlmagyarázni, egyszerűen a szeretet győz, bármilyen színpadiasan is hangzik, ez a legjobb, amiben hihetünk. 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást