A zeller és a szárzeller ízvilága igen karakteres, de vannak ételek, amelyeket nem lehet nélkülük elképzelni. Például egy jó húslevest nem lehet megfőzni zellergumó nélkül. Az eredeti bolognaihoz pedig mindenképpen szükséges egy kis szárzeller. Az étkezésben való széleskörű felhasználásukon túl azonban más pozitív tulajdonságaik is vannak.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Gyerekkoromban mindig kihalásztam a húslevesből a zellert, nem igazán szerettem az ízét. Ahogy az évek teltek, úgy került egyre közelebb hozzám ez a fehér gumó, sőt, a szárzellert is nagyon megszerettem. Ma már a konyhám mindennapi részei, nem is tudnék nélkülük főzni. Nemcsak az íze miatt imádom, hanem azért is, mert tudom, hogy jó hatással van az egészségünkre. Szerencsére a gyerekeim is imádják, főleg, ha fiatal, zsenge a zeller és a szárzeller.
A zeller
Gyökérzöldség, emiatt nagyon erős aromája van. Gumóját és csodás levelét is használjuk, számtalan étel alapanyagai. Be is tárazhatsz belőle, mert a hűtőben sokáig eltartható.
A csodás zellert azonban nemcsak az ízéért szeretjük, hanem azért is, mert élettani hatása kivegészségünkre nagyon jó hatással van.
- Vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben rendkívül gazdag, van benne A-, C- és E-vitamin, de többféle B1-, B2-, B6-vitaminnak is szuper forrása. Ez utóbbi vitaminok a stressz leküzdésében is segítenek.
- Szerves nátriumtartalmának köszönhetően sokkal jobban szívódik fel a benne lévő kalcium.
- Tartalmaz foszfort, káliumot, vasat és magnéziumot is, ugyanakkor folsavban is nagyon gazdag
- Mivel rostokban is igen gazdag, támogatja emésztésünket. Méregtelenítő hatásának köszönhetően kiválóan alkalmazható anyagcsere-problémák jelentkezésekor. Már az ókorban is használták erre.
- Szív- és érrendszeri problémák esetén is hasznát vesszük, ugyanis jó hatással van a vérnyomásra és a koleszterinszintre is.
- Egyes kutatások szerint segít a rák megelőzésében is. Ez a benne lévő flavonoidoknak és luteolinnak köszönhető.
- Kalória- és szénhidráttartalma igen alacsony, így diétába és cukorbeteg-étrendbe is beilleszthető.
- Gyulladáscsökkentő hatású.
- Enyhe vízhajtó, így segít a hason és a combon felhalmozódott sejtek közt megrekedt víz kihajtásában.
A szárzeller
Bizonyára te is ismered akár angol zellerként vagy halványító zellerként. A színe nem olyan harsányzöld, mint a zeller szára és levele, mivel ezt növekedésekor földdel óvják, árnyékolják a naptól. A szárzellernek – ahogy a nevében is benne van – elsősorban a szárát használjuk. Ropogós, finom, enyhébb zellerízű zöldségféle, ami nyersen fogyasztva is nagyon kellemes.
Ezért is nagyon szeretjük:
- Magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalma magasabb, mint a zellergumóban. Magas a magnézium-, a foszfor-, a kalcium-, a kálium, a vas-, a folsav- és a nátriumtartalma. A-, B-, C-, K-vitaminban is gazdag.
- Jelentős A-vitamintartalma jót tesz a látásnak, szemünk egészségének megőrzéséért pedig a benne lévő lutein és zeaxanthin tesz sokat.
- Káliumtartalmának köszönhetően jól karban tartja a szív- és érrendszeri problémákat és még a vérnyomást is csökkenti. Ha naponta fogyasztod, nagy lépést teszel a szív-érrendszeri betegségek ellen.
- A méregtelenítésben ez az egyik legjobb társ, mindenképp illeszd az étrendedbe.
- Ahogy gumós rokona, a szárzeller is képes a szervezetben lévő gyulladást csökkenteni. Jó hatással van az ízületi gyulladásra.
- Flavonoidjai segítenek a rákos megbetegedések megelőzésében.
Számtalan fantasztikus recepthez használhatsz zellergumót és szárzellert is. Előbbiből szuper krémleves, mennyei püré készíthető, de meglepően finom a zellerchips is. A szárzeller viszont nyersen a legfinomabb, nagyon jól illik joghurtos mártogatóshoz, vagy bármilyen paradicsomos salsához is.