Életmód / Receptek / Táplálkozás

5 vendégváró vegán Halloween finomság

El se hiszem, hogy máris átléptünk az ősz második hónapjába. Őszintén megvallva, számomra mindig is az október volt a nagybetűs őszi hónap, hiszen ekkor már tényleg hűvösebbre fordul az idő, sárgulnak a falevelek, és mindenki Halloween-i lázban ég. Persze hazánkban még nincs akkora hagyománya, mint külföldön, sokan pedig egyenesen azért utálják, mert amerikai badarságnak gondolják. Pedig a Halloween igazából a kelta kultúrából származik, és ez is, mint sok amerikai szokás, a bevándorlások hozományaként ragadt meg az Egyesült Államokban.

Számomra a Halloween azért érdekes ünnep, mert mindig is érdekeltek a misztikus dolgok, a túlvilág. Ha megvizsgáljuk ezt a hagyományt közelebbről, rájövünk, hogy a sok giccs és csicsa mögött bizony komoly szálak húzódnak. Legfőképpen a holtak tiszteletéről, és a másvilági lényektől való félelemről szól, ami miatt a töklámpások is készülnek, és amiért jelmezbe szokás öltözni. Ugyanis az ősi vallás szerint Halloween napján ezek a misztikus lények a mi világunkba érkeznek, és ha nem tudsz beolvadni közéjük, akkor felfedezik, hogy élő vagy, és árthatnak neked. A töklámpással pedig az otthonunkat védhetjük az ártó lényekkel szemben.

Ha nem is hiszünk a babonákban, arra mindenképpen jó ez a nap, hogy a családdal vagy közeli barátokkal összeüljünk, megemlékezzünk elhunyt szeretteinkről, és jókat sztorizgassunk! Ha pedig szeretnénk a hangulatot fokozni, készíthetünk isteni Halloween-i finomságokat is, amik nem csak egészségesek, de olykor még szórakoztatóak is! Íme, a receptek!

Sütőtökös energiaszelet

Mi mást vennénk alapanyagul, mint az ősz igazi slágerét, a sütőtököt! Az eredeti recept pürével készül, de frissen sült tök pépes belseje is megfelel kikaparva!

Hozzávalók az alaphoz: 100g kókuszliszt, 2 evőkanál sütőtökpüré, 1 evőkanál juharszirup, ½ csomag sütőtökpite fűszer (a mézeskalács fűszer is megteszi, de ebből csak 3 kávéskanálnyi), 1 teáskanál vanília aroma, csipetnyi só.

A karamellhez: ¾ csésze datolya, 2 evőkanál mandulavaj, ½ teáskanál karamell aroma, 1 evőkanál mandulatej.

Olvastad már?  Ők a legszexibb vegán testépítők - csak ámulunk és bámulunk

A mártáshoz: csokoládé

Elkészítés:

Az alaphoz való összetevőket tegyük egy turmixba, és dolgozzuk össze, amíg egy kissé ragacsos, gyurmaszerű masszát nem kapunk. Ezt egy alufóliára rakjuk, és téglalapot formázunk belőle, nagyjából fél-1 centi magassággal, majd betesszük a hűtőbe, és közbe elkészítjük a karamellt. A datolyát, mandulavajat, karamell aromát, mandulatejet és egy csipetnyi sót összeturmixoljuk, majd az így kapott masszát a sütőtökös alapunkra halmozzuk, majd visszarakjuk a hűtőbe 1-2 órára. Ezt követően egy éles kés segítségével feldaraboljuk kis téglalapokra, és olvasztott étcsokoládéba mártjuk, majd rácsra vagy tálcára tesszük, és hagyjuk megdermedni. Tálalásig a hűtőben tároljuk!

Boszorkány ujjak

Igazi klasszikus, amivel már biztosan találkozhattál, ha sűrűn forgatod a Pinterest-et. Mókás finomság, aminek most itt van a vegán verziója is!

Hozzávalók: 1 evőkanál kakaó, 100g datolya, 2 evőkanál hajdina, 3 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál pekándió/vagy mogyoróvaj, lekvár, szeletelt mandula.

Elkészítés:

A datolyát, kakaót, hajdinát, zabot és mogyoróvajat összeturmixoljuk, amíg egy kissé ragacsos masszát nem kapunk. Ezeket kis adagokra osztjuk, és ujjakat formázunk belőlük. A végükre egy kicsi (vegán vagy cukormentes) lekvárt kenünk, és mandula-pehelyt illesztünk rá (ez lesz a köröm). Tálalásig érdemes hűvös helyen tárolni!

Sós múmia fejek

Ne csak az édesszájúaknak kedvezzek, íme, egy finom sós sütemény, ami nagyon szórakoztató, és végtelenül egyszerű!

Hozzávalók: ¼ bögre élesztőpehely, 1 bögre leforrázott spenót levél, 2 bögre vajbab, 1 gerezd zúzott foghagyma, fagyasztott vajas tészta, fekte olíva bogyó.

Elkészítés:

Az élesztőpelyhet, a spenótot, vajbabot és fokhagymát összeturmixoljuk. A tésztalapból egy kisebb szájú pohár segítségével kör alakú tésztákat formázunk. Egy kanál segítségével rájuk halmozzuk a spenótos krémet, és a közepétől feljebb belenyomunk két olívabogyó karikát (ezek lesznek a szemek). A megmaradt tésztából „fáslikat” formázunk, és ezeket tetszőleges irányban elhelyezzük a múmiafejen. 190°C-on 10 percig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek. Kihűlve tálalhatjuk is!

Pekándiós figurák

Ismét egy édesebb recept, amit mindenki imádni fog, már csak az ellenállhatatlan külsőjük miatt is! Kissé pepecselős munka, de megéri!

Olvastad már?  A legjobb filmek Halloweenra – nem csak horrorrajongóknak

Hozzávalók az alaphoz: 150g pekándió, 7 evőkanál juharszirup, 1 evőkanál kókuszolaj.

A mázhoz: 1 csésze kakaóvaj, 7 evőkanál juharszirup, 7 evőkanál nyers kakaópor, csipetnyi só.

Elkészítés:

A pekándiót daráljuk nagyon apróra (szinte már liszt állagot kell, hogy kapjunk), a juharszirupot és a kókuszolajat egy serpenyőben melegítsük össze, majd adjuk hozzá a darált pekándiót. Dolgozzuk jól össze, majd tegyük a 180°C-ra előmelegített sütőbe, kb. 10 percig.

Ez alatt a kakaóvajat melegítsük fel egy serpenyőben, és adjuk hozzá a többi hozzávalót is (juharszirup, kakaó, só). Az így kapott masszát töltsük a Halloween-i szilikonformákba (keveset, éppen, hogy csak a formát kiadja), majd tegyük be fagyasztóba pár percre. Utána a sütőből kivett masszát óvatosan halmozzuk bele, és a maradék mázzal fedjük be. Tegyük fagyasztóba kb. 3 órára, majd hidegen tálaljuk!

Sütőtökös latte

Ősszel mindig nagy kedvencnek számít a méltán híres kávézólánc kínálatában a sütőtökös latte, amit most házilag is elkészíthetsz, vegán és egészséges kivitelben! Tökéletes innivaló akár Halloween-re, akár az ősz vagy tél bármely napjára!

Hozzávalók: 1 csésze mandulatej, 2 evőkanál sütőtökpüré, 2 evőkanál juharszirup, 1 evőkanál vanília aroma, ½ teáskanál sütőtökpite fűszerkeverék, ¾ csésze chai tea vagy kávé, vegán tejszínhab a tetejére.

Elkészítés:

A tejet és a pürét tegyük egy edénybe, és kézi habverővel dolgozzuk el alaposan, majd tegyük oda forralni. Mikor már gyöngyözik, vegyük le, és készítsük elő a turmixgépet. Tegyük a gépbe a tejes keveréket, a juharszirupot, az aromát és a fűszerkeveréket, majd turmixoljuk össze. A frissen főzött kávét vagy teát töltsük ki poharakba, majd öntsük rá a sütőtökös tejkeveréket. A tetejét díszítsük vegán tejszínhabbal.

Tipp: A sütőtökpite fűszerkeveréket házilag is elkészítheted. Hozzávalók: 2 teáskanál őrölt gyömbér, 2 teáskanál szerecsendió, 1.5 teáskanál őrölt szegfűszeg, 3 teáskanál őrölt fahéj.