2020 a trendforduló és a hullámvasutazás éve volt a lakáspiacon

2020 a trendforduló és a hullámvasutazás éve volt a lakáspiacon

Címlap / Életmód / 2020 a trendforduló és a hullámvasutazás éve volt a lakáspiacon / 2. oldal

Hullámvasútra került idén a lakáspiac: már a koronavírus-járvány előtt lefékezett, a járványhatás pedig csak rátett még egy lapáttal. A vevők és eladók az év végén már 2021-re koncentrálnak.

Búcsú a befektetőktől, halasztások, keresők

„Fontos tisztázni, hogy a magyarországi lakáspiac a járvány magyarországi megjelenése előtt elérte a tetőpontot: az adásvételek száma már 2019-ben csökkenésnek indult, 2020 viszont a lakásárakban is a trendforduló éve volt.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. „A befektetési célú lakásvásárlók idén azzal szembesülhettek, hogy a bérleti díjak csökkennek, ráadásul a lakásárak is a csúcson vannak. A hozamok csökkenése miatt újabb ingatlan vásárlása számukra már nem volt jó üzlet, ezért idén már a saját célra vásárló vevők uralták a lakáspiac keresleti oldalát. A külföldi turisták eltűnése miatt Budapest belső kerületeiben a rövid távú lakáskiadás is leállt 2020-ban, ami lejtőre küldte az albérletárakat. Ősz végére pedig már országos trenddé vált a bérleti díjak csökkenése.” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője. Ehhez jött még, hogy a járvány miatt a külföldi vásárlók is távol maradtak a piactól, így a lakásárak elkezdtek a hazai vásárlók anyagi lehetőségeihez igazodni. 

A magyarországi lakáspiac igazi hullámvasútra ült fel 2020-ban. A korábbi évekhez hasonlóan erősen indult a január-február, de a koronavírus hazai megjelenése márciusban derékba törte a lendületet. Az első hullám heteiben jelentősen, 40-50 százalékkal vagy még nagyobb mértékben elmaradt az egy évvel korábbitól. Őszre visszakúszott a kereslet és az ingatlanpiaci forgalom a tavalyi szintre, de októbertől megint a kivárás jellemezte a vevőket és az eladókat is a 2021-től életbe lépő extra lakástámogatások miatt. 

ingatlan.com

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3 4

»