Így vehetsz 50 forintért mozijegyet – Programajánló a magyar kultúra napjára

Így vehetsz 50 forintért mozijegyet – Programajánló a magyar kultúra napjára

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Így vehetsz 50 forintért mozijegyet – Programajánló a magyar kultúra napjára

1823-ban Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt – a költemény alá írt dátum szerint éppen január 22-én. 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját, és természetesen ilyenkor a múzeumok, kulturális intézmények is különleges programokkal készülnek. Érdemes a kerületed vagy településed művelődési házának, múzeumainak honlapjain is tájékozódni, mert sok izgalmas rendezvényt elcsíphetsz, sok helyen ingyenes tárlatvezetéssel is várnak. Mi is szemezgettünk egy keveset a nekünk szimpatikus programokból.

Törőcsik Mari Szatmárcsekén

Mielőtt körbenéznénk a főváros programjai között, egy pillanatra vidékre is kitekinteni, hiszen ha valamivel, akkor Szatmárcsekével igazán érdemes kezdeni ezt az összeállítást.

A fővárosi programokról sem kell lemondanod, mert itt már január 18-án megkezdődik az ünnep: Kölcsey Ferenc sírját ökumenikus istentisztelet keretében koszorúzzák meg, az orgonán Varnus Xavér játszik, az esemény díszvendége pedig Törőcsik Mari lesz – áll a Kölcsey Társaság honlapján. Törőcsik Mari mellett mikrofon mögé áll Csikos Sándor Jászai Mari-díjas színművész is, aki a Himnuszt szavalja majd el.

A rendezvény keretében hagyományosan átadják a Kölcsey Társaság alakította emlékplaketteket is azoknak a művészeknek, akik életművükkel hozzátettek a magyar kultúra fejlődéséhez.

Éjszakai mozizás az Urániában

Stílusosan a magyar filmek előtt tiszteleg az Uránia Filmszínház a magyar kultúra napján, és ez alkalomból egész éjszakás vetítést rendeznek az előző évben bemutatott alkotásokból válogatva.

A vetítések jelképes, 50 Ft-os regisztrációs jegyekkel látogathatóak, de nem árt sietni. A honlapon online is foglalhatsz jegyet, de azokat legkésőbb az előző napi pénztárzárásig át kell venni.

Fotó: candela.hu

A magyar kultúra napján a Díszteremben, a Csortos terembenben és a Fábri teremben is vetítenek, olyan közönségsikereket csíphetsz el, mint a VAN valami különös és megmagyarázhatatlan, vagy a Megdönteni Hajnal Tímeát, de szintén méltóképpen került a listára a Délibáb, a Couch Surf, a Viharsarok vagy az Utóélet, és a Fehér isten is.

Kézműves mesterek a Népi Iparművészeti Múzeumban

Január 22-én délután 4 órakor életre kelnek a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vitrin mögött őrzött emlékei: ekkor kezdődik ugyanis a Nyitott Műhely, ahol kicsik és nagyok is bepillantást nyerhetnek a régi kézműves mesterségek kulisszatitkaiba, sőt ki is próbálhatják a ma már csak néhányak által őrzött fogásokat.

A Nyitott Műhely mesterei jórészt a Hagyományok Háza képzésein végzett kosárfonók, szövők, gyöngyékszer-készítők, csipke-készítők és nemezelők, akik most minden érdeklődővel megosztják a tudásukat.

Ha nem csak üveg mögül szeretnéd látni a népművészet remekeit, akkor itt a remek alkalom, hogy betekints a kulisszák mögé.

Fotó: bolyai.ro

Költészeti látványpékség az Óbudai Kulturális Központban

Lackfi János, Varró Dani és a Sebő együttes – ha ők egy helyen szerepelnek, abból rossz már nem sülhet ki.

A zenés versimprón közönségbarát beszélgetéssel lazítják a hangulatot, aztán a költőket gyorsan a forró vízbe dobják: a közönség tetszés szerint választ ki 4-5 szót, amiből az írók a helyszínen verset gyúrnak.

Ha ezzel a feladattal megbirkóztak, a zenészek adják a feladatot: egy általuk választott népdalt játszanak, amihez az íróknak a helyszínen, rögtön énekelhető verset kell kanyarítaniuk, hogy aztán azt a zenészek el is húzhassák.

A zenés-verses mulatságra a magyar kultúra napja alkalmából, de január 23-án kerül sor, este 6 órai kezdettel.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást