Párkapcsolat / Szerelem

4 rossz szokás, amit felveszel egy toxikus kapcsolat után

4 rossz szokás, amit felveszel egy toxikus kapcsolat után

Gyakran megesik, hogy csak a szakítás után veszed észre, milyen toxikus volt számodra a kapcsolatod, emiatt pedig több időt töltesz el a nem megfelelő partner mellett, mint kellene. Mindegy, hogy te választottad-e a lezárást, vagy a volt párod, egy dolog szinte garantált: lesznek olyan szokások, amiket még egy igazán megbízható partner mellett is csak hosszú idő után tudsz leküzdeni. Cikkünkben megtudhatod, mik azok, amikre egy toxikus kapcsolat után nagyon kell figyelned!

Azt hiszed, minden vita szakításhoz vezet

Mivel egy bizonytalan kapcsolatból léptél ki, egy darabig nehezen tudod elhinni, hogy megbízhatsz a másikban. Félsz attól, hogy egyik napról a másikra egyedül maradsz, és ezért nem mered beleélni magad a boldogságba. Ha vitatkoztok a pároddal valamiért, te automatikusan azt hiszed, hogy ez mindennek a végét jelenti, és biztosan szakítani fog veled.

Elhatározod magadban, hogy nem lehet megoldani a problémákat, és talán nem is akarja. Valószínűleg korábban nem így gondolkodtál, de a toxikus kapcsolatod hatására teljesen elvesztetted a hitet a biztos partnerben. Hosszú ideig ezt fogod érezni, még annak ellenére is, hogy tudod, a párod szeret, és nem akar elhagyni. A félelem csak fokozatosan tud csillapodni.

Ellenőrzöd, mit csinált

Az emberek többsége egyetért abban, hogy belenézni a másik telefonjába, üzeneteibe nagyon káros dolog. Nem is biztos, hogy te ezt csinálod. De mivel bizalmatlan vagy, és már nem egyszer sérült a lelked, úgy érzed, muszáj folyamatosan megbizonyosodnod arról, hogy a párodnak csak te vagy, és nem ismerkedik másokkal. Ez jelentheti akár azt is, hogy megnézed, kiket lájkol vagy kiknek kommentel a Facebookon, figyeled az új ismerőseit, és azt is, kik kedvelik az ő fotóit. Titkon, hogy ő még csak ne is sejtsen ebből semmit.

Nem biztos, hogy átléped azt a határt, aminél a telefon ellenőrzése húzódik, de sajnos már az is problémás, ha csak így, „messziről” figyeled őt.

A jó hír, hogy idővel, a bizalom megerősödése során az erre irányuló vágy is csökken, és eljön az a pont, amikor nem akarod tudni, ki ez az új ismerős… De addig is ez a toxikus viselkedési forma könnyedén erőt vehet rajtad.

Astarot/istockphoto.com

Amit ő tesz, és amit te

Egy párkapcsolat akkor ideális, ha egyensúly van köztetek. Azaz mindketten ugyanúgy dolgoztok a kapcsolatért, és hajlandóak vagytok a másik kedvéért időnként áldozatot hozni. Ha egy mérgező kapcsolatból léptél ki, valószínűleg ez nem így történt, ebből kifolyólag pedig egy újabb partner mellett nagyon figyelsz rá. Azonban itt jön képbe egy másik rossz szokás, amit ez a negatív tapasztalat hoz magával. Ugyanis azok, akik toxikus kapcsolatban éltek, szinte már rögeszmésen figyelnek arra, hogy pont annyit adjanak, amennyit kaptak, és ezt számon is tartják.

Ha a párod családjánál töltöttetek két hétvégét is, úgy elvárod, hogy most a tiéd jöjjön szintén kétszer. Ha te voltál bevásárolni minden nap, úgy gondolod, hogy most neki lenne a dolga ugyanez egy hétig. És így tovább; mindent számon tartasz, hogy egyenlőség álljon fent. Csakhogy ez a fajta hozzáállás egyáltalán nem egészséges a kapcsolatotokra nézve!

Nyitva hagyod a kiskaput

Szintén sokan csinálják ezt, amikor egy rossz kapcsolat után ismét randizgatni kezdenek. Nem merik beleélni magukat abba, hogy ez most tényleg komoly lehet, ezért a kiskaput nyitva hagyják, hogy legyen azért kéznél egy B-terv is, ha a partnerük meggondolná magát. Ezért van az, hogy sokan nem törlik végleg a társkereső profiljukat, vagy megőrzik egy bizonyos személy telefonszámát, hátha még jól jöhet.

A gond, hogy így nem adod át magad teljesen a kapcsolatnak, és sajnos nem tudsz maximálisan elköteleződni a párod mellett. Hiszen fél lábbal mégsem vagy ott, igaz?

Ez a toxikus kapcsolatok egyik velejárója, amit viszont minél előbb meg kell tanulnod leküzdeni. Máskülönben a rossz kapcsolatod még az egyébként boldog, új szerelmet is tönkreteszi!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást