A jó test önmagában kevés. Kövéren szép az élet?

A jó test önmagában kevés. Kövéren szép az élet?

Címlap / Életmód / Lélek / A jó test önmagában kevés. Kövéren szép az élet?

Leszámolni Kate Moss-szal

Akinek híres idézete, miszerint „Semmi sem olyan jóízű, mint a vékonyság” a 90-es években egy teljesen elfogadott kijelentés volt, mára azonban mindenhol csak felháborodást kelt. A modell lét akkortájt élte az aranykorát, megjelentek az első topmodellek és bizony jó páran belecsúsztak súlyos étkezési zavarokba. Jó dolognak tartom, hogy mára leszámolt a világ a kóros soványsággal és végre az egészséges külső a szép és kívánatos. Az egy dolog, hogy a férfiaknak mi tetszik, de mint tudjuk, egy nő csak akkor tud sugározni, ha jól érzi magát a bőrében.

A body positivity pont azt hirdeti, hogy élj bármilyen testben, tanuld meg elfogadni, szeretni és nem folyamatosan bántani.

Szerintem ez egy nagyon jó nézőpont és sokat lendíthet az önbizalmunkon, kisugárzásunkon, ha elkezdjük megszeretni a testünket. Azonban itt is fontos megtalálni az arany középutat. A két éve elhunyt, világhírű márka atyja, Karl Lagerfeld szerint, például kifejezetten kártékony hatása is lehet a body positivity jelenségnek, mivel a nagy elfogadásban, az emberek elfelejtenek tenni az egészségükért.

Akkor sokan támadták a divatgurut, mivel tudható róla, hogy saját kifutóján a vékony lányokat részesítette előnyben. Sokakban megfogalmazódott az, hogy részben igaza is lehet. Ebben is, csakúgy, mint a kóros soványságban, el lehet menni a végletekig, miközben lehet az illető egészsége már abszolút nem olyan pozitív, mint a testéről alkotott képe.

Némelyeknek menekülés is lehetett

Arról se feledkezzünk meg, hogy nagyon sok, korábban body positivity-t hirdető híresség vallotta be utólag, hogy ez egy nagyon jó menekülés volt számára azért, hogy ne kelljen tennie önmagáért. Hasonlóképpen vallott az aranytorkú énekesnő, Adele is. Ő nem csak elmondása alapján, de külső szemmel is sokkal jobban érzi magát most, jó pár kilóval könnyebb testében, mint korábban.

Talán a legfontosabb üzenete az lenne ennek a mozgalomnak, hogy próbáljuk elfogadni jelenlegi állapotunkat, jelentsen ez bármit. Emellett pedig hozzuk ki magunkból a legtöbbet, mert csak akkor tudunk lelkileg is kiegyensúlyozottak lenni, ha egy általunk szeretett testben élünk. Nem hiába oly sokszor emlegetett a testi-lelki egyensúly, hiszen egyik nem létezik a másik nélkül. 

FreshSplash/istockphoto.com

Viszlát XS!

Hiszek abban, hogy mindenkiben meg lehet találni a szépséget és nem kell mindenkinek XS-es mérettel rendelkeznie ahhoz, hogy elfogadható legyen mások szemében. Sőt, hány olyan híres nőt láthatunk a filmvásznon, akik pont, hogy nagyobb idomaikkal hódítanak és férfiak hada ostromolja őket! Mert mindig visszatérünk oda, hogy egy jó test önmagában kevés.

Egy nő akkor tud igazán vonzó lenni mások szemében, ha önmagát is annak látja. Valójában soha nem kellene foglalkoznunk a legújabb szépségideálokkal, hiszen, mint tudjuk, azok folyamatosan változnak. Ma még J.Lo. kerek fenekét irigylik a nők, de lehet, jövőre már a 90-es évek lapos tompora lesz újra divat. A legfontosabb, hogy megteremtsd saját magad számára azt a testet, amiben tényleg jól érzed magad, mindenféle sanyargatás nélkül. Zárj ki minden olyan ingert, amit azt akarja veled elhitetni, hogy nem vagy elég jó.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást