Végleges szőrtelenítési technikák

Végleges szőrtelenítési technikák

Címlap / Stílus / Test / Végleges szőrtelenítési technikák

Az ultra-sima, szőrtelen bőr a modern nyugati civilizáció velejárója. Lássuk a 6 leghatásosabb végleges szőrtelenítő technikát.

A szőrtelenítéssel foglalkozó iparág még soha nem virágzott ennyire, de a verseny is igen erős a különböző termékek és technikák közt. A legtöbb szőrtelenítő technikának van valamilyen hátulütője. Lássuk melyek a legnépszerűbb végleges szőrtelenítő módszerek.

Lézeres szőrtelenítés

A lézersugarak segítségével távolítja el a nemkívánatos szőrszálakat, igen kedvelt, viszonylag új szőrtelenítő megoldás. A lézer hője tönkreteszi a szőrtüszőket, ezáltal ez elhullik és nem nő újra. Amiért ez a módszer elsőbbséget élvez más állandó típusú szőrtelenítéssel szemben, az a viszonylag fájdalommentes eljárás. A módszer egyaránt népszerű a férfiak és a nők körében is, akik megunták már a napi “borotválkozást”. A lézeres szőrtelenítés elég drága és több alkalomra is szükség van az optimális eredmény eléréséhez. Hosszútávon viszont mindenképp megéri, rengeteg borotválkozóhab és borotva árát spórolhatjuk meg vele – és a selymes bőr sem elhanyagolható szempont. Mindazonáltal nagyobb befektetés, amit nem mindenki engedhet meg magának. A másik hátránya ennek a technikának, hogy a lézer csak a sötét szőrtüszőt tudja kiégetni a világos bőrön. Ha nincs kontraszt, akkor gyakorlatilag hasztalan a lézeres szőrtelenítés.

A világos vagy vörös szőrszálakat szinte biztos, hogy nem tudja eltávolítani. Azok számára viszont, akiknek sötét a hajuk, a lézeres módszer hatékony és végleges tud lenni. A nyugati világban ma már minden nagyobb városban léteznek lézeres szőrtelenítést végző klinikák és szalonok, de vigyázni kell, elengedhetetlen a jó hírű hivatalosan minősített szakember, ellenkező esetben katasztrofális eredmények születhetnek.

Elektrolízis

Az elektrolízises végleges szőrtelenítés már az 1800-as években is ismert volt. Ez az egyetlen szőrtelenítő módszer, amelyet hivatalosan is állandónak lehet nevezni. Hasonlóan a lézeres kezelésekhez, az elektrolízis is megsemmisíti a szőrtüszőket, de több ülés is szükséges ahhoz, hogy véglegesen szét tudja roncsolni a szőrszálak gyökereit. Egy tűt szúrnak a bőr alá és az ebből jövő elektromos áram szétroncsolja a tüszőt. Mivel az elektrolízis évszázadok óta hivatalos végleges szőrtelenítő megoldás, ezért megbizhatóbb eljárás. Az évtizedek során természetesen sokat fejlődött, ezért mostanra egy rendkívül hatékony és biztonságos eljárássá vált. Amivel az elektrolízis a lézeres kezeléseknél jobb, az a hatékonysága: minden szőrszálat színtől függetlenül véglegesen eltávolít. Legtöbbször viszont fájdalommal jár, ezért helyi érzéstelenítést alkalmaznak, így gyakorlatilag ez az eljárás is “fájdalommentes”.

Ha elektrolízises szőrtelenítést szeretnénk végezni, mindenképp egy jó hírű klinikát válasszunk és egy tapasztalt szakembert.

Ritkán és enyhe mellékhatása van az eljárásnak, általában ez enyhe bőrpír, ami néhány órán belül elmúlik. Ha nem hozzáértő szakemberrel végeztetjük és a gép sem megfelelő, akkor hegesedetté válhat a bőr, vagy hólyagosodás és bőrégés léphet fel. Egy másik hátránya, hogy a tartós szőrtelenítéshez hosszú kezelés szükséges, kb. 15-30 ülés, ez pedig még a lézeres szőrtelenítésnél is pikánsabb árat jelet. Egyszerű számításokat végezve könnyen rájöhetünk, hogy egyhamar nem térül vissza a borotva és borotvahab ára. Ennek ellenére nyílvánvaló, hogy sokan fizetnének extravagáns összegeket egy ilyen luxus-módszerért, ami megszabadítja őket egy életre a nemkívánatos szőrszálaktól.


Pulzáló fény terápia

Az 1960-as években egy érdekes szőrtelenítő technológiát fejlesztettek ki, amely a fény megszűrésével távolítja el a nemkívánatos szőrt – a termikus és mechanikus reakciók által hő termelődik, ami a hajhagymákat károsítja, így azok kihullanak. A pulzáló fényterápia egy biztonságos módszer a testszőrzet végleges eltávolítására, nem jár mellékhatásokkal, feltéve ha szakképzetten jár el a terapeuta. Hasonlít az elektrolízishez, ezért ha a kezelés nem az eljárásnak megfelelően zajlik, könnyen okozhat sérüléseket és égéseket.

Előnye, hogy amikor újranő a szőrszál már jelentősen vékonyabb és gyengébb a szőr, így kevesebb kezelés szükséges a végleges szőrtelenítéshez. Fájdalommentes eljárás, minden testrészen hatásos. Azonban ehhez is nagyobb kontraszt szükséges, így a szőke és vörös szálakat nem tudja eltávolítani.

Rádiófrekvenciás technológia

Egy viszonylag új és kevésbé ismert módszer a végleges szőrtelenítésre, szabadalmaztatott rádiófrekvenciás technológiával működik, amelynek a célja, hogy a hullám keresztülmenjen a hajszálakon és elsorvassza a gyökereket, így megakadályozza az újboli növekedést.

Mivel a módszer viszonylag új, sokkal kevesebb információ található róla, mint a többi szőrtelenítő technikáról. A legtöbb visszajelzés a módszerről pozitív, egyes gyártók azt állítják, hogy a rádiófrekvenciás technológia klinikailag is bizonyítottan hatékony, nem jár fájdalommal mint az elektrolízis, sem bőrpírral vagy hegesedéssel. Míg a többi módszer meglehetősen korlátozza azokat a bőrterületeket, ahol alkalmazható, a rádiófrekvenciás megoldás hatékony minden testrészre.

Szőrtelenítő gyógyszerek

Mivel egyre nagyobb az igény a sima, szőrtelen bőrre, megjelentek alternatív módszerek, amelyek ki tudják elégíteni a folyamatosan növekedő igényeket. Újabban megjelentek olyan orálisan bevehető gyógyszerek, amelyek megállítják a testszőrzet növekedését.

A spironolakton az egyik legismertebb olyan szer az Egyesült Államokban, ami megállítja a szőr növekedését. Mivel szájon át szedhető, ezért könnyű és kézenfekvő megoldás. Csakis orvosi felírásra és az általa meghatározott dózisokban szedhető.

Szőrtelenítés cérnával

Már az ókorban is alkalmazták a keleti kultúrákban ezt a különleges cérnás technikát. Az elmúlt években a nyugati világban is elterjedt. Ahogy a neve is sugallja, egy szál gyapottcérna segítségével van kihúzva egy adott bőrfelületről az összes szőrszál. Mivel tüszővel együtt van eltávolítva a szőr, gyakori alkalmazás után a tüsző nem fejlődik újra, ezért haj sem fog többet nőni. Ez a módszer nagyon biztonságos és hatékony, főként ha szakember végzi.

Az egyik hátránya, hogy csak akkor hatásos, ha kisebb bőrfelületen végzik, mint például a szemöldök vagy az áll. Másik hátránya, hogy elég fájdalmas eljárás (hasonló a csipesszel való szőrtelenítéskor érzett fájdalomhoz), ezért hűsítő sprét is használnak a kevésbé “bátor” ügyfeleknél. Az ára a gyantázáséhoz hasonló, és rengeteg kezelés szükséges, míg a szőrtüsző végleg megszűnik.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást