Kikapcsolódás / Utazás

5 eldugott hely a Balatonnál, ha egy kis nyugalomra vágysz

5 eldugott hely a Balatonnál, ha egy kis nyugalomra vágysz

Balatonfüred, Koloska-völgy

Balatonfüred központjától csupán 4 km-re fekszik a Koloska-völgyi Vadaspark, amely a Balaton környékének egyik legszebb és legnyugodtabb helye.

A vadaspark különböző őz- és szarvasfajoknak, és rengeteg madárnak ad otthont, és ha egy igazi, romantikus kirándulásra vágysz, akkor egyértelműen ez lesz a neked való hely!

Az eldugott tavak melletti csodaszép zöld tisztások, amelyek az idős fák árnyékában húzódnak meg, a legkiválóbb helyek egy csendes piknikhez.

Ha nagyobb túrára vágysz, akkor érdemes bebarangolnod a közeli Tamás-hegyet, amelynek fő látnivalója a Jókai-kilátó.

Salföld, Pálos kolostorrom

A Veszprém megyei Salföld már a 900-as években lakott település volt, a környéken számtalan műemlék jellegű épület található.

A településnek egy kicsit toszkán hangulata van, a régi házaknak és Balatonfelvidék jellegzetes atmoszférájának köszönhetően.

Salföldön található egy major, amelyet lehet látogatni, de a fő látnivalója a Pálos kolostorrom.

Ha szereted a régi, hangulatos, romos épületeket, és szívesen töltenél egyedül vagy kettesben egy nyugodt, sétálós-piknikezős napot, akkor ezt a helyet ajánljuk neked!

 

Badacsonyörs, Folly Arborétum

A Folly Arborétumot szokás „fenyőmúzeumnak” is nevezni, hiszen egy olyan egyedülálló botanikai kertről, arborétumról van szó, amely különböző típusú és korú fenyőfáknak ad otthont.

Az arborétum története is egyedülálló: az alapító Folly Gyula nagyjából 100 évvel ezelőtt hozta létre, és a családja két további generációja is telepített ide növényeket: így a legidősebb fenyőfák 90-100, a középső generációjúak 50-60, míg a legfiatalabbak nagyjából 30-40 évesek.

A különleges fákon kívül – ciprusok és cédrusok is megtalálhatóak a gyűjteményben – azért is érdemes erre sétálni, mert páratlan kilátás nyílik a badacsonyi szőlőbirtokokra is.

Ha egy igazán különleges, de mégis nyugodt kirándulóhelyre vágysz, ne is keresgélj tovább!

 

Tihany-Sajkod strand

Tudjuk, hogy elsőre talán furcsa, de bizony léteznek olyan strandok is a Balaton körül, amelyen nem nyüzsög rengeteg ember.

Ha a lehető legnyugisabb vízpartot szeretnéd megtalálni, akkor a sajkodi strand lesz a neked való!

A tihanyi dombság tövében meghúzódó strand páratlan környezetben terül el, és garantáltan nem fog emberektől hemzsegni, amikor ide érkezel.

A strandról páratlan panoráma nyílik a tóra és a Balaton környékére, és ha meguntad a fürdőzést, akkor a közeli erdőbe akár egy túrára is elindulhatsz.

Sajkod mellett szól az is, hogy Tihany közvetlen közelében fekszik, ahol számtalan remek éttermet találsz, és ha szerencsés vagy, még valamelyik levendulás kertbe is bejuthatsz.

 

Balatonhenye

Balatonhenye a Henyei-hegy lábánál fekvő, apró kis zsákfalu: ha egy romantikus és csendes, vidéki hétvégére vágysz, ennél nyugodtabb települést nem is találhatnál magadnak a kikapcsolódáshoz.

A környék ideális túrázáshoz, és a Művészetek Völgyének otthont adó Kapolcsra is könnyedén el lehet jutni innen.

A településen találhatóak olyan vendégházak is, amelyek régi présházból lettek átalakítva, így igazán különleges szálláshelyed lehet a nyugodt kikapcsolódáshoz.

A környék egész nyáron gyönyörű, de mi azt javasoljuk, hogy augusztus végén látogass ide.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást