4 modern eszköz és kiegészítő, ami néhány éven belül minden újépítésű otthonban ott lesz

4 modern eszköz és kiegészítő, ami néhány éven belül minden újépítésű otthonban ott lesz

Címlap / Otthon / 4 modern eszköz és kiegészítő, ami néhány éven belül minden újépítésű otthonban ott lesz

Ahogy fejlődik a technika, úgy kúsznak be a legmodernebb újítások az otthonokba is. Néhány éve még elérhetetlen extrának számított az elektromos kapu, vagy akár csak a riasztó, manapság ezek az újépítésű otthonoknál alapvetőnek bizonyulnak. Ráadásul nyakunkon a valódi okos otthonok világa, amikor már tényleg minden apróság távvezérléssel működtethető. De addig is, milyen kiegészítők és eszközök várják azokat, akik most építkeznek, vagy újítják fel az otthonukat?

Víztisztító készülék

Néhány ezer forintért vehetsz olyan berendezést, amit a csapodra szerelve, szűrt vizet tölthetsz a poharadba. Azonban a felújítás során beszerelhető víztisztító készülékek jóval több hasznot hajtanak, és más célra alkalmazzuk őket. Lényegük annyi, hogy teljesen megszűrik a házba érkező vizet még azelőtt, hogy az az új csöveket elérné. Ennek köszönhetően a csőhálózatban már nem rakódnak le sem a kisebb-nagyobb szennyeződések, sem a vízkő.

Ráadásul ez az előny a házon belül is érvényesül, hiszen semmilyen készülék nem fog vízkövesedni, tehát károsodni, a zuhanykabin, a tükrök, a csapok mind csodásan csillognak majd, nem ülnek meg rajtuk a cseppek. Tény, hogy nem olcsó egy ilyen készülék (200-300 000 forint), ha arra gondolsz, hogy soha többet nem kell a lerakódást sikálnod a vécédben, és nem kell tisztítószereket venned a háztartási gépeidhez, ráadásul az új csövek sem mennek tönkre, akkor alighanem megéri a befektetés.

Elektromos redőnyök

Bár extrának tűnhet, manapság szinte az összes új redőnyt így teszik fel a szerelők. Az elektromosságnak köszönhetően egyszerűen, egy központi vezérlővel állíthatod az összes redőnyödet, csupán ki kell választanod, hogy mindet egyszerre húznád-e fel, vagy egyesével választanád meg, melyik helyiségben legyen világos. A központi távirányítón felül mindegyik redőnyhöz tartozik egy-egy külön távirányító is, amit minden ablakba odakészíthetsz – így nem kell folyton a központi vezérlőhöz rohangálnod.

Elsőre talán felesleges luxusnak hat ez a lehetőség, de már alig-alig drágább a hagyományos redőnyöknél, amik ráadásul gyakrabban meghibásodnak. Ennek oka az, hogy a tokban levő szalag idővel könnyen elkopik és kirojtosodik, a redőny pedig leszakad. Ez nyilván orvosolható, de az elektromos redőnyök esetében nem áll fenn a kockázat. Persze, nincs kizárva az sem, hogy utóbbival soha ne legyen semmi gond, nagyon megbízhatónak tűnik az új rendszer.

Mikrochipes kutyaajtó

Ha van cicád, vagy kutyád, és kertes házban élsz, biztos te is örömmel vennéd, ha nem kellene folyton ki-és beengedned őket, hanem kedvük szerint járkálhatnának az otthonotok és az udvar között. Erre már nagyon régen megszületett a megoldás, a kutya-vagy macskaajtó, ám felmerül vele kapcsolatosan az a probléma, hogy bizony nem csak a kedvenceitek járkálhatnak rajtuk ki és be, hanem más állatok is.

Nos, ezt a problémát teljesen kiküszöböli a chipes kisajtó. A programozható készülékbe bele kell táplálnotok kedvencetek chipjét, és az ügyes kis gép csak akkor fog kinyílni, ha az adott állat chipjét érzékeli. Ellenkező esetben zárva marad, így semmilyen más, kisebb-nagyobb állat, akár rágcsálók, bogarak sem tudnak rajta közlekedni. További előny, hogy nem csak beültetett chipre működik a rendszer, medálos nyakörvre is lehet programozni. Ráadásul egyáltalán nincs horror áron, a kisebb ajtók már 20 000 forintért megvehetőek.

Fűthető feljáró

Elkényelmesedtünk, ez tény, de amikor elektromos kaput készítetünk, hogy egy gombnyomásra kijuthassunk a fűthető garázsunkból, akkor meglehetősen bosszantó tud lenni, ha csak félórás hólapátolás ellenében juthatunk el az utcáig. Nos, már erre is van megoldás, mégpedig a fűthető kültéri burkolat.

Ennek a rendszernek az a lényege, hogy a fűtendő felületet (jellemző módon a feljárót) kijelölitek, ide bekerülnek a fűtőkábelek, majd erre jön a térkő. A fűtés kapcsolható hőmérséklet, vagy hőmérséklet és nedvesség alapján történő érzékelés során, attól függően, mire állítjátok a vezérlést. Így aztán, amikor esik a hó, és bekapcsol a fűtés, a hópihék nem fognak megmaradni, hanem elolvadnak – tehát nem kell havat lapátolni a reggeli indulás során.

Persze sokak szerint pénzkidobás „fűteni az udvart”, a kiadásokat azzal is csökkenhetitek, hogy pl. csak a nyomsávokba fektettek fűtőkábeleket. Ha fontos, hogy reggel mindig gyorsan és kényelmesen indulhassatok, ez egy megfelelő alternatíva lehet számotokra.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást