A nyári hétvégék kedvenc reggelije – így készíts zöld shakshukát

A nyári hétvégék kedvenc reggelije – így készíts zöld shakshukát

Címlap / Életmód / Receptek / A nyári hétvégék kedvenc reggelije – így készíts zöld shakshukát

Mi pontosan a shakshuka?

A hagyományos shakshuka egy közel-keleti étel, amely feltehetően Tunéziából származik, és eredetileg Shak-SHOO-kah-nak nevezik. Lágytojással készül, ami egy darabos paradicsom- és paprikaszósz tetejére kerül. A fűszerezése receptenként változhat, de gyakran ízesítik köménnyel, őrölt pirospaprikával vagy chili pehellyel. Sokan hagyományos izraeli reggelinek tartják, mert meglehetősen népszerű napindító fogás az olyan helyeken, mint Tel Aviv, de Észak-Afrika és a Közel-Kelet számos részén is előszeretettel fogyasztják.

Érdekes tény, hogy a shakshuka szó az arab „minden összekeverve” kifejezésből származik, ami jól mutatja, hogy nincs szükség nagyobb főzőtudományra az ízletes étel elkészítéséhez. Készítheted a klasszikus verziót is, de ha egy igazán nyárias fogásra vágysz, akkor próbáld ki a zöld változatát, melynek különlegessége, hogy sokkal több és másfajta zöldséget tartalmaz, mint a hagyományos verzió. Ezáltal természetesen több vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Kifejezetten finom lapos kenyérrel és joghurtos öntettel, de vajas pirítóssal is remek.

 Hozzávalók négy személyre:

  • 1 nagy cukkini megmosva 
  • 1 tk egész kömény
  • 1 tk őrölt kömény
  • Só és frissen őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 150 g sucuk (török kolbász), durvára vágva (lecsókolbász is lehet)
  • 1 vöröshagyma megpucolva, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma megpucolva, apróra vágva
  • 150 g zöld spárga, fás végek nélkül, nagyjából 3 cm-es darabokra vágva 
  • 150 g brokkoli megmosva
  • 200 g spenótlevél
  • 1 db bio lime leve
  • 4 tojás
  • 1 marék petrezselyem és 1 paprika megmosva (a díszítéshez)

Elkészítés: 

  1. Egy zöldség spirálozó segítségével szeleteld spagetti formájúra a cukkinit. Ha nincs otthon ilyen eszközöd, akkor vágd egyszerűen apró kockákra a zöldséget.
  2. Az egész és az őrölt köményt pirítsd egy percig egy serpenyőben olaj nélkül, majd keverj hozzá sót és borsot. Ezután tedd félre a fűszerkeveréket.
  3. Melegítsd elő újra a serpenyőt, és forrósítsd fel az olívaolajat. Kis lángon két percig pirítsd rajta a cukkinit.
  4. Add hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, majd párold két-három percig.
  5. Add hozzá a spárgát, a brokkolit és a fűszerkeveréket, és párold további két percig.
  6. Add hozzá a spenótlevelet és a lime levét, majd keverd addig, amíg a spenót a felére nem zsugorodik. Ha túl száraznak látod a serpenyő tartalmát, adj hozzá egy kevés vizet.
  7. Csinálj négy mélyedést a zöldséges keveréken és üsd fel a tojásokat.
  8. Fedd le a serpenyőt, és főzd alacsony lángon nagyjából tíz percig, amíg a tojás meg nem puhul.
  9. Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemmel és paprikával.

Jó étvágyat!

Tipp: a shakshuka természetesen vegán változatban is elkészíthető, a zöld változat pedig különösen ízletes így is. Csak hagyd ki a receptből a tojásokat és a sucukot. Ízlés szerint tehetsz bele falafelt vagy valamilyen húshelyettesítőt, de az is remek, ha egyszerűen csak több zöldséget teszel bele.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást