Ezért fontolgatja sok nő a válást 40 felett

Ezért fontolgatja sok nő a válást 40 felett

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ezért fontolgatja sok nő a válást 40 felett

Újra kinyílik a világ 

Magyarországon a nők váláskori átlagéletkora 42 év. Sok nő ugyanis a negyvenes éveiben jut el oda, hogy már nem tervez (több) gyermeket, elkezd a karrierjében kibontakozni és örömmel látja, hogy munkahelyi közegben nem “csak” anyaként, hanem nőként is funkcionál.

Ha a gyerekek már iskolások és viszonylag jól elvannak egymással vagy a barátaikkal, nem szorulnak állandó felügyeletre, sőt már nyűg számukra a felnőttek állandó közelsége, az anya elkezdi mással lekötni az energiáit. 

A legtöbben ilyenkor közösségbe, önismereti tanfolyamokra járnak, új barátokat keresnek a közvetlen környezetükben. Óhatatlanul is kapnak olyan, kívülről érkező sugallakatokat, amelyek más megvilágításba helyezik a párkapcsolatukat. 

Számos nő ilyenkor rádöbben, hogy valódi személyisége és vágyai már évekkel ezelőtt  háttérbe szorultak és nem látja a lehetőségét annak, hogy a megszokott kis világában ezek újra előtérbe kerülhetnek. A belső vívódások könnyen vezethetnek oda, hogy néhány kudarcba fulladt próbálkozás után fejest ugrunk az ismeretlenbe. Előforuldhat, hogy lesz, ami lesz alapon, de kíváncsisággal feltöltődve véget akarunk vetni a házasságunknak.

elenaleonova/istockphoto.com

A hűtlenség belénk van kódolva?

A legtöbb válás oka az elhidegülés vagy a hűtlenség. Ezek a jelenségek kéz a kézben járnak, hiszen az elhidegülés nem jelenti azt, hogy nincs kedvünk a szexhez, inkább arról van szó, hogy házastársunk helyett valaki mással lenne hozzá kedvünk. 

Egyesek szerint genetikailag vagyunk arra kódolva, hogy hosszú távú kapcsolat helyett életünk során minél több személlyel létesítsünk kapcsolatot, mert így biztosítható a változatos genetikai öröklődés. Ha ez igaz, akkor csak az emberi erkölcsnek köszönhető, hogy egyáltalán vannak több évtizeden át vagy akár sírig tartó házasságok. 

Másrészt az ember a negyvenes éveiben eléri azt a szintet, hogy kialakít magának egy viszonylag stabil egzisztenciát. Ilyenkor pedig szeretne végre a pillanatnyi örömökre fókuszálni. Ekkor újra előtérbe kerülnek a személyes vágyak, az el nem ért célkitűzések, amelyek mentén nem nehéz lekanyarodni a házasság által kitaposott ösvényről, és célba venni a dzsungelben rejlő ismeretlen terepet. 

TatyanaGI/istockphoto.com

Menekülés a mókuskerékből

Tényleg ennyi az életem? Munka, bevásárlás, mosás, főzés, zoknipárosítás, számlák befizetése, a gyerekek útjának egyengetése? – teszi fel magának a kérdést a legtöbb nő negyven évesen, amikor rádöbben, hogy robotszerűen végzi a mindennapi feladatokat, miközben egyre távolabb kerül a fiatalsága. 

Aki ilyenkor nem esik kisebb depresszióba, azonnal elkezdi keresni a megoldást. A jelszó a változás, ami a legtöbb élethelyzetben eljön egyszer, de sajnos szinte senki nincs, aki megmondja, hogyan és min kellene először változtatni.

A nők számára a hétköznapok mókuskereke olyan, mint egy kinőtt szoknya. Minden ponton szorít, és ha sikerül is egy kis időre megszabadulni tőle, mély, vöröslő nyomot hagy a bőrben. 

Életmódot, gondolkodást, stratégiát váltani annál nehezebb, minél régebb óta pörgetjük a mókuskereket. Ami ráadásul egy idő után már saját magától is pörög, nehéz megállítani. A válás azonban nem az egyetlen megoldás és nem is jelenti minden esetben a sikert.

A negatív gondolatok sűrű felhőjéből úgy is ki lehet kerülni, ha őszintén elmondjuk a párunknak, ami nem tetszik, amit egyenesen utálunk. Ezeken lehet változtatni, sőt az is kiderülhet, hogy lehetőség van új alapokra helyezni a közös életet, új szabályokkal, új határvonalakkal. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást