Egészség / Életmód

4 vizsgálat, amit mindenképp végeztess el évente

4 vizsgálat, amit mindenképp végeztess el évente

Az egészség az egyik legfontosabb dolog a világon, néha azonban hajlamosak vagyunk természetesnek venni, hogy minden rendben van. Sokan épp ezért csak akkor mennek orvoshoz, ha már észlelnek valami tünetet vagy fájdalmat. Szeresd a testedet és tedd meg érte, hogy figyelsz rá! Mutatunk 4 olyan vizsgálatot, amit mindenképp végeztess el évente.

1. Laborvizsgálat

A vér- és vizeletvizsgálatot ajánlatos évente akár többször is megcsináltatni. Nem jár fájdalommal, ráadásul rengeteg információt megtudhatsz a szervezeted állapotáról. A laborvizsgálat alapvető információval szolgál a különböző anyagcsere-folyamatokról, a szervek működéséről, az immunrendszer állapotáról. Segíti a betegségek időben történő felismerését, és felvilágosítást adhat bizonyos gyógyszerek mellékhatásáról is.

A körzeti orvosodtól kért beutalóval ingyenesen végeztetheted el a laborvizsgálatot. A vérvétel nagyon gyorsan lezajlik, a reggeli órákban már túl is lehetsz rajta. A vizeletmintát egy átlagos labornál a helyszínen kell adnod. Az eredmények kiértékelése is hamar, pár napon beül megvan.

2. Nőgyógyászati szűrővizsgálat

Ez tényleg az a terület, amit vétek lenne elhanyagolni! Nő vagy, és attól a perctől kezdve, hogy menstruálsz, figyelned kell a ciklusodra. A szexuális élet elkezdésével a nemi betegségek kizárása és a fogamzásgátlás miatt is fontos a rendszeres kontroll, ha pedig gyermeket szeretnél, akkor mindenképp szükség van az alapos kivizsgálásra.

Sokan sajnos évekig kihagyják a szűrést, mert vagy indokolatlanul félnek tőle, vagy egyszerűen elodázzák.

Az évente javasolt szűrővizsgálat kiemelten fontos, mert preventív, azaz megelőző jellegű – elsődleges célja a szexuális úton terjedő fertőzések, illetve a rák megelőző állapotainak időbeni felismerése, diagnosztizálása. A nőgyógyászati vizsgálat a méh, a petefészkek és az emlők vizsgálatából, valamint méhnyakrákszűrésből áll. Ha találsz egy szimpatikus nőgyógyászt, térj mindig vissza hozzá!

3. Szemészeti vizsgálat

Az iskolában még kötelező módon megvizsgálták a szemünket is, csakhogy felnőttként ez már a mi felelősségünk. Egyes munkahelyekre, bizonyos munkakörökhöz muszáj szemészeti vizsgálaton is átesni, de ha nem kötelező, akkor is érdemes évente kontrollra járni. A látásunk romlásán kívül fejfájás is jelezhet szemproblémákat. Ne várd ki a tüneteket! Ha szemüveget vagy kontaktlencsét viselsz, akkor még egyértelműbb, hogy gyakori, rendszeres felülvizsgálatokra van szükség.

Ha panaszmentesen érkezel a rendelőbe, a szemorvosi vizitkor vizsgálják a szem különböző funkcióit: távoli, közeli látásélességet, szemmozgásokat, a pupillát és a színlátást is. Ha panaszaid vannak, netán gyulladás vagy visszatérő árpa van a szemeden, természetesen részletesebb, speciálisabb vizsgálatokat is elvégeznek.

4. Fogászati szűrés

A fogorvos közismerten mumus, félünk tőle, pedig manapság már olyan módszerek és eszközök állnak rendelkezésre, amelyek fájdalommentesebb kezeléseket tesznek lehetővé. Persze nem kellemes, ha az ember szájában matatnak, de ezek nem lehet kifogás. A statisztikák szerint megdöbbentően kevesen mennek évente szűrővizsgálatra, pedig a fogak állapotának felmérésére akár félévente is időt szakíthatnánk.

A fogorvosok azt mondják, hogy ha a fogak nem sérülnek, nincs semmi látható elváltozás, akkor is előfordulhat olyan lappangó probléma, ami csak röntgenfelvételen keresztül látható.

Ilyen például a növésben lévő bölcsességfog, ami lassan eléri a szomszédos fog gyökerét.

Mi most arra szeretnénk buzdítani, hogy akkor is látogass el a háziorvosodhoz beutalókért, ha minden rendben van. Előzd meg, kerüld el a kellemetlenségeket! Vigyázz az egészségedre!

Kép forrása: pixabay.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást