Ezt válaszold a nehéz kérdésre: Hogy kerül az ajándék a fa alá? Gyakorló anyukák mesélnek

Ezt válaszold a nehéz kérdésre: Hogy kerül az ajándék a fa alá? Gyakorló anyukák mesélnek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ezt válaszold a nehéz kérdésre: Hogy kerül az ajándék a fa alá? Gyakorló anyukák mesélnek

A Jézuska, vagy az angyalok hozzák az ajándékot, netán a Télapó? Rengeteg variáció él a köztudatban is, a családi hagyományok pedig szinte mindenkinél eltérnek egy kicsit. Ha bizonytalan vagy, nálatok hogy legyen, és ötletet merítenél, vagy csak érdekel, másoknál mi a szokás, kattints!

Zsófi – két kislány anyukája, akik három és fél és másfél évesek

Nem vagyunk vallásosak, nálunk Mikulás napján és karácsonykor is a Télapó hozza az ajándékot a gyerekeknek (rénszarvas-szánon érkezik), a felnőttek pedig egymást ajándékozzák meg.

Ez volt a szokás nálunk a családban gyerekkoromban is, és én sem tudtam jobbat kitalálni.

Enikő, egy hároméves kislány anyukája

Elizának 6-án reggelre kerül a csizmájába az ajándék, ami néhány, gyümölcs, csoki – valamilyen apróság. Reggelre a falon van az adventi naptár is, amibe nem lehet előre mindent belepakolni. A szüleimnél is szokott lenni néhány (vagy inkább túl sok) ajándék.

Karácsonykor anyuéknál vacsorázunk, mire odaérünk, már a Jézuska meghozta az ajándékokat, melyeket a vacsora után bontunk ki. Itthon pedig hármasban együtt díszítjük fel a fát, és éjszaka jön a Jézuska. Ezt a szokást a párom gyerekkorából örökítettük tovább, én szívesen csinálnám úgy, hogy reggelre fel van díszítve a fa az ajándékokkal, de persze így is nagy öröm.

Amikor én gyerek voltam, akkor mindig apukám (vagyis a Jézuska) csilingelt, jelezve, hogy itt járt. Mire kimentünk megnézni, ott volt az összes ajándék a fa alatt.

Réka – egy hároméves kislány és egy egy hónapos kisfiú anyukája

Nálunk anno karácsonyi vacsora volt 24-én, vacsora közben pedig anyukám csempészte oda az ajándékokat a fa alá, így mire végeztünk, nagy volt az öröm, hogy megjött a Jézuska – a fát az angyalok hozták.

Így amíg kicsik voltunk, titokban zajlott a fadíszítés, aztán már mi díszítettük a húgaimmal.

Tavaly – majdnem két éves volt a kislányom karácsonykor – 23-án éjjel díszítettük a fát, hogy 24-ére meglegyen, az ajándékozás pedig szenteste, a vacsora után történt.

Emma – egy kétéves kisfiú anyukája

Nem szeretek egyéb dolgokban sem füllenteni a kisfiamnak, a Jézuska pedig annyira megfoghatatlan lenne számára, szerintem egyáltalán nem is értené, miről van szó.

Illetve a vallást sem gyakoroljuk, így nálunk egyszerűen az lesz, hogy megajándékozzuk egymást. A télapó-kérdést még nem beszéltük meg, idén tuti nem lesz még (legalábbis látható formában nem), mert valószínűleg megijedne tőle, a későbbiekben majd megbeszéljük, hogy legyen.

Én gyerekkoromban sokáig hittem a télapóban, levelet is írtam neki, jó volt ez a varázslat, viszont csalódás volt, amikor megtudtam, hogy mégsem létezik – nem egyszerű ez a dolog.

Judit – egy három és fél éves kisfiú anyukája

Nálunk a tágabb családban szinte minden „háznál” más a szokás.

Én amennyire lehet, minimálisra veszem a „varázslatot, nagyiméknál az Angyalka hozza az ajándékot, míg anyósoméknál a Jézuska (vagy fordítva?).

Nálunk pedig anya és apa – a kisfiam remekül alkalmazkodik a különböző szokásokhoz.

Szerintem az a legfontosabb, hogy az adott hagyományban mi higgyünk igazán, és akkor a gyerekünk is fog.

Viktória – egy négy és fél éves és egy öt hónapos kisfiú és egy három éves kislány anyukája

Nálunk azon van a hangsúly, hogy együtt lehetünk, elviekben a Jézuska hozza az ajándékot.

Együtt ebédelünk, ilyenkor nálunk van a mama és a dédi mama is.

Ha jó az idő, ők a gyerekekkel sétálnak egyet ebéd után, mi pedig ez alatt gyorsan kirakjuk a fa alá az ajándékokat. Mindenkinek, a felnőtteknek is egyszerre adjuk át őket.

A fát 24-e reggelre díszítjük fel éjjel, ehhez nincs különösebb kerettörténet, de a gyerekek mindig nagyon boldogok, hogy milyen szép a fa, mi pedig imádjuk nézni a még álmos, de boldog arcukat.

Hajni – egy egyéves kislány anyukája

Én az angyalokra szavazok, a párom ugyanis ateista, én pedig nem gyakorlom a vallásomat.

Egyéves múlt a kislányom, még nincs megszokott karácsonyi koreográfiánk, szerintem együtt fogjuk kialakítani.

A kész karácsonyfát szeretném majd adni neki, de mivel nagy erőkkel fogzik, és gyakorlatilag minden nap más, a túlélésre hajtva: lesz, ahogy lesz.

A lényeg, hogy együtt legyünk, Apa kerüljön haza külföldről, csak ez számít az idén.

Petra – egy öt és fél éves kislány és három és fél, illetve egy két hónapos kisfiú anyukája

Mi karácsonykor Jézus Krisztus születését ünnepeljük. Együtt választjuk ki, és díszítjük a fenyőt, ajándékot készítünk a kis Jézusnak, amit elviszünk a templomba, és a betlehem alá teszünk. Szenteste pedig az angyalok hozzák az ajándékot a karácsonyfa alá. Adventkor a plébánián közösen veszünk részt a többi családdal a gyertyagyújtáson, énekelünk, itthon a vasárnapi ebédnél gyújtjuk meg a koszorún a gyertyákat – minden gyertyához egy mese is jár.

Adventi naptár helyett egy nagy papírból kivágott fát díszítünk, minden nap egy saját kézzel kifestett dísz (az festi a fehér korongot, aki aznap a soros) kerül rá. Megfogadtuk, hogy törekszünk arra, hogy ne ajándékról és kajálásról szóljon az ünnep – persze, a gyerekek még kicsik és így könnyű dolgunk van.

Nóra – egy másfél éves kislány anyukája

Gyermekkoromban 24-én együtt díszítettük a fát, majd amikor szürkült, elmentünk a temetőkbe gyertyát gyújtani a dédiknek. Anyám mindig túl lassan készült el, és a ház előtt vagy a kocsiban vártuk. Amikor nagyobbak lettünk, kiderült, hogy a Jézuskával egyeztetett… Hazaérve ünnepi ruhába öltöztünk, megvártuk a szobánkban, míg mindenki elkészül, és együtt mentünk a félhomályban ragyogó fához, kerestük a nekünk szóló csomagokat.

Most majd úgy csináljuk, hogy 24-én együtt díszítjük fel a fát, sétálunk a környéken, közben karácsonyfa-számoló versenyt tartunk, persze a séta előtt én fogok túl sokáig készülődni… Hazaérve átöltözés, majd a fához megyünk, ami alá az angyalok teszik az ajándékot. Én nem akarom, hogy minden családnak „külön Jézuskája” legyen, hozzák inkább angyalok az ajándékot, ők úgyis sokan vannak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást