<div>Valóban igaz a „mindenki pótolható” felfogás a munkahelyeken?</div>

<div>Valóban igaz a „mindenki pótolható” felfogás a munkahelyeken?</div>

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / <div>Valóban igaz a „mindenki pótolható” felfogás a munkahelyeken?</div>

Újabban mindenhonnan azt hallani, hogy nem becsülik meg a cégek az alkalmazottakat, sőt bevált szövegként használják a „mindenki pótolható” sablont. Tényleg mindenki pótolható, vagy ez csak egy újabb félelemkeltés az emberekben?

A megfélemlítés eszköze

Egy dörzsölt vezető tudja, hogy mit kell mondania ahhoz, hogy egyből a végtelenségig hálás legyél jelenlegi helyzetedért, sőt ne is akarj kimozdulni a komfortzónádból, mert ott csak csalódás vár rád.

Neked kell résen lenned és nem bedőlnöd ennek a dumának, mert ezek üres szavak. Mégis ő hogyan érhette volna el a vezető pozícióját, ha mindig elégedett lett volna a helyzetével?

Ez csak egy eszköz arra, hogy félelemben tartson. Bárhogy is alakul egy ilyen beszélgetés a főnököddel, azt soha ne engedd meg magadnak, hogy egy percig is félelmet érezz.

Te egyedi vagy!

Hogyan is lehetne mindenki pótolható, mikor mindenki egyedi és különleges a maga módján? Ez egy embertelen felfogás és a mai fogyasztói társadalom jeligéje, miszerint, ha nem kell, akkor jön más, nem probléma, hiszen futószalagon gyártjuk a jobbnál jobb szakembereket.

De a valóság nem ezt tükrözi. Lehet, hogy valaki szakmailag még nincs a csúcson, viszont kellő lelkesedéssel és szorgalommal pár év alatt könnyen lekörözheti társait.

De olyan is akad, aki szakmailag nagyon toppon van, viszont nincs benne alázat, se tettvágy a munka iránt. Egy vezető attól lesz jó, hogy felismeri az akaratot és a szorgalmat, majd tovább motiválja beosztottjait.

Ha a te főnököd szerint csak egy vagy a száz közül, akkor nincs keresnivalód annál a cégnél. Találj olyan helyet, ahol megbecsülnek és értékelik a munkádat.

A jó munkahely…

Olyan, ahol felismerik a jó munkaerőt és motiválják, segítik az emberek munkáját. Motiváció hiányában nincs fejlődés és előrelépés, csak állóvíz.

Lehet, hogy azzal áltat a főnököd, hogy nincs olyan munkahely, ahol mindezt megkaphatod, de ez csak egy rossz duma.

Igenis van ilyen hely, bár igaz, hogy a mai világban úgy kell keresni, mintha a paradicsom lenne. Ne add fel és vágyj a jobb lehetőségre!

Ha másképp nem megy, akkor te hozz létre valami maradandót.

Belefér egy kis lázadás

Bár alapból mindenki beáll egy rendszerbe és végzi a mindennapi munkáját, azért néha kell egy kis lázadás.

Na, nem azt mondjuk, hogy táblákkal sztrájkolj a munkahelyed előtt, hanem érd el, hogy felkeltsd a főnököd figyelmét, hogy aztán képtelen legyen elengedni. Mert, hogy azért erre is akad bőven példa.

Ehhez az kell, hogy ne legyél szürke kisegér, aki meghunyászkodik, hanem lépj ki a sorból és vállald fel olykor a konfliktust, de csak finoman, úgy, hogy mindenképpen győztesként kerülj ki a helyzetből.

A főnökök nem a bólogató kiskutyákat szeretik, legalábbis nem nekik adnak lehetőséget, hanem azokat, akik ki mernek állni magukért.

Tehát a következőt kell tenned…

A legfontosabb, hogy, amint meghallod a „pótolható vagy” dumát a főnököd szájából, tudd, hogy neked már semmi keresnivalód azon a munkahelyen.

Valószínű, hogy soha nem kapsz majd lehetőséged az előrejutáshoz, így kézbe kell venned az életedet és fejest ugranod a változásba.

Te pótolhatatlan vagy és mindig ez legyen a fejedben, ha kételkednél magadban.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!