5 érv a női vezetők mellett

5 érv a női vezetők mellett

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 5 érv a női vezetők mellett

Miközben a felsőoktatásban elbillent a mérleg nyelve a női hallgatók oldalára, addig a vezető pozíciók többségét még mindig férfiak töltik be. Ennek egyik oka, hogy sokan még mindig ódzkodnak nőket kinevezni a vezető munkakörökbe – pedig ez kimondottan előnyökkel is járhat.

Ha sztereotípia, akkor már a java

Alapvetően csak a neme nem határozza meg senkinek sem a tulajdonságait, így nem lesz valakiből jó főnök csak azért, mert férfinak született, ahogyan csak azért sem, mert nőnek.

A női vezetőknek mégis számos sztereotípiával kell megküzdeniük előmenetelül során, pedig ezek éppenséggel az ő javukra is szolgálhatnának: egy család szervezése, az otthoni kassza egyensúlyozása, és sok más szervezési feladat tipikusan a női szereprepertoárhoz sorolt feladat, és ezek közül sokat a munkahelyi életben is hasznosítani lehet.


Neked való? 5 csalhatatlan jel, hogy vezetőnek születtél


Konfliktusok elsimítói

Sokan attól tartanak, hogy egy női vezető nem tudja olyan könnyen érvényesíteni az akaratát, mert egyesek nehezebben fogadhatnak el utasításokat egy nőtől.

Ugyanakkor ezt a szemléletet követve sokan hajlamosabbak lehetnek arra, hogy egy nővel ott is tárgyalópozíciót nyissanak, ahol egy férfival nem tennék.

Így például két kolléga konfliktusát egy női vezető akár könnyebben is elsimíthatja, mert vele szemben nyitottabbak maradhatnak a munkatársak, nem mondanak olyan könnyen nemet a közeledésére.

Empátia és lojalitás

A multik körében ma már nem az az elsődleges szempont egy vezető kinevezésekor, hogy minden apró technikai részletnek ismeretében legyen mondjuk a cég által gyártott termékkel kapcsolatban – nem mintha erre egy nő ne lenne ugyanúgy képes, mint egy férfi.

Ennél sokkal fontosabb, hogy a főnök átlássa a különböző munkafolyamatokat és azok kapcsolódási pontjait, és egy olyan környezetet teremtsen, amiben a dolgozók lojálisak és motiváltak maradnak.

Az ezt elősegítő kommunikációt is hajlamosak vagyunk a női szerepkörhöz kötni.

A tekintélyelvűség megdöntése

Vannak iparágak, ahol kifejezetten káros, ha tekintélyelven működik egy cég, mert például igenis szükség van a dolgozók kreativitására, arra, hogy meg merjék kérdőjelezni a főnöküket.

Az alkotói munkának például kifejezetten kedvez a feszültségmentes légkör, és vannak, akik egy nő társaságában sokkal jobban fel tudnak engedni, míg egy férfi főnöktől esetleg akkor is tarthatnak, ha az kávézás közben vállba veregeti őket, és azt mondja: nyugodtan szólj, ha szerinted nincs igazam.

És végül: mert a nők is emberek

A Tűz és Jég dala könyvek írójától, George R.R. Martintól egyszer megkérdezték, miért van az, hogy a női karakterei is olyan kidolgozottak és összetettek a történeteiben.

Martin erre azt felelte: „Nem is tudom, talán mert mindig úgy tekintettem a nőkre, hogy ők is emberek.”

Ahogyan egy férfi vezető, ugyanúgy egy női is lehet talpraesett vagy éppen ügyetlen, rámenős vagy félszeg.

A vezető neme sokszor a külvilág értelmezésében sokkal többet jelent, mint a valódi teljesítményében.

Nincs okunk azt feltételezni, hogy pusztán a neme miatt egy női vezető rosszabbul teljesítene a feladatkörében, így az esély ugyanúgy neki is kijár.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást