A világ egyik legszebb tórendszere a szomszédban – a Plitvicei-tavak

A világ egyik legszebb tórendszere a szomszédban – a Plitvicei-tavak

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / A világ egyik legszebb tórendszere a szomszédban – a Plitvicei-tavak

Kevesebb, mint 300 km-re a magyar határtól találhatóak a horvátországi Plitvicei Nemzeti Park. Ezt a fantasztikus tórendszert mindenképpen látni kell mindenkinek, aki szeret a természeti szépségekben gyönyörködni.

Lépcsőzetes tavak

A Nemzeti Park különlegessége, hogy a 16 nagyobb tó felszíne különböző magasságokban van, és ennek következtében alakult ki a megannyi vízesés. A vizet több patak itt összeérő vize biztosítja.
A tórendszer egy erdőkkel és hegyekkel övezett gyönyörű völgyben található, ami minden ide látogatót elkápráztat szépségével.

Évszakok

A tórendszer minden évszakban gyönyörű: tavasszal az éledő természet, nyáron a kellemes hűvöset biztosító, csupa zöld hatás a felülmúlhatatlan.
Ősszel a természet színeiben gyönyörködhetünk, míg télen a befagyott vízesések és az ember nagyságú jégcsapok nyújtanak páratlan látványt az idelátogatóknak.  

Élővilág

A Plitvicei Nemzeti Park nem csapán a páratlan látványról híres, de nagyon sok védett, ritka állatfaj is megtalálható itt: ilyen például a medve, a vidra, a fülesbagoly vagy a farkas.
Emellett a park több mint 300 féle lepke és 160-nál is több madárfaj otthona. Orchideák közül 55 különböző fajt tartanak itt számon.

Barlangok

A megkapó látvány a föld alatt is folytatódik. A karsztos vidéken a víz által kioldott mészkőbarlangokból többet is megcsodálhatunk a nemzeti park területén.
A legismertebbek és egyben legnagyobbak a Nagy-barlang, a Fekete-barlang és a Tónimfa-barlang. Érdemes mindegyiket meglátogatni, ha időnk engedi!

Változatos programok

Aki tehát legalább egy napra szakít időt erre a csodálatos területre, az biztosan nem fogja megbánni.
A környékbeli hegyek túraútvonalai a túrázóknak, a tavak az élővilág és a természeti szerelmeseinek, míg az egész egyben a tartalmas kikapcsolódásra, nem utolsó sorban pedig a szépségre vágyók számára ideális választás.

CNN

A CNN utazási rovatának felmérése alapján a világon a 3. legszebb vízesés a horvátországi Plitvicei-tavak területén található.
Olyanok előzik meg, mint a Niagara a kanadai-amerikai határon, illetve hawaii Hanakapiai vízesés. Valószínűleg még nem volt olyan látogató, aki ne lett volna megelégedve, sőt elkápráztatva a látványtól.

UNESCO

A Plitvicei-tavakat felölelő Plitvicei Nemzeti Park 1979. óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján, természeti értékek kategóriában. A tórendszer csodás látványával, és a ritka élővilágával vívta ki magának ezt az elismerést.
A Plitvicei Nemzeti Park nem véletlenül egyben az elsőként létrehozott nemzeti park is Horvátországban.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!