2040-re a vastagbélrák lesz a fiataloknál a második vezető halálok

2040-re a vastagbélrák lesz a fiataloknál a második vezető halálok

Címlap / Életmód / Egészség / 2040-re a vastagbélrák lesz a fiataloknál a második vezető halálok

A világon 2040-re a vastagbélrák lehet a második leggyakoribb, halált okozó daganatos betegség az 50 év alatti felnőttek körében, Magyarországon már most minden tizedik beteg 55 évnél fiatalabb. Az endoszkópos szűréssel drasztikusan lehetne csökkenteni az elhunytak számát, ugyanakkor ezeken a vizsgálatokon az emberek elenyésző része vesz részt.

A vastagbélrák a fiatalok betegségévé válik?

A vastagbélrák évek alatt, fokozatosan és tünetmentesen alakul ki, így a legtöbbször a panaszok jórészt 60 év felett jelentkeznek, ezért jellemzően a betegséget az idősek problémájának tartják. Egy amerikai projektben az elmúlt évtizedek rákstatisztikai tendenciát összesítették, és előrejelzést készítettek a megbetegedések előfordulásáról. Ebből kiderült, hogy 2040-ben a vastagbélrák továbbra is ott lesz az öt vezető daganatos betegség között a tüdő-, mell- és hasnyálmirigy- és májrák, illetve a melanóma mellett. Ugyanakkor a szűrőprogramoknak köszönhetően az idősek körében csökken majd a halandóság, a fiataloknál (18-49 évesek) viszont ez lesz a második vezető halálok a rosszindulatú daganatos betegségek közül, megelőzve ezzel több egyéb ráktípust.

A vastagbéltükrözés több, mint szűrés

2020-ban több mint 1,9 millió új vastagbélrákos esetet regisztráltak világszerte, míg Magyarországon összesen 5,5 ezer páciensnél diagnosztizálták a betegséget. Ez egyébként a hazai éves átlagnál körülbelül 1000 fővel kevesebb, ami jórészt a COVID járvány miatt elmaradt vizsgálatoknak tudható be. A magyar statisztikából is kiderül, hogy mind a hölgyeknél, mind pedig a férfiaknál minden tizedik beteg az 55 év alatti, fiatalabb korosztályból került ki.

Ezzel kapcsolatban Dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője elmondta: „Valóban él egy tévhit az emberekben, hogy a vastagbélrák az idősek betegsége, holott a rákhoz vezető út 10-15 évig tart. Ha egy páciensnél még időben felfedezik a betegséget, akkor az ötéves relatív túlélési arány 90%-os. Sajnos azonban a tapasztalatok szerint ez 10 esetből csak 4-re igaz. Amikor a betegek általában orvoshoz fordulnak, akkor már olyan panaszaik vannak, amelyek már egy előrehaladottabb stádiumú betegségre utalnak. Az endoszkópos vastagbélrákszűrésen nem csak az esetleges elváltozásokat azonosítjuk, de további előnye ennek a típusú vizsgálatnak, hogy eltávolíthatók azok a gyanús polipok is, amelyekből később kifejlődhet a rák, így a megelőzést is szolgálja.”

lechatnoir/istockphoto.com

A családilag érintetteknél fokozott a kockázat

Általánosságban elmondható, hogy 45 év felett mindenkinek ajánlott a vastagbélrákszűrés, amelynek egyik leghatékonyabb módja a kolonoszkópia, azaz az endoszkópos vastagbéltükrözés. „A vastagbélrák kialakulásában az egészségtelen életmód mellett fontos tényező a genetika, így azoknak a pácienseknek, akiknek a családjában előfordult a betegség, azoknál 10 évvel korábban kell elkezdeni a szűrést, mint amikor azt a rokonnál felismerték.” – tette hozzá az Affidea gasztroenterológus szakorvosa. Ennek ellenére egy szűrési hajlandóságot vizsgáló kutatásban a magyar érintettek fele azt mondta, hogy még soha nem volt vastagbélrák szűrésen, holott a közvetlen családtagjai között előfordult a vastagbélrák.

Minden második ember fél a vastagbéltükrözéstől

A kérdés az, hogy az emberek miért nem mennek el vastagbélrákszűrésre, még azok sem, akiknek pedig kötelező lenne. A fent említett nemzetközi felmérés szerint a magyar résztvevők 53%-a egyszerűen fél a vastagbéltükrözéstől, illetve 52 %-uk a tünetek hiánya miatt még nem is gondolt rá, 18%-uk az eredmények miatt is aggódik, míg 10%-uk az időrabló várakozás miatt nem vesz részt szűrésen.

Ezzel kapcsolatban Dr. Sike Róbert kiemelte: „Az Affideánál is elérhető az altatásban végzett endoszkópos vastagbélrákszűrés, így a páciens semmilyen kellemetlenséget nem érez a vizsgálat során, nem kell félni tőle. Mivel előre egyeztett időpontban, gyorsan és hatékonyan történik a szűrés, a hozzánk érkezőknek az idő miatt sem kell aggódni. Mindig hangsúlyozom, hogy nem szabad várni a szűréssel addig, amikor már panaszok jelentkeznek, mivel az már egy előrehaladottabb betegségre utal. Szűrésre akkor kell menni, amikor még nincs tünet! Ezt a vizsgálatot 45 év felett mindenkinek javasolt elvégeztetni, de akinek a családjában előfordult a betegség, azoknak kötelező. Az endoszkópos tükrözést a mammográfiával vagy a méhnyakrákszűréssel ellentétben nem kell évente ismételni, hiszen, ha valakinél nem találunk polipokat, elváltozásokat, akkor 5-10 évig nincs szükség újabb kolonoszkópiára.” 

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!