Otthon / Dekor

Új konyha egy hétvége alatt! Így fesd át 5 egyszerű lépésben

Konyha felújítás

Amire szükséged lesz

Az első lépés mindig a szükséges felszerelés beszerzése. Hogy milyen alapozóra és festékre lesz szükséged, az attól függ, milyen anyagból készült a konyhaszekrény, ebben kérd a festékbolti eladó segítségét. Választhatsz fényes és matt festékek közül, de mostanában a legnépszerűbb a krétafesték, ami minden felületre remekül használható, mert jól tapad. 

maszkoló szalag

tisztítószer, szivacs

smirgli

csavarhúzó

alapozó

festék

ecset és szivacshenger

urban_light/depositphotos.com

Távolítsd el a fogantyúkat!

Ehhez kell a csavarhúzó. Ha lecseréled a régi fogantyúkat, még nagyobb lesz a változás. Rendelhetsz online, vagy lakberendezési áruházban is sok féléből válogathatsz, többféle stílusban. Ha az új fogantyút másképp kell felcsavarozni, akkor a lyukakat fatapasszal tömd be és egy vékony fúrófejjel fúrj új lyukakat a megfelelő helyre.

Ha nem akarsz ezzel bajlódni, de mégis változásra vágysz, akkor festékspray-jel fújd le a régi fogantyúkat egy új színre. A matt fekete népszerű választás, mert modern és minden stílusnak jól áll.

Ha elégedett vagy a fogantyúiddal és le sem akarod szedni őket, akkor arra ügyelj, hogy maszkolószalaggal gondosan vond be őket úgy, hogy ne jusson rájuk a festékből. 

Felületek megtisztítása

Ha van elég helyed, az a legjobb, ha leveszed az ajtókat, de ez nem kötelező. Ami viszont fontos, az az alapos tisztítás. Több hónap vagy akár év alatt lerakódott zsírt és koszt kell eltávolítani a felszínről és ehhez komoly takarítás szükséges. Igaz, hogy a következő lépés a csiszolópapír, de a zsír- és olajmaradványokat az nem viszi le rendesen, ezért egy szivacs dörzsi-részével alaposan sikáld meg, majd töröld végig az összes ajtót. 

elabracho/depositphotos.com

Csiszold át az ajtókat!

Bármilyen felületű a konyhaszekrényed, egy kis csiszolópapíros felületkezelés elengedhetetlen. A legjobb, ha először durvább, majd egy finomabb smirglivel mész át a felszíneken, de legtöbbször az is elég ha csak a lágyabb smirglit használod. Ha a szekrényajtód sima, akkor könnyebb dolgod van, ha bordázott a felület, akkor több munka, de megéri, mert így sokkal szebben megy majd fel rá az alapozó és a festék. Ha kész vagy a csiszolással, egy enyhén nedves ronggyal töröld át az ajtókat, hogy a port eltávolítsd.

Alapozás és festés

Van olyan festék, amihez nem szükséges alapozó használata, ezzel kapcsolatban mindig kérdezd meg a szakembert a boltban.

A legtöbb krétafesték remek fedéssel rendelkezik, így azoknál nagy valószínűséggel megspórolhatjuk az alapozást, ha viszont alapozunk, olyat használjunk, ami a megfelelő felületre (laminált, fa, stb.) való.

Valaki az alapozó száradása után újra átcsiszolja az ajtókat, ami hasznos, de nem feltétlenül szükséges.

Ha ezzel megvagy, végre eljött az idő a konyhaszekrények festésére! Először a szekrény nehezen elérhető részeit, beugróit és az ajtó esetleges mintázatát/bordázatát kell ecsettel lefesteni, majd átmenni az egészen a szivacshengerrel. Száradás után még egy réteget kenjünk fel, illetve ha krétafestéket használtunk, akkor waxszal is kenjük át az ajtókat. Ezután már csak a fogantyúkat kell visszacsavaroznod – vagy ha nem vetted le őket, a maszkolószalagot eltávolítanod – és nincs más dolgod, mint gyönyörködni az újjá varázsolt konyhában.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást