A világ legegyszerűbb itala, 10 sosem hallott formában: különleges limonádé variációk

A világ legegyszerűbb itala, 10 sosem hallott formában: különleges limonádé variációk

Címlap / Életmód / Receptek / A világ legegyszerűbb itala, 10 sosem hallott formában: különleges limonádé variációk

Cukor, víz citromlé – limonádét készíteni nem nehéz, ha pedig még jég is van, akkor már szinte nem is lehetne tökéletesebb. Vagy mégis? Bár lassan vége a nyárnak, mutatunk néhány trükköt, amivel az egyszerű, de nagyszerű italt izgalmasabbá teheted, hogy egész évben szívesen kortyolgassátok.

Rozmaringos limonádé

A rozmaring pikáns íze remekül illik a limonádéhoz, de bármilyen más gyógynövénnyel is kísérletezhetsz.

Forralj össze egyenlő arányban vizet és cukrot, majd dobd bele a gyógynövényeket, és óvatosan forrald néhány percig, amíg szirupot nem kapsz.

Ezt használd cukor helyett édesítőnek a limonádédba, ha pedig szeretnéd, még egy kis ginnel is izgalmasabbá teheted az eredményt.

Levendulás limonádé

Két csésze vizet forralj fel negyed csésze szárított levendulával és egy citrom reszelt héjával, főzd körülbelül 10 percig, majd szűrd le.

A levendulás vizet öntsd fel körülbelül öt csésze hideg vízzel, majd adj hozzá jeget, és ízesítsd cukorral és citromlével.

Illatos, pikáns, és rózsaszín lesz!

Epres-kakukkfüves limonádé

Egy csésze cukrot forralj össze egy csésze vízzel és egy szál kakukkfűvel, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Ha kihűlt, vedd ki belőle a kakukkfüvet.

A szirupot keverd egy negyed kiló megtisztított, feldarabolt eperrel, ízesítsd frissen facsart citromlével, öntsd fel vízzel és hűtsd legalább fél óráig, vagy akár egy fél napig is. Ha az ital buliba készül, nyugodtan önts hozzá némi vodkát is, csak még finomabbá teszi!

Sós vietnámi limonádé

A vietnámi limonádé éppen úgy készül, mint a jól ismert limonádé, csak éppen citromlé helyett itt speciális, leginkább talán a befőttre emlékeztető, előre elkészített citromot kell használnod. Fogj annyi citromot, amennyivel megtölthetsz egy befőttes üveget, tisztítsd meg, és, ha kell, vágd őket akkorára, hogy beférjenek az üvegbe.

Forralj fel két csésze vizet, majd ehhez adj negyed csésze sót, és forrald, amíg fel nem olvad.

Közben tedd a citromokat az üvegekbe, majd ha a sós lé kész, még forrón öntsd rájuk, és zárd rájuk a tetejüket. Hagyd őket meleg helyen kihűlni. A citromok nagyjából egy hónap múlva lesznek megfelelőek a vietnámi limonádé készítéséhez.

Barackpürés limonádé

Melegítsd elő 200 fokra a sütőt. A barackokat magozd ki és vágd ketté, majd a héjas felükkel lefelé tedd őket 25 percre a sütőbe. Ez után már könnyű lesz lehúzni a héjukat.

A sült barackokat dobd egy tálba, és öntsd fel őket annyi limonádéval, hogy összeturmixolhasd őket. Ez után öntsd fel őket a többi limonádéval, és tedd legalább egy órára a hűtőbe. Tálalás előtt ne felejtsd el felkavarni!

Vodkás welcome-limonádé

Nem bonyolult, de annál látványosabb.

Adj vodkát a limonádéhoz, néhány mutatós citromkarikával töltsd takaros, zárható tasakokba, majd fagyaszd le, és egy szívószállal együtt kínáld a vendégeidnek.

Mézes-uborkás limonádé

Különösen hangzik, de nagyon frissítő.

Négy-öt karika hámozott uborkát tegyél egy pohárba, majd csorgass rá egy-két teáskanál mézet, és törd össze egy villa vagy kanál segítségével a zöldséget.

Ez után már csak hozzá kell adnod a jeget, és felöntened az előre behűtött limonádéval.

Whisky-s limonádé

Készíts szirupot másfél csésze víz és egy csésze cukor összeforralásából. A kihűlt szirupot keverd el egy narancs és négy citrom levével, valamint másfél deciliter whisky-vel. Adj hozzá citrom- és narancs szeleteket, majd öntsd fel vízzel.

Tálaláskor félig töltsd tele a poharakat, majd öntsd fel a limonádét szódavízzel, jéggel és díszítsd lime szeletekkel és mentalevelekkel.

Füstölt limonádé

Ideális, ha frissítő, egyszerű, mégis különleges italt keresel egy utolsó nyári grillezéshez. Vágj félbe néhány citromot, és dobd őket a grillre a hús mellé, hogy kicsit megpörkölődjenek, és átjárja őket a faszén illata.

Később a jeges limonádéhoz csavard hozzá a füstölt citromok levét, és add hozzá magát a gyümölcsöt is, karikára vágva.

+1 tipp: limonádé zselé

Készítsd el a limonádét, ahogyan szoktad, de a citromokat most hosszában vágd félbe, és egy kanállal óvatosan vájd ki a belsejüket, hogy a fehér héj bent maradjon.

A limonádét keverd el a használati utasítás szerint színezett instant zselatinnal, ami lehet sárga, rózsaszín, vagy bármi, ami megtetszik, majd töltsd a félbevágott citromhéjakba.

Tedd a citromokat egy éjszakára hűtőszekrénybe, másnap pedig szintén hosszában vágd félbe őket, hogy színes, limonádé-zselével töltött gerezdeket kapj.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!