5 aprócska kert, ahol az egész nyarat el tudnánk tölteni: így rendezd be a sajátodat!

5 aprócska kert, ahol az egész nyarat el tudnánk tölteni: így rendezd be a sajátodat!

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 5 aprócska kert, ahol az egész nyarat el tudnánk tölteni: így rendezd be a sajátodat!

Egy egészen aprócska kertnek megvan az az előnye, hogy könnyű rendben tartani, és kisebb költségvetésből is csodássá varázsolhatod. Ha pedig városban élsz, minden talpalatnyi, zöldíthető terület igazi kincs. Ezek a csendes kis zugok még kertnek is csak jó indulattal nevezhetőek, olyan apró helyet foglalnak el, mégis legszívesebben egész szezonban itt üldögélnénk.

Kicsi, de funkcionális

Ebben az aprócska kertben tényleg nem sok mindenre maradt hely, ezért egyetlen funkciót kerítettek neki, ahhoz viszont tökéletes.

A körben burjánzó növényzet intim hangulatot teremt, a kis asztalka és a két szék pedig tökéletes helyszín teázáshoz vagy esti borozáshoz, mindenképpen jól fog esni itt beszélgetni, de akár kiülni egy jó könyvvel is.

A fentről lelógatott fújt üvegdíszek egy kis csavart visznek a helyszínbe, anélkül, hogy eluralnák a teret, így a parányi kert is izgalmas és hívogató lesz.

 

Fű helyett fa padlót

Van, ahol egyszerűen nem lehet megoldani a szép pázsit telepítését, vagy nem tudnánk gondozni a gyepet.

Az ilyen helyekre ideális megoldás a fából készült palló, ami szinte a ház meghosszabbításaként, mintegy teraszként csatolja az udvart az otthonhoz.

A körben belógó zöldtől az összhatás mégis „kertszerű” lesz, mivel nincsenek katonás rendbe állítva a cserepek és a növények, így a zöld fű nélkül is elérhető a buja, életteli kerthangulat.

 

Központi elem

A kis kert egyik nagy előnye, hogy ugyanabból a költségvetésből sokkal látványosabbá teheted, mint nagyobb „testvéreit”.

Ha belefér, hogy egy kisebb összeget szánj a kert felújítására, akkor érdemes valami szokatlan, meglepő, figyelmet megragadó, mégis a környezetbe illő elemet választanod.

Itt például ez a szökőkút biztosan egy nagyobb beruházás volt, de a hozzá passzoló tégla borítást már bontott téglából is elkészítheted, sőt jobban is fog mutatni belőle.

 

Ha a minimál tetszik

Mi nagyon szeretjük a buja, dús, zöld kerteket, de nem mindenkinek jön be ez a fajta stílus.

Egy minimál stílusú otthon mini kertjébe ez a hangulat sokkal jobban passzol: a fehér falak intim, mégis levegős hangulatot teremtenek, a kő burkolatot könnyű tisztán tartani, de a kövek között lévő föld elvezeti az esővizet, a heverő pedig tökéletes helyszín lehet pihenéshez, relaxáláshoz, akár délutáni szunyókáláshoz is.

A természetet itt csak a nyírfák hozzák be, melyek fehér törzse jól illik a minimál környezetbe.

 

Kilépő a természetbe

Ha nem tervezel sokat időzni a kertben, és inkább csak azt szeretnéd, hogy a látvány gyönyörködtessen, akkor a kis alapterületű kert szinte egészét is beültetheted virágokkal, a kis folyosót pedig, amin keresztül megközelíted a növényeket, hogy gondozni, ápolni tudd őket, érdemes valamilyen természetes, de különleges anyaggal, például fa tuskókkal burkolni, hogy semmi se rontsa el az összhatást.

Ez ideális megoldás lehet akkor is, ha csak egy parányi előkerted van, amit a mindennapokban nem szeretnél használni, de azt akarod, hogy hívogató legyen tőle az otthonod, és hogy mindig mosolyt csaljon az arcodra, ha elmész otthonról, vagy ha hazaérkezel.

 

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!