Egyszerű módszerek, amivel csökkentheted a vízlábnyomodat

Egyszerű módszerek, amivel csökkentheted a vízlábnyomodat

Címlap / Otthon / Háztartás / Egyszerű módszerek, amivel csökkentheted a vízlábnyomodat

Az ökológiai lábnyomunk csökkentése mindannyiunk feladata és közös érdekünk. Számos összetevője közül most egy kicsit a vízlábnyommal szeretnélek részletesebben megismertetni, hiszen talán ez az, ami a leginkább hatást gyakorol az életünkre.

Ha nincs vizünk, akkor nincs semmink, néhány napnál többet nem élnénk túl. De hogyan csökkentheted a vízlábnyomodat a hétköznapok során? Vannak olyan tényezők, amik kézenfekvőek és nagyon könnyen bevezethetőek. Ilyen például az, hogy ne tusolj túlságosan hosszú ideig, a kádban való dőzsölést pedig csak ritkább alkalmakkor engedd meg magadnak. Ezzel már heti, nemhogy éves szinten is csökkented a vízlábnyomodat. Mit tehetsz még?

Gondold újra a mosási szokásaidat

A háztartást tekintve nagyon sok vizet használunk a mosás és a mosogatás során. Ezt nagyban csökkentheted akkor, ha energiatakarékos készülékeket veszel, azok ugyanis nem csak az árammal takarékoskodnak számodra, hanem bizony a vízzel is. Érdemes keresned az ECO funkciókat, amik még tovább tudják csökkenteni a víz- és az energiafogyasztást.

Alapszabály, hogy csak akkor szabad elindítani ezeket a gépeket, amikor megtelnek: ez igaz a mosó- és a mosogatóképre egyaránt. Egy átlagos mosás kb. 40-60 liter vizet is jelenthet és bár a mosogatás során jóval kevesebbet használnak a gépek, azért sok kicsi sokra megy. Ha minden nap elindítod a gépeket, akkor annak bizony az ökológiai lábnyomodat tekintve is nyoma marad.

Persze, vannak családok, ahol elkerülhetetlen a gyakori mosás és mosogatás, de ott eleve a létszám miatt megoszlik az átlagos vízfogyasztás. A lényeg az, hogy mindig a lehető legtöbb ruhát és edényt tedd bele a gépbe, ezzel sokat spórolhatsz. Egyébként az újabb okos készülékek már rendelkeznek autowash funkcióval, azaz kiválasztják azt a programot, ami a legideálisabb és a legkisebb energiafelhasználással jár az adott ruha mennyiségéhez. 

Mosás hatása a vízlábnyom méretére
Kerkez/istockphoto.com

Milyen mosószert használsz?

Ha hiszed, ha nem, még az is beleszól az elhasznált víz mennyiségébe, mennyi és milyen mosószert használsz a mosás során. Ennek oka az, hogy a mosószer habot képez, amit a gép érzékel, így aztán újra és újra kiöblíti a felhasznált vizet, mígnem az ténylegesen tiszta lesz.

Ez persze plusz vízhasználással és extra energiával jár, már csak ezért is teljesen felesleges a szükségesnél több mosószert használnod. Ráadásul minél erőteljesebb egy mosószer, annál jobban szennyezi a vizeinket. Én már évek óta Ecoegg mosótojást használok, ami nem csak hipoallergén és környezetbarát, még habot sem képez – ráadásul a mosásokat is nagyon olcsóvá teszi. 

Vízlábnyom csökkentése mosásnál
Prostock-Studio/istockphoto.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»