A véletlennek köszönhető 5 feminista mérföldkő

A véletlennek köszönhető 5 feminista mérföldkő

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A véletlennek köszönhető 5 feminista mérföldkő

Az első olimpiai bajnoknő nem is tudta, hogy az olimpián versenyez

1900-ban tartották Párizsban a Világkiállítást és ezzel együtt a második modern Olimpiát is, amin már nők is indulhattak. Margaret Abbott, egy amatőr golfozó győzött a tornán, ezzel megszerezve az Egyesül Államok első női olimpiai aranyát. Erre mindenki határtalanul büszke lenne, Margaret azonban nem is tudta, hogy aznap történelmet írt, csak évtizedekkel később derült rá fény. Számára ez is csak egy ugyanolyan verseny volt, mint a többi, a franciák ugyanis nem verték nagy dobra, hogy ez egy olimpia, a versenyt Prix de la ville de Compiegne néven emlegették és csak egy mellékes sportesemény volt a Világkiállítás mellett. A bajnokon érem helyett kis porcelánserleget kaptak és Margaret Abbott úgy halt meg, hogy nem is tudta, hogy győzelme történelmi jelentőségű volt.

 

A szovjetek azért küldtek nőt az űrbe, mert meg akarták előzni az amerikaiakat – akiknél a női űrhajós tervben sem volt

A Hidegháború egyik helyszíne az űr volt, hiszen Amerika és a Szovjetunió folyamatosan versengett, ki miben lesz az első. Nyikolaj Kamanyin a kozmonauta program egyik adminisztrátora volt és félreértelmezett egy hírt, miszerint az amerikaiak nőket tesztelnek az űrprogramban. Ez nem volt igaz, mindössze az egyik Nasa-nak dolgozó amerikai orvos vizsgált nőket is magánpraxisában. Kamanyin gőzerővel kezdett nőket toborozni a szovjet kozmonauta programba, aminek eredményeképpen Valentyina Tyereskova 1963-ban az első nő lett, aki az űrben járt. 

 

Az első olyan angol regényt, amit nő írt, nem is a közönségnek szánta a szerző

Norwich-i Juliana egy vallásos remetenő volt, aki az 1300-as években élt és majdnem belehalt a bubópestisbe. Halálos ágyán vallásos látomásai voltak és mikor mégis életben maradt, úgy döntött, egész életét Istennek és az áhítatnak szenteli magánzárkájában, ahol papírra veti gondolatait. Akkoriban a vallás nyelve a latin volt, de Juliana csak angolul tudott, így nem tudhatta, hogy könyveit valaha el fogja olvasni valaki – főleg mert akkoriban az emberek 90 százaléka írástudatlan volt, a nyomtatást pedig még fel sem találták – és nem is ez volt a szándéka. A „Szent szeretet megtestesülése” című könyve évszázadokkal később is népszerű olvasmány, amit több nyelvre is lefordították. 

 

Az első női filmrendező azért kapott lehetőséget, mert az eredeti rendező a forgatás közben meghalt

1949-ben a „Not Wanted” című film történelmet írt, mikor Elmer Clifton, a rendező forgatás közben szívinfarktust kapott és elhunyt. Ida Lupino színésznő volt a történet egyik társ írója és producere, így nem volt más választása, mint egyik napról a másikra felnőni a feladathoz és beülni a rendezői székbe. A film egy házasságon kívüli terhesség történetét dolgozta fel és váratlan siker lett, így Ida a továbbiakban is tevékenykedhetett rendezőként. Ő jegyzi az egyetlen nő által rendezett film noir-t és Alkonyzóna epizódot is. 

 

A varrógépet egy házasságszédelgő terjesztette el, mégis sikerült megkönnyítenie a nők életét és elfogadtatnia, hogy képesek kezelni egy komplex masinát

Ha azt hisszük, Isaac Singer azért alkotta meg a varrógépet, hogy ők millióinak könnyítse meg az életét, tévedünk. Elég annyit megemlíteni vele kapcsolatban, hogy több mint húsz gyereke volt több nőtől úgy, hogy hárommal egyidőben volt házas. A varrógép előtt egy ing megvarrása 14 órájába telt egy nőnek, ezt a gép jelentősen lecsökkentette. Mivel akkoriban a férfitársadalom azt hitte, a nők nem képesek egy ilyen bonyolult masinát működtetni, Singer demonstrációkat tartott, ahol iskoláslányok varrtak a kíváncsi tömeg előtt. A varrógép tehát úgy javított a nők életén és megítélésén, hogy egy olyan férfi terjesztette el, aki minden volt, csak nem feminista.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást